ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Bloomberg: Η Μέρκελ δίνει το ασφαλιστικό σε αντάλλαγμα για το προσφυγικό

από Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 1 Μαρτίου 2016, 20:07 / Ανανεώθηκε 1 Μαρτίου 2016, 23:42
Bloomberg: Η Μέρκελ δίνει το ασφαλιστικό σε αντάλλαγμα για το προσφυγικό
Facebook Twitter Whatsapp

Έτοιμη να δείξει ευελιξία στις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας φέρεται να είναι η Γερμανία καθώς όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσπαθεί να βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί τα βάρη που επωμίζεται από την αυξανόμενη προσφυγική ροή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έτοιμη να δείξει ευελιξία στις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας φέρεται να είναι η Γερμανία καθώς όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσπαθεί να βοηθήσει την χώρα να διαχειριστεί τα βάρη που επωμίζεται από την αυξανόμενη προσφυγική ροή.

Το Βερολίνο, σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται Γερμανό αξιωματούχο, εμφανίζεται πρόθυμο να παραχωρήσει περιθώρια ελιγμών στο ασφαλιστικό, δείχνοντας ότι θα επιδείξει ευελιξία στη διαμάχη της Ελλάδας με τους πιστωτές της.

Παρότι η Γερμανία απαιτούσε μέχρι πρότινος περικοπές στις συντάξεις, τώρα θα ήταν ικανοποιημένη με έναν συνδυασμό μέτρων που διασφαλίζει την βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού της συστήματος, μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομαστεί γιατί οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται κάτω από μυστικότητα.

Το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει πως το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο και χρειάζονται περαιτέρω περικοπές. Στον αντίποδα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, χτες τόνισε πως η χώρα του δεν θα σταθεί απέναντι σε μία «λογική λύση» που διασφαλίζει την βιωσιμότητα του προϋπολογισμού της Ελλάδας. 

Παρότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει αναγνωρίσει πως το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, η κυβέρνησή του έχει προτείνει εναλλακτικές, περιλαμβανομένης της αύξησης των εισφορών για τους υψηλόμισθους εργαζόμενους, τους υπαλλήλους και τους αγρότες.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του βρίσκεται σε συνομιλίες ώστε να συμμετάσχει μαζί με την ΕΚΤ και την Κομισιόν στη χρηματοδότηση του τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα. Μία από τις βασικές απαιτήσεις του Βερολίνου – σχολιάζει το Bloomberg- είναι η συμμετοχή του Ταμείου στο πακέτο διάσωσης.

Επισήμως η κυβέρνηση της Μέρκελ διαμηνύει πως δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ του μνημονίου και τη βοήθεια προς τον Τσίπρα για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Ωστόσο ακόμα και το χαμήλωμα του πήχη των απαιτήσεων θα μπορούσε να βοηθήσει. Με τα κράτη του Βαλκανικού Διαδρόμου να μπλοκάρουν τις διαδρομές που ακολουθούν οι πρόσφυγες από την Ελλάδα, η Μέρκελ προειδοποίησε ότι θα προκληθεί χάος σε μία χώρα που αντιμετωπίζει ήδη πολλά προβλήματα.

«Η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη», είπε από την πλευρά του ο Βόλγκανγκ Σόιμπλε το περασμένο Σάββατο και είχε τονίσει:

Η Ελλάδα είναι σε μία κατάσταση που λαμβάνει αλληλεγγύη από τη Γερμανία, αλλά όχι από άλλες χώρες. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις