ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μονομαχία ΣΥΡΙΖΑ - ΚΚΕ στο συνέδριο της ΓΣΕΕ

του Ανδρέα Πετρόπουλου - Δημοσίευση 17 Μαρτίου 2016, 10:21 / Ανανεώθηκε 17 Μαρτίου 2016, 10:21
Μονομαχία ΣΥΡΙΖΑ - ΚΚΕ στο συνέδριο της ΓΣΕΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Σε μονομαχία ΣΥΡΙΖΑ - ΚΚΕ για τη δεύτερη θεση εξαντλείται το ενδιαφέρον για το 36ο συνέδριο της ΓΣΕΕ οι εργασίες του οποίου ξεκινούν σήμερα σε πολυτελές ξενοδοχείο της Ρόδου!

Σε μονομαχία ΣΥΡΙΖΑ - ΚΚΕ για τη δεύτερη θεση εξαντλείται το ενδιαφέρον για το 36ο συνέδριο της ΓΣΕΕ οι εργασίες του οποίου ξεκινούν σήμερα σε πολυτελές ξενοδοχείο της Ρόδου!

Το ενδιαφέρον για το συνέδριο της ΓΣΕΕ είναι κυρίως πολιτικό, και αφορά τον ανταγωνισμό μεταξύ των παρατάξεων καθώς η οικονομική κρίση, η δραματική επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, η αλματώδης αύξηση της ανεργίας τα τελευταία έξι μνημονιακά χρόνια δεν κατάφεραν να ζωντανέψουν έναν γραφειοκρατικό οργανισμό και μηχανισμό που πνέει τα λοίσθια.

Όπως αναφέραμε η ανάδειξη των οργάνων στη νέα διοίκηση για την επόμενη τριετία εστιάζεται στη μάχη για τη δεύτερη θέση.

Κι αυτό καθώς παραμονές του συνεδρίου επισημοποιήθηκε η διάσπαση της ΔΑΚΕ. Έτσι, οι εκπρόσωποι της προσκείμενης στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας παράταξης συνδικαλιστές έχουν μοιραστεί μεταξύ της παραδοσιακής ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα και της "Νέα Πορεία - Συνεργαζόμενοι". Με αυτό το δεδομένο η απώλεια της δεύτερης θέσης θεωρείται βέβαιη, όπως και η θέση του γ.γ. της συνομοσπονδίας.

Τη δεύτερη θέση θα διεκδικήσουν το ΠΑΜΕ (πρόσκειται στο ΚΚΕ) και το ΜΕΤΑ, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ που διατηρεί την ενότητά της, παρά τη διάσπαση του κόμματος τον περασμένο Σεπτέμβριο, με την αποχώρηση της ομάδας Λαφαζάνη και τη δημιουργία της ΛΑΕ.

Στο εσωτερικό του ΜΕΤΑ διατηρείται ένα κλίμα ενότητας για συντροφικούς, αλλά και για προφανείς λόγους εκλογικής σκοπιμότητας, με την πλειονότητα των συνέδρων να είναι πολιτικά ενταγμένοι στη ΛΑΕ.

Με την παράταξη του ΜΕΤΑ ανακοίνωσε ότι θα συμπορευτεί ως συνεργαζόμενη δύναμη το "Εμείς", παράταξη που έχει προκύψει από προηγούμενη διάσπαση της ΠΑΣΚ το 2013 και εκπροσωπείται στην απερχόμενη διοίκηση της ΓΣΕΕ. Μάλιστα χθες επισημοποίησαν την κοινή τους κάθοδο με το εκλογικό σχήμα "Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση".

Να σημειωθεί τέλος ότι στο Συνέδριο συμμετέχουν περίπου 400 σύνεδροι, οι οποίοι καλύπτουν 120 δευτεροβάθμιες οργανώσεις (ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα). Κάθε σύνεδρος εκπροσωπεί 1.000 συνδικαλισμένους - ψηφίσαντες εργαζόμενους σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Η μείωση των συνέδρων, συγκριτικά με το προηγούμενο του 2013, οφείλεται στο γεγονός ότι, λόγω της ανεργίας και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων - αποχωρήσεων, έχουν μειωθεί και οι -λίγοι- εργαζόμενοι που συνδικαλίζονται και σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες δεν ξεπερνούν το 7%.