ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα πυρά ΥΠΟΙΚ κατά ΔΝΤ: Μας ζητούν να καθυστερήσουμε μισθούς και συντάξεις

Δημοσίευση 23 Μαρτίου 2016, 16:30 / Ανανεώθηκε 23 Μαρτίου 2016, 16:35
Νέα πυρά ΥΠΟΙΚ κατά ΔΝΤ: Μας ζητούν να καθυστερήσουμε μισθούς και συντάξεις
Facebook Twitter Whatsapp

Πυρά κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα οποία συνόδευσε με αιχμές κατά των δανειστών γενικότερα, εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης, αναφερόμενος στην πορεία της αξιολόγησης και τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πυρά κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα οποία συνόδευσε με αιχμές κατά των δανειστών γενικότερα, εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης, αναφερόμενος στην πορεία της αξιολόγησης και τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Κουτεντάκης ανέφερε πως η καθυστέρηση στην αξιολόγηση οφείλεται κυρίως το ΔΝΤ, το οποίο όπως είπε έχει «ιδεολογικές εμμονές» και τα στοιχεία του είναι γεμάτα ανακρίβειες.

Ως παράδειγμα έθεσε τη διαφωνία η οποία συντηρείται αναφορικά με το πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2015. Κατά τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, το περασμένο έτος έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 0,2% του ΑΕΠ και οι ακριβείς ανακοινώσεις αναμένονται στις 21 Απριλίου από τη Eurostat. Το ΔΝΤ όμως, ακόμα και με βάση τα οριστικά στοιχεία του προϋπολογισμού του 2015, επιμένει ότι υπήρξε πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ, χωρίς να μπορεί να αιτιολογήσει πώς προκύπτει αυτή η εκτίμηση. «Δεν μας λένε πώς προκύπτει αυτό το 0,6% του ΑΕΠ», σημείωσε ο κ. Κουτεντάκης τονίζοντας πως «υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην αξιολόγηση, η οποία οφείλεται στο ΔΝΤ».

Πρόσθεσε δε πως κανείς δεν έχει καταλάβει «τι θέλει να κάνει το Ταμείο, αν θέλει να μείνει ή να φύγει» ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχουν ευθύνες έλλειψης κατανόησης της κατάστασης, οι οποίες «δημιουργούν μια κατάσταση διαρκούς και καταστροφικής αβεβαιότητας».

Ο γενικός γραμματέας κατά τα άλλα ανέφερε πως «η τακτική των δόσεων με το σταγονόμετρο είναι συμπεριφορά Σάιλοκ», και συμπλήρωσε πως ακόμα και σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης υπάρχουν ορισμένες φωνές που στη ροή της συζήτησης των τεχνικών κλιμακίων που βάζουν στο τραπέζι το ενδεχόμενο καθυστέρησης πληρωμής συντάξεων, αν σφίξουν τα πράγματα στο ταμείο. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο.

Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιου είδους ταμειακό πρόβλημα αυτή τη στιγμή, αλλά πρόσθεσε ότι «αν φθάσουμε ποτέ στο δίλημμα καταβολής συντάξεων ή αποπληρωμής χρέους, θα πληρώσουμε συντάξεις».

Ο κ. Κουτεντάκης μάλιστα κατηγόρησε τους Θεσμούς ότι αθέτησαν τη συμφωνία του Αυγούστου, για την παροχή δόσεων ώστε να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου. Όπως χαρακτηριστικά είπε, έχουν καταβληθεί από τους δανειστές για αυτό τον σκοπό μόνο 500 εκατομμύρια ευρώ

Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού

Σε ότι αφορά αναλυτικότερα την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το δίμηνο Ιανουάριος - Φεβρουάριος, παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι:

  • Το σημαντικά μεγαλύτερο πλεόνασμα σε σχέση με τον στόχο κατανέμεται περίπου ισομερώς σε υψηλότερα έσοδα και χαμηλότερες δαπάνες. Και από τις δυο πλευρές, η εικόνα οφείλεται σε συγκυριακούς παράγοντες.
  • Η υστέρηση των φορολογικών εσόδων οφείλεται κυρίως στις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων εισπράχθηκε μέσα στο 2015 και όχι το 2016. Τα συνολικά έσοδα είναι σχεδόν 2,67 δις (έναντι στόχου 2,65) που δημοσιονομικά καταγράφεται στο 2015.
  • Τα μη φορολογικά έσοδα (παράβολα, προμήθειες, μερίσματα, κλπ) είναι ιδιαίτερα αυξημένα κυρίως λόγω του υψηλότερου μερίσματος από την ΤτΕ κατά 325 εκατ. πάνω από την πρόβλεψη.
  • Η πληρωμή για την κάλυψη ελλείμματος του ΕΛΕΓΕΠ γίνεται σταδιακά, ενώ η πρόβλεψη ήταν να γίνει εφάπαξ. Στο πρώτο δίμηνο είχαν προβλεφθεί 281 εκατ και πληώθηκαν μόνο 78, δηλαδή εξοικονομήθηκαν 203 εκατ. που θα πληρωθούν τους επόμενους μήνες (8 δόσεις)
  • Υπάρχουν λιγότερα αιτήματα επιχορηγήσεων στον κοινωνικό προϋπολογισμό (ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και κοινωνική προστασία) κατά 122 εκατ. καθώς υπάρχουν αρκετά ταμειακά διαθέσιμα.