ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βερολίνο: Δεν συνδέονται μνημόνιο και προσφυγικό – Θα στηρίξουμε την Ελλάδα

Δημοσίευση 29 Φεβρουαρίου 2016, 17:07 / Ανανεώθηκε 29 Φεβρουαρίου 2016, 18:11
Βερολίνο: Δεν συνδέονται μνημόνιο και προσφυγικό – Θα στηρίξουμε την Ελλάδα
Facebook Twitter Whatsapp

Τις πληροφορίες που ήθελαν να υπάρχει διασύνδεση του προσφυγικού με την υλοποίηση των μέτρων του μνημονίου διέψευσε σήμερα η Γερμανική κυβέρνηση, τόσο δια της καγκελαρίας, όσο και δια του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, το Βερολίνο αφήνει ανοιχτό παράθυρο για περαιτέρω στήριξη προς την Ελλάδα στο προσφυγικό.

Τις πληροφορίες που ήθελαν να υπάρχει διασύνδεση του προσφυγικού με την υλοποίηση των μέτρων του μνημονίου διέψευσε σήμερα η Γερμανική κυβέρνηση, τόσο δια της καγκελαρίας, όσο και δια του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, το Βερολίνο αφήνει ανοιχτό παράθυρο για περαιτέρω στήριξη προς την Ελλάδα στο προσφυγικό.

Υπενθυμίζεται ότι το Σαββατοκύριακο, δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο έκαναν λόγο για αλλαγή στρατηγικής της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας. Σύμφωνα με το «Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο» (Redaktions Netzwerk Deutschland), το οποίο επικαλείται ηγετικούς κύκλους των χριστιανοδημοκρατών, το Βερολίνο δεν επιθυμεί πλέον να εξετάζονται ξεχωριστά τα ζητήματα του ελληνικού προγράμματος και η προσφυγική κρίση.

Σε συνέχεια των όσων είδαν το φως της δημοσιότητας οι εκπρόσωποι της καγκελαρίας και του ΥΠΟΙΚ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, διαμήνυσαν πως το προσφυγικό και το μνημόνιο είναι δύο διαφορετικές διαδικασίες.

«Η καγκελάριος είπε χθες ότι βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ότι βεβαίως υπάρχει η προσφορά μας για βοήθεια, εκεί όπου η Ελλάδα πιστεύει ότι χρειάζεται βοήθεια. Αυτό ισχύει και για όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει την στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Η Ελλάδα θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους της πότε χρειάζεται και ποιας μορφής στήριξη για να αντιμετωπίσει αυτή την - ομολογουμένως πολύ δύσκολη - κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα, λόγω των πολλών προσφύγων», σημείωσε ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ.

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο εκπρόσωπος Μάρτιν Γιέγκερ, απαντώντας σε ερώτηση αν θα ήταν πιθανές κάποιες ελαφρύνσεις σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, λόγω της επιβάρυνσης από την προσφυγικό, τόνισε ότι «θα έπρεπε να συνεχίσουμε να διατηρούμε τις δύο διαδικασίες χωριστά, ειδικά επειδή διεξάγονται τώρα ταυτόχρονα». Ο κ. Σόιμπλε, συνέχισε ο εκπρόσωπός του, κατέστησε σαφές ότι «γνωρίζουμε [σ.σ. το Βερολίνο] πως η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση. Από τη μια πλευρά έχουμε το θέμα της προστασίας και του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων και τους πρόσφυγες - αυτό παίζει και σε ό,τι αφορά τα οικονομικά κάποιο ρόλο, ασφαλώς και στις Βρυξέλλες, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Ο κ. Ζάιμπερτ στεκόμενος στο ζήτημα, επισήμανε ότι η γερμανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα εποικοδομητικά, αλλά ότι τώρα είναι πρώτα θέμα της ελληνικής πλευράς να εκφράσει συγκεκριμένες σκέψεις, αφήνοντας ανοιχτό με αυτό τον τρόπο το ενδεχόμενο κάποιου είδους χαλάρωσης των όσων η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει, δίχως ωστόσο να γίνει πιο σαφής.

«Η συζήτηση στο σύνολό της δεν είναι καθόλου καινούργια στις Βρυξέλλες. Συζητήσαμε εδώ και μερικούς μήνες με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και την Επιτροπή πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα βάρη λόγω της προσφυγικής κρίσης. Εκεί πιστεύω θα υπάρξουν λογικές ευρωπαϊκές λύσεις χωρίς οι ισχύοντες κανόνες να τεθούν υπό αμφισβήτηση ή εκτός ισχύος», σημείωσε εν συνεχεία ο εκπρόσωπος του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ αναφερόμενος στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, έκανε λόγο για «κάποιες καθυστερήσεις» εκ μέρους της Ελλάδας, αλλά υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα προσπαθεί για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος και αυτό το αναγνωρίζουμε ρητά».

Δεν είναι εύκολη υπόθεση για την ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε και αναγνώρισε ότι «σε καμία χώρα του κόσμου δεν θα γινόταν χωρίς τριβές και αντίσταση η προσπάθεια για μια μεταρρύθμιση συνταξιοδοτικού».

Παραταύτα ισχύουν οι όροι του προγράμματος, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ και συνέχισε:

Θα παρακολουθούμε ώστε αυτοί οι όροι να εφαρμοστούν. Σε αυτό το πρόγραμμα υπάρχει ήδη σήμερα μια ευελιξία και αυτό σημαίνει ότι αυτό που στο τέλος είναι σημαντικό είναι η βιωσιμότητα και η σταθερότητα της ελληνικής δημοσιονομικής πολιτικής. Εάν καταλήξουμε εδώ σε λογικές λύσεις, οι οποίες θα έχουν μετά και διάρκεια, τότε αυτό δεν θα αποτύχει - σίγουρα όχι εξαιτίας μας, αντιθέτως, θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε τέτοιες λύσεις εκεί όπου μπορεί να υπάρξουν.

Επισήμανε δε ότι η αξιολόγηση σε αυτά τα θέματα είναι αρμοδιότητα της τρόικας «και εκεί το θέμα θα είναι ιδιαίτερα το τι έχει να συνεισφέρει το ΔΝΤ».

Στο ίδιο πνεύμα ο Στέφεν Ζάιμπερτ επανέλαβε ότι το συνετό είναι να χειριζόμαστε τα δύο θέματα ξεχωριστά. «Αυτό που τα συνδέει είναι ότι αφορούν την ίδια χώρα, την Ελλάδα, η οποία πρέπει να τα αντιμετωπίσει. Και με το βλέμμα προς το μεταναστευτικό, είναι σαφές ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και ότι μπορεί να περιμένει συνολική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αυτό σίγουρα θα απασχολήσει την Σύνοδο στις 7 Μαρτίου», πρόσθεσε.

 Σε ό,τι αφορά την προοπτική συμμετοχής του ΔΝΤ στο γ΄ελληνικό πρόγραμμα και απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το αν η γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να επηρεάσει το Ταμείο ώστε να αμβλύνει τις απαιτήσεις του, ο κ. Γιέγκερ τόνισε ότι το ΔΝΤ είναι ανεξάρτητο στην άσκηση των καθηκόντων του. «Δεν γίνονται αποδεκτές οι όποιες συμβουλές ή προτάσεις από έξω. Ακριβώς αυτό είναι και η δύναμη του ΔΝΤ και νομίζω ότι σε αυτή τη βάση εργάστηκε κατά το παρελθόν στην Ελλάδα και το ίδιο θα κάνει και στο μέλλον», δήλωσε και κατέληξε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το Ταμείο θα είναι στο μέλλον στο πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις