ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαγκάρης και Μητρόπουλος: Δυσοίωνες προβλέψεις για τη διαπραγμάτευση και την οικονομία

της Αγγελικής Λάζου - Δημοσίευση 17 Μαρτίου 2016, 13:49 / Ανανεώθηκε 17 Μαρτίου 2016, 13:49
Τσαγκάρης και Μητρόπουλος: Δυσοίωνες προβλέψεις για τη διαπραγμάτευση και την οικονομία
Facebook Twitter Whatsapp

Ολοένα πιο κοντά στο ατύχημα βρίσκεται η Κυβέρνηση καθώς προσφυγικό και διαπραγμάτευση σφίγγουν το κλοιό γύρο τη χώρα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα σκάσει πρώτο.

Ολοένα πιο κοντά στο ατύχημα βρίσκεται η Κυβέρνηση καθώς προσφυγικό και διαπραγμάτευση σφίγγουν το κλοιό γύρο τη χώρα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα σκάσει πρώτο. Μέσα στο γενικό πλαίσιο αμφίβολη είναι και η κυβερνητική συνοχή μετά τη σκληρή γραμμή του Πάνου Καμμένου απέναντι στον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ο οποίος αποκάλεσε τα Σκόπια Μακεδονία. Σε κάθε περίπτωση ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να ρίξει τους τόνους εν όψει της Συνόδου σήμερα και αύριο, και παρέπεμψε τις όποιες αποφάσεις για αργότερα.  

Στο πεδίο της διαπραγμάτευσης η Κυβέρνηση φαίνεται να χάνει κατά κράτος καθώς ενώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο έχουν εκτοξευθεί στα 87 δις, συζητά με το Κουαρτέτο επιπλέον φόρους και περικοπές συντάξεων.  

Η οικονομία έχει πεθάνει, δεν υπάρχει δυνατότητα να εξοικονομήσεις 7 ή 9 δισ. από ασφαλιστικό και φορολογία, δηλώνει στο newpost ο οικονομολόγος Δημήτρης Τσαγκάρης

Η Κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να κλείσει την διαπραγμάτευση χωρίς το κούρεμα των συντάξεων.  Ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος διατηρεί τις κόκκινες γραμμές του έναντι των δανειστών για να μην γίνουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις, με την άλλη πλευρά όμως να ζητεί μετ΄επιτάσεως περικοπές για πάνω από τα 1.000 ευρώ. Εάν λοιπόν δεν καταφέρουν οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια κοινή γραμμή ή έστω να εξαιρέσουν το ασφαλιστικό από την αξιολόγηση τα πράγματα θα δυσχεράνουν περαιτέρω για τη χώρα και την Κυβέρνηση. 

Στην εκτίμηση ότι η αξιολόγηση δεν θα κλείσει και θα οδηγηθούμε σε μείζονα Κυβερνητική κρίση, προχώρησε μέσω του newpost ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος, υπογραμμίζοντας πως Τσίπρας και Καμμένος ετοιμάζονται για ηρωική έξοδο.

Αλλά και στο φορολογικό οι συνομιλίες δεν κινούνται ακριβώς με το αριστερό πρόσημο που επιθυμεί η Κυβέρνηση καθώς η αλλαγή της κλίμακας είναι σαφές ότι θα επηρεάσει το σύνολο των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Μεταρρύθμιση η οποίο δεν διασφαλίζει πως τα μέτρα και θα αποδώσουν και δεν θα χρειαστούν νέες παρεμβάσεις. 

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει στο newpost ο Δημήτρης Τσαγκάρης, ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές στην παρούσα φάση, η επόμενη αξιολόγηση με ποιους όρους θα γίνει. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να αυξάνει φορολογικούς συντελεστές κάθε φορά που θα χρειάζεται έσοδα, οδηγείται απλώς σε φαύλο κύκλο, τονίζει. 

Βρισκόμαστε ακόμα μια φορά με την πλάτη στον τοίχο. Οι εικόνες ντροπής στην Ειδομένη , στο λιμάνι του Πειραιά και στα νησιά μας καθιστούν υπόλογους. Δεκάδες ξένοι δημοσιογράφοι κατήγγειλαν την απουσία του κράτους και εξήραν την ελληνική κοινωνία. Οι Βρυξέλλες χρεώνουν στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τις τεράστιες προσφυγικές πιέσεις και συνδέουν τη διαπραγμάτευση με το προσφυγικό, αλλά με όρους τιμωρίας. Σκληραίνουν τη στάση τους στη διαπραγμάτευση και δεν αφήνουν κανένα περιθώρια ανάσας για την ελληνική οικονομία.