current views are: 5

10 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση13:53

Tσίπρας σε Σέφκοβιτς: Κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας στους ενεργειακούς δρόμους

Την άποψη ότι η Ελλάδα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στους ενεργειακούς δρόμους του μέλλοντος, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης και καταβάλλονται προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση εξέφρασε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 
 

Δημοσίευση 13:53’

Την άποψη ότι η Ελλάδα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στους ενεργειακούς δρόμους του μέλλοντος, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης και καταβάλλονται προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση εξέφρασε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 
 

Την άποψη ότι η Ελλάδα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στους ενεργειακούς δρόμους του μέλλοντος, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης και καταβάλλονται προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση εξέφρασε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 
 
Υποδεχόμενος τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για θέματα Ενέργειας, Μάρος Σέφκοβιτς, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ενεργητική και δραστήρια εξωτερική πολιτική της χώρας και την προσπάθεια της να αξιοποιήσει πλεονεκτήματα, όπως και πρωτίστως αυτό που αφορά το έργο του αγωγού TAP, για το ελληνικό τμήμα του οποίου η έναρξη των εργασιών κατασκευής του θα εγκαινιαστεί, τον Μάη στη Θεσσαλονίκη.
 
Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο κ. Σέφκοβιτς είπε ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης τους αφορούσε στη δυνατότητα της Ελλάδας να καταστεί πολύ σημαντικός ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη, «πύλη» των νέων προμηθειών αερίου που έρχονται από την περιοχή της Κασπίας.

Όπως δήλωσε κατόπιν στο AΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σέφκοβιτς:

Η Ελλάδα προχωρεί κανονικά προς την επίτευξη των στόχων της για το 2020 όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση, κάτι που αποτελεί μια από τις βασικές πολιτικές διαστάσεις της Ενεργειακής Ένωσης. Αυτά είναι πολύ καλά νέα δεδομένου ότι η ενεργειακή απόδοση μειώνει την εξάρτηση από εισαγωγές ενέργειας και από την αστάθεια στις τιμές της ενέργειας. Θα χρησιμοποιήσουμε τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά Ταμεία για να διοχετεύσουμε επενδύσεις σε ελληνικά έργα ενεργειακής απόδοσης. Αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις στους λογαριασμούς κατανάλωσης ενέργειας των καταναλωτών και στον κλάδο των κατασκευών.

Η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα είναι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα όλα τα κράτη μέλη και όχι μόνο η Ελλάδα. Και εδώ, η ενεργειακή ένωση μπορεί να αποδειχτεί επωφελής: η πλήρης ενσωμάτωση της Ελλάδας στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της ΕΕ θα εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα απολαμβάνει επίσης όλα τα πλεονεκτήματα του ανταγωνισμού.

Ανέφερα ότι η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό στρατηγικό εταίρο όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική. Η Επιτροπή υποστηρίζει δύο μεγάλα έργα υποδομής -τον Διαδριατικό αγωγό και τη διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας. Όταν τα έργα αυτά ολοκληρωθούν θα ενισχύσουν σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.

Επαναλαμβάνω ότι χαίρομαι που είμαι εδώ σήμερα για να ανταλλάξω απόψεις με τους Έλληνες συναδέλφους σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα τις πολιτικές της Ενεργειακής Ένωσης για να τονώσουμε την καινοτομία, να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα. Προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, των Ελλήνων πολιτών και ολόκληρης της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.


σχετικα αρθρα