current views are: 13

13 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση10:26

Κόντρα για τους τούρκους παρατηρητές στα νησιά – «Μου ηχεί αρνητικά» λέει ο Παπαχριστόπουλος

Επιφυλάξεις για το θέμα με τους τούρκους παρατηρητές στα νησιά σχετικά με την διαδικασία επαναπροώθησης μεταναστών προς την Τουρκία εξέφρασε στην εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Δημοσίευση 10:26’

Επιφυλάξεις για το θέμα με τους τούρκους παρατηρητές στα νησιά σχετικά με την διαδικασία επαναπροώθησης μεταναστών προς την Τουρκία εξέφρασε στην εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Επιφυλάξεις για το θέμα με τους τούρκους παρατηρητές στα νησιά σχετικά με την διαδικασία επαναπροώθησης μεταναστών προς την Τουρκία εξέφρασε στην εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος ενώ ανέβηκαν οι τόνοι για το μεταναστευτικό με τον βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Σταμάτη και του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδο.

«Μου ηχεί αρνητικά αν ισχύει αυτό με τους τούρκους τοποτηρητές» δήλωσε ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. και πρόσθεσε ότι περιμένει να δει γραπτή τη συμφωνία επαναπροώθησης μεταναστών.

«Δυσάρεστη» χαρακτήρισε την παρουσία τούρκων παρατηρητών «ακόμη κι αν είναι τεχνική» ο Ανδρ. Λοβέρδος ενώ ο Δημ. Σταμάτης τόνισε ότι «το θέμα είναι υποτιμητικό για την Ελλάδα» και «άπτεται της εθνικής κυριαρχίας».

Κόντρα για Αμυγδαλέζα και μεταναστευτικό στο σύνολο

Η συζήτηση άναψε με αφορμή το μεταναστευτικό με τους εκπροσώπους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να κατηγορούν την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.

Ο Δημ. Σταμάτης τόνισε ότι «η Αμυγδαλέζα ήταν τόπος συγκέντρωσης των λαθραίων μεταναστών» και πως «ορθώς η ΝΔ είχε διαχωρίσει πρόσφυγες-μετανάστες» ενώ «ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε μέχρι τώρα ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός προσφύγων-μεταναστών». Ανέφερε ακόμη ότι η επαναπροώθηση μεταναστών προϋποθέτει να υπάρχει χώρα υποδοχής.

Από την πλευρά του ο Ανδρ. Λοβέρδος επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως «πρέπει να λέει την αλήθεια» και επισήμανε ότι ως ΠΑΣΟΚ «εμείς λέγαμε κλειστά κέντρα για τους μετανάστες, όπως η Αμυγδαλέζα».

Απαντώντας ο βουλευτής των ΑΝΕΛ έκανε λόγο για «προσπάθεια να φορτώσουν στον Τσίπρα τις μεταναστευτικές ροές», και «να αποδοθεί όλο το μεταναστευτικό κύμα των τελευταίων μηνών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Σημείωσε πάντως πως «το προσφυγικό πρόβλημα ξεπέρασε τις δυνατότητες της χώρας», καθώς είναι τεράστιες οι ροές και ότι «στο μεταναστευτικό έχουν γίνει λάθη, αλλά η χώρα δεν μπορεί να καλύψει το θέμα μόνη της».

Μουζάλας: Μακάρι να έρθουν οι Τούρκοι παρατηρητές

«Διεθνή πρακτική» χαρακτήρισε ο Γιάννης Μουζάλας την παρουσία Τούρκων παρατηρητών στα ελληνικά νησιά, μετά την υπογραφή συμφωνίας για την επαναπροώθηση μεταναστών και προσφύγων. 

«Μακάρι να έρθουν» τόνισε ο Υπουργός Μετανάστευσης «διότι η Τουρκία δεν θα μπορεί να αρνηθεί την αύξηση των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων καθώς ο Τούρκος παρατηρητής θα είναι παρόν στην καταμέτρηση μαζί με τους Έλληνες αλλά και τους εκπροσώπους της Frontex». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, «όλοι καταλαβαίνουν ότι με αυτήν την πρακτική δεν αμφισβητείται η εθνική μας κυριαρχία εκτός βέβαια από τους αντιπολιτευόμενους και τους κακοπροαίρετους». 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης είπε τέλος ότι είναι δύσκολο να αδειάσει η Ειδομένη καθώς όλοι θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό, ενώ αναφερόμενος στα προβλήματα συντονισμού που έχουν παρατηρηθεί είπε ότι παρατηρείται αυτό που συμβαίνει και στους σεισμούς αλλά στη συνέχεια το χάος μπαίνει σε τάξη.

Κουμουτσάκος: Ερασιτεχνισμός της κυβέρνησης – Να δώσουν διευκρινίσεις για τους επιτηρητές

Για απόλυτο ερασιτεχνισμό στη διαχείριση πολύ κρίσιμων ζητημάτων κατηγόρησε την κυβέρνηση μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει διευκρινήσεις για την παρουσία Τούρκων επιτηρητών στα νησιά.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε ότι δεν χρειαζόταν οι κύριοι Τσίπρας και Νταβούτολγου να επικαιροποιήσουν τη συμφωνία που υπάρχει από το 2002 «αλλά το ζητούμενο ήταν να την εφαρμόσουν».

Δήλωσε μάλιστα ότι από το 2002 η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθύνει στην Τουρκία 144.000 αιτήματα για επιστροφές, και έχουν επιστρέψει μόλις 4.000 άτομα. 

ΠΑΣΟΚ: Αν δεν μιλούσε on camera o Τόσκας, θα πιστεύαμε ότι κάνει πρόβες σε πρωταπριλιάτικα αστεία

Για “επικίνδυνες υποχωρήσεις της κυβέρνησης στην ασφάλεια και τη φύλαξη των συνόρων” κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ.

Σε ανακοίνωση του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του κόμματος, μετά από τις δηλώσεις του Νίκου Τόσκα για την παρουσία Τούρκων παρατηρητών στα ελληνικά νησιά, σημειώνεται ότι “αν δεν έβγαιναν από τα πιο επίσημα χείλη και μάλιστα on camera θα πιστεύαμε ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κάνει πρόβες σε πρωταπριλιάτικα αστεία με τις δηλώσεις του περί Τούρκων αξιωματικών σε ελληνικά νησιά για την αξιολόγησης των προς επανεισδοχή στην Τουρκία ατόμων. 

Δυστυχώς για την Χώρα, όμως, η πραγματικότητα των υποχωρήσεων και της κατηφόρας της Κυβέρνησης στον τομέα της ασφάλειας και της φύλαξης των συνόρων, είναι παρούσα και επικίνδυνη.

Καλούμε τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Τόσκα να δώσει άμεσα εξηγήσεις και να αποκαλύψει τη πραγματικά έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση σε βάρος των εθνικών συμφερόντων και της χώρας μέσα στα τραγικά αδιέξοδα της.

Θα τους κρίνει η Ιστορία και δεν θα είναι καθόλου επιεικής μαζί τους”.

Κουρουμπλής: Όχι πανικός

Ο κ. Κουρουμπλής, αναφερόμενος στο θέμα, έκανε λόγο για συμφωνία που εφόσον υλοποιηθεί θα αποτελέσει έναν τρόπο συνεννόησης ώστε να επιστρέφουν οι άνθρωποι στην Τουρκία.

“Να μην μας καταλαμβάνει πανικός, είναι μια συμφωνία που διευκολύνει τα πράγματα με βάση το καθεστώς που ζούμε σήμερα”, τόνισε.

Γεωργιάδης για Τσίπρα: Εξελίσσεται στον μεγαλύτερο ευεργέτη της Τουρκίας

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η Τουρκία έχει σε αυτά τα νησιά στρατιωτικές βλέψεις και πως ο ελληνικός στρατός πάνω σε αυτά κάνει “καμουφλάζ”, “κρύβει όπλα και τα σχέδια άμυνάς του”.

Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει -εκτίμησε- να μεταφέρουν στον τουρκικό στρατό όσα βλέπουν στα ελληνικά νησιά.


σχετικα αρθρα