ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Απομονώθηκαν όσοι ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα

Δημοσίευση 8 Μαρτίου 2016, 02:51 / Ανανεώθηκε 8 Μαρτίου 2016, 03:42
Τσίπρας: Απομονώθηκαν όσοι ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα
Facebook Twitter Whatsapp

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, τονίζοντας πως οι στόχοι που είχαν τεθεί με το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών, στη συντριπτική πλειοψηφία τους υλοποιήθηκαν.

Ο πρωθυπουργός, τόνισε πως σήμερα έγινε σημαντική μετατόπιση του πλαισίου συζήτησης. «Στην προηγούμενη Σύνοδο είχαμε συζητήσεις για το Plan Β, πως με μονομερείς κινήσεις κάποιοι θα προσπαθούσαν να κλείσουν τη βαλκανική οδό εγκλωβίζοντας πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, αδιαφορώντας για τις ροές από την Τουρκία. Σήμερα συζητήσαμε για το Plan A, για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών» είπε και συνέχισε:

Η Τουρκία ήρθε με δελεαστικές προτάσεις, αλλά έθεταν ως όρο κάποια ανταλλάγματα που δεν ήταν δυνατό να αποφασιστούν σήμερα καθώς δεν μπορούσαν να αποφανθούν τα κράτη – μέλη και ίσως μερικά από τα ανταλλάγματα ήταν υπερβολικά και έπρεπε να συζητηθούν .Η συζήτηση μπήκε σε ουσιαστική βάση όμως. Το θέμα είναι να σε συνεργασία με την Τουρκία να σταματήσει το δράμα των προσφύγων.

 Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις αύριο θα συνεχιστούν στη Σμύρνη, όπου θα επικαιροποιηθεί η συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία. «Η συνεργασία αυτή μπορεί να ανοίξει δρόμους για αντιμετώπιση των διακινητών. Η σύνοδος επειδή μετατοπίστηκε η συζήτηση, ανέδειξε τον διχασμό στην ΕΕ, τον διχασμό ανάμεσα στις δυνάμεις που δεν σέβονται τις αξίες και τον σεβασμό στους κανόνες, και θεωρούν ότι ό,τι δεν τους αφορά είναι υπόθεση άλλων» τόνισε και στη συνέχεια άσκησε κριτική κατά των χωρών του Βίσενγκραντ για τον βαλκανικό διάδρομο:

Και επειδή υπήρξε ουσιαστική συζήτηση, αυτές οι χώρες εκτέθηκαν. Σε αυτή τη σύνοδο όχι μόνο δεν απομονώθηκε η Ελλάδα, αλλά απομονώθηκαν οι χώρες που ήθελαν να απομονωθεί η Ελλάδα. Η επόμενη Σύνοδος θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη γιατί αυτή η αντιπαράθεση μαίνεται, αλλά σήμερα έγινε ένα ουσιαστικό βήμα.  Η μόνη λύση για να προχωρήσει η Ευρώπη μπροστά είναι να σεβαστούμε ο καθένας τις ανάγκες του αλλουνού και να μην κοιτάει ο καθένας τα προβλήματά του.

«Σε σχέση με τις δικές μας επιδιώξεις, έχουμε πετύχει τη συντριπτική πλειοψηφία των στόχων που συμφωνήθηκαν στο συμβούλιο αρχηγών. Θα λάβουμε πλήρη οικονομική και υλικοτεχνική στήριξη, πετύχαμε αναφορά στη μετεγκατάσταση, επικαιροποίηση για fast – track επανεισδοχή με την Τουρκία που θα επιβεβαιωθεί αύριο» είπε αναφερόμενος στις αποφάσεις που αφορούν την Ελλάδα.