current views are: 7

28 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση13:00

Δύο φάουλ σε 24 ώρες στην κυβέρνηση – Άδειασμα Μαξίμου στα σχέδια για πρόσφυγες επενδυτές

Πυρ από παντού και άδειασμα από την ίδια την κυβέρνηση δέχονται τις τελευταίες ώρες ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας με αφορμή δηλώσεις που έκαναν ο μεν για επενδυτές πρόσφυγες, ο δε για «Μακεδονία» σκέτο σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Δημοσίευση 13:00’

Πυρ από παντού και άδειασμα από την ίδια την κυβέρνηση δέχονται τις τελευταίες ώρες ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας με αφορμή δηλώσεις που έκαναν ο μεν για επενδυτές πρόσφυγες, ο δε για «Μακεδονία» σκέτο σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Πυρ από παντού δέχονται τις τελευταίες ώρες ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας με αφορμή δηλώσεις που έκαναν ο μεν για επενδυτές πρόσφυγες, ο δε για «Μακεδονία» σκέτο σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ. Και ενώ καλά – καλά δεν έχει σβήσει η «φωτιά» που άναψε στην κυβέρνηση η αναφορά του Γιάννη Μουζάλα στην ΠΓΔΜ ως Μακεδονία, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην πλευρά των ΑΝ.ΕΛ., σήμερα ήρθε η δήλωση του βουλευτή Ηλείας να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.  

Στο μεταξύ συνεχίζονται τα ειρωνικά σχόλια κατά του Δ. Μάρδα για τους εν δυνάμει επενδυτές πρόσφυγες, ενώ αποστάσεις κράτησαν για το θέμα τόσο η κυβέρνηση όσο και άλλοι συνάδελφοί του στο υπουργικό. Ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, όπως ο εξ απορρήτων του Πρωθυπουργού, Νίκος Παππάς, αλλά και ο επικεφαλής του Συντονιστικού για το προσφυγικό, Δημήτρης Βίτσας, “άδειασαν” τον υφυπουργό Εξωτερικών, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις που -σημειωτέον- δεν έχει πάρει πίσω. 

«Αυτή η ιστορία δεν πρόκειται να λύσει ούτε το προσφυγικό ούτε το πρόβλημα των επενδύσεων», δήλωσε ο Νίκος Παππάς στα Παραπολιτικά fm ενώ και ο Δημ Βίτσας κράτησε αποστάσεις μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα:

Ήταν στα πλαίσια μιας γενικής τοποθέτησης, δεν μπορούμε να περιμένουμε η ανάπτυξη της χώρας να έρθει από τους πρόσφυγες, μια περίπτωση, αν υπάρχει αυτή, δεν αποτελεί τον κανόνα, εγώ θεωρώ ότι δεν υπάρχει κάποια περίπτωση επενδυτή μεταξύ των προσφύγων.

Με… κλαυσίγελο χαρακτηρίζει η Νέα Δημοκρατία τις δηλώσεις Μάρδα για τις επενδύσεις προσφύγων στην Ελλάδα. «Οι απίθανες δηλώσεις του κ. Μάρδα είναι για γέλια και για κλάματα. Έρχονται να προστεθούν στο πάνθεον αντίστοιχων απίθανων δηλώσεων στελεχών της Κυβέρνησης που δεν ξέρουν τι λένε και τι πράττουν», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Για απανθρωπιά και κυνισμό κάνει λόγο το ΚΚΕ. “Οι δηλώσεις Μάρδα για πρόσφυγες-επενδυτές δεν είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο, αλλά η απανθρωπιά και ο κυνισμός σε όλο τους το «μεγαλείο», συνέχεια της επαίσχυντης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και όλων των αποφάσεων της ΕΕ, που «κοιτάζουν στην τσέπη» τους πρόσφυγες” αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Περισσός και τονίζει:.

Αυτές οι δηλώσεις προκαλούν τόσο τους εγκλωβισμένους και ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και μετανάστες, όσο και τον ελληνικό λαό που, όλο αυτό το διάστημα, εκδηλώνει την αλληλεγγύη του. Δεν έχουν σε τίποτε να ζηλέψουν τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, που κάνουν κατάσχεση στα τιμαλφή και τις οικονομίες των προσφύγων. 

“O κ. Μάρδας αντί να αντιληφθεί ότι χθες είπε μία ανοησία, επανέρχεται κι επιμένει. Όταν ο αρμόδιος υπουργός για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, κάνει τέτοιες δηλώσεις ποιος μπορεί να πάρει τη χώρα και την κυβέρνησή της στα σοβαρά; ” τονίζει σε σχόλιό του το Ποτάμι.

Πυρά κατά του υφυπ. Εξωτερικών εξαπέλυσε και η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία έκανε λόγο για ναζιστικής έμπνευσης μέτρο. Από την πλευρά του, πάντως, ο Δημ. Μάρδας, δεν το άφησε αναπάντητο και την κατηγόρησε ότι όταν ζητήθηκαν πέρυσι 5 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Βουλής για τη χρηματοδότηση του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης εκείνη αρνήθηκε πεισματικά να συμβάλει.

Θύελλα από το νέο “Μακεδονικό” του Μπαλαούρα

Στο μεταξύ πυρά έχει αρχίσει και συγκεντρώνει εναντίον του, κυρίως από τη ΝΔ -τουλάχιστον για την ώρα- ο Μάκης Μπαλαούρας. Ήδη τον «άδειασε» κυβερνητική πηγή που τόνισε στο Newpost ότι η γραμμή της κυβέρνησης παραμένει ενιαία για «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό» και δεν αλλάζει.

Την ίδια ώρα η ΝΔ ανεβάζει πάντως τους τόνους και ζητά την παραίτηση του βουλευτή. «Η δήλωση του κ. Μπαλαούρα έρχεται να προστεθεί σε ανάλογη πρόσφατη δήλωση του κ. Μουζάλα. Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν προβεί στις ίδιες και ακόμη χειρότερες δηλώσεις. Και μάλιστα σε στιγμές που βρίσκονταν σε εξέλιξη κρίσιμες διπλωματικές μάχες. Έτσι υποσκάπτεται η εθνική γραμμή. Ο πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών οφείλουν να πάρουν άμεσα ξεκάθαρη θέση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Την παραίτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη ζητήσει ο τομεάρχης Μακεδονίας και Θράκης της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Καράογλου. «Προφανώς έκανε αυτήν την ντροπιαστική δήλωση θέλοντας να γίνει αρεστός στη δεξαμενή της θολοκουλτούρας, από την οποία αντλεί ψηφοφόρους ο ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, καλώντας τον κ. Μπαλαούρα να παραδώσει άμεσα την έδρα του. 


σχετικα αρθρα