ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ξεχάστε τις εκλογές - Δεν είπατε λέξη για την ταμπακιέρα (Βίντεο)

Δημοσίευση 29 Μαρτίου 2016, 20:12 / Ανανεώθηκε 30 Μαρτίου 2016, 02:02
Τσίπρας: Ξεχάστε τις εκλογές - Δεν είπατε λέξη για την ταμπακιέρα (Βίντεο)
Facebook Twitter Whatsapp

Σύσταση εξεταστικής επιτροπής για δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ αλλά και για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για την Siemens προανήγγειλε ο πρωθυπουργός ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο εκλογών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Απέρριψε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το ενδεχόμενο εκλογών, απαντώντας στην πρόκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να παραιτηθεί, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τη διαφθορά και τη δικαιοσύνη. «Ξεχάστε τις εκλογές. Η κυβέρνηση αυτή είναι κυβέρνηση τετραετίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή προανήγγειλε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τα δάνεια τα οποία έχουν συνάψει με τράπεζες τα πολιτικά κόμματα και συγκροτήματα ΜΜΕ, σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens αλλά και έλεγχο των δικογραφιών που έχουν φτάσει στη Βουλή. Ακόμη προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου για να αρθούν οι παρεμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης στην δικαιοσύνη και ειδικότερα τις 13 παρεμβάσεις που απαρίθμησε ο ίδιος στην πρωτολογία του.

 Και στις δύο τοποθετήσεις του εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ. Ειδικότερα,  στη δευτερολογία του είπε για τον πρόεδρο της ΝΔ ότι δεν απάντησε σε τίποτα για την ταμπακέρα και συνέδεσε σημεία της ομιλίας του με πρωτοσέλιδα των εφημερίδων του Σταύρου Ψυχάρη. «Αν έχετε προσλάβει για λογογράφο τον κ. Ψυχάρη, να τον αλλάξετε, γιατί είναι πολύ προβλέψιμος και σας εκθέτει», είπε μεταξύ άλλων.

«Κύριε Μητσοτάκη η παρουσία σας ήταν λίγο αμήχανη. Αντί να απαντήσετε στα ερωτήματα που σας έθεσα, πετάξατε τη μπάλα στην εξέδρα. Δεν είπατε τίποτα για τη διαφθορά, τη διαπλοκή, ούτε για την επαναδιαπραγμάτευση του συμβιβασμού με τη Siemens», είπε ο πρωθυπουργός.

«Μιλήσατε για αδαή κοινωνική πλειοψηφία, Τι εννοείτε, κ. Μητσοτάκη; Να σας ενημερώσω ότι στις δημοκρατίες η πλειοψηφία αποφασίζει και αν χρειαστεί θα ξαναδώσει την απάντηση», είπε εξάλλου απαντώντας στην πρόκληση του προέδρου τη ΝΔ για εκλογές για να προσθέσει σε άλλο σημείο δευτερολογίας του: «Εδώ και δύο μήνες σας πιέζουν να πείτε για εκλογές. Και το κάνατε και αυτό. Όταν βγαίνετε στο εξωτερικό λέτε ότι δεν βιάζεστε. Κάποιοι σας πιέζουν να ζητήσετε εκλογές. Θα σας πω ένα πράγμα: Όποιος βιάζετε σκοντάφτει. Δεν σας φτάνουν οι τρεις ήττες στις εκλογές; Θέλετε και τέταρτη;» είπε ο Αλ. Τσίπρας.

 

Σε όσα του καταλόγισε για την οικονομία και περί φοροκαταιγίδας ο πρωθυπουργός απάντησε: « Όταν η χώρα απώλεσε το ¼ του εθνικού της πλούτου μέσα σε τέσσερα χρόνια, η ανάκαμψη είναι  πολύ δύσκολη. Αλλά δεν καταστρέψαμε εμείς την οικονομία. Μας λέτε για τους φόρους, αλλά ξεχνάτε τι κάνατε εσείς»

Κατά την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός έστρεψε τα βέλη του ιδιαίτερα κατά της ΝΔ και κάλεσε τον πρόεδρο της Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει εξηγήσεις για τις σχέσεις του κόμματός του με τα φερόμενα ως μέλη του κυκλώματος εκβιαστών στον Τύπο αλλά και να δώσει απαντήσεις για το ποιες υπηρεσίες προσέφεραν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Νωρίτερα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλοντας σειρά παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη και συγκάλυψη υποθέσεων, ενώ άφησε αιχμές για συγκάλυψη στην υπόθεση Βγενόπουλου.

Αυτές είναι οι υποθέσεις που κατήγγειλε ως παρεμβάσεις ο πρωθυπουργός εκ μέρους των προηγούμενων κυβερνήσεων:

 • Με το νόμο 4024/2011 νομιμοποιήθηκαν μισθολογικές υπερβάσεις ύψους 30 εκ. Ευρώ στον Οργ. Σχολικών κτιρίων και τερματίστηκαν όλες οι διώξεις
 • Με τους νόμους 4071/2012 και 4170/2013 διαγράφηκαν τα χρέη όλων των δημοτικών επιχειρήσεων. Το ΝΣΚ στη συνέχεια στηριζόμενο στις διατάξεις αυτές απάλλαξε από κάθε ευθύνη τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και κάθε συμβεβλημένο ιδιώτη.
 • Με το νόμο 4255/2014 έπαυσαν όλες οι ποινικές διώξεις που αφορούσαν την διάθεση πόρων του ΟΑΕΕ
 • Με το άρθρο 68 του νόμου 4139/2013 ορίζεται ότι δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης!
 • Με το νόμο 4046/2012 απαλλάχθηκαν από κάθε ευθύνη τα μέλη ΔΣ των Τραπεζών και τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος για το διαβόητο PSI.
 • Με το νόμο 4141/2013 ανεστάλλησαν οι ποιν. διώξεις στις διοικήσεις των εταιρειών του Δημοσίου που ιδιωτικοποιούνται βάσει μνημον. δεσμεύσεων
 • Με το νόμο 4141/2013 ανεστάλλησαν οι ποιν. διώξεις στις διοικήσεις των εταιρειών του Δημοσίου που ιδιωτικοποιούνται βάσει μνημον. δεσμεύσεων
 • Με τον νόμο 4224/2013 απαλλάσσονται τα μέλη του ΔΣ της Λαρκο από κάθε ευθύνη για την πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.
 • Με το άρθρο 19 του ίδιου νόμου σταμάτησαν όλες οι ποινικές διώξεις για τα ΔΣ των αγροτικών συνεταιρισμών κάθε βαθμού
 • Με πρωτοβουλία του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σαμαρά κυρίου Αθανασίου αντικαταστάθηκε το άρθρο 263Α του Ποινικού Κώδικα. Βάσει του άρθρου αυτού ήταν υπόδικοι σειρά στελεχών επιχειρήσεων και Μ.Κ.Ο. που λάμβαναν αφειδώς χρηματοδοτήσεις από το ελληνικό δημόσιο.
 • Χειρότερη είναι η παρέμβαση που έγινε με το νόμο 4146/2013 και το άρθρο 78 στο οποίο ορίζεται ότι απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη για απιστία. Πρόκειται για την υπόθεση των δανείων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα οποία τα δύο κόμματα είχαν βάλει εγγυήσεις τις μελλοντικές κρατ. χρηματοδοτήσεις. Σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν έχουν διαψευστεί, τα χρέη της ΝΔ φτάνουν το ποσό των 210 εκ Ευρώ από τα οποία τα 197 εκ αφορούν δάνεια.

«Θέλει πολύ μεγάλο θράσος να μιλάτε εσείς για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη»

Ανοίγοντας την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε με φανερά ειρωνική διάθεση να ευχαριστήσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που του έδωσαν την ευκαιρία να προκαλέσει αυτή τη συζήτηση, «ώστε να συζητήσουμε επιτέλους για τη Δικαιοσύνη, τη Διαφθορά και τη Διαπλοκή, να συζητήσουμε για το σύστημα εξουσίας που οικοδομήθηκε τα τελευταία 40 χρόνια και που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής, για το σύστημα εξωθεσμικής και παραθεσμικής εξουσίας που θέριεψε στα χρόνια της κρίσης».

«Δεν πρέπει να μείνουν στη λήθη τα έργα και οι ημέρες των παλαιότερων κυβερνήσεων, ειδικότερα της τελευταίας κυβέρνησης», ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Η ΝΔ με αφορμή μία δήθεν αποκάλυψη για μία δήθεν παρέμβασή μας στη Δικαιοσύνη νόμιζε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει θόρυβο σε αγαστή συνεργασία με γνωστά ΜΜΕ».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «δεν πρόκειται για αφέλεια, αλλά για θράσος και αλαζονεία».

«Κύριοι της ΝΔ, μόνοι σας προκαλείτε την τύχη σας. Σήμερα θα ειπωθούν πολλά και μαζεμένα», σημείωσε. «Θέλει πολύ μεγάλο θράσος να μιλάτε εσείς για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη» τόνισε ο πρωθυπουργός κα απαρίθμησε σειρά «παρεμβάσεων»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμη σε παρεμβάσεις από την επιχειρηματική ελίτ. «Όσο και εάν πολιτικοί επιχειρηματίες και λειτουργοί της δικαιοσύνης επαναλαμβάνουν μονότονα το γνωστό κλισέ «έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη», όλοι γνωρίζουν πως η Δικαιοσύνη είναι ένας βαθύτατα ταλαιπωρημένος θεσμός». 

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες για παρέμβαση του Δ. Παπαγγελόπουλου, σημείωσε ότι διεξάγεται πειθαρχική έρευνα ενώ έθεσε τα εξής ερωτήματα: «Ποιος ζήτησε τη συνάντηση; Ο κ. Παπαγγελόπουλος ή η εισαγγελέας; Πώς αλήθεια έφτασε η υπόθεση αυτή στην εισαγγελέα; Με ποια πρόταση αφαιρέθηκαν από την αρμόδια εισαγγελέα διαφθοράς οι δικογραφίες για τον κ. Βγενόπουλο και πήγαν στα χέρια της κυρίας Τσατάνη; Πώς είναι δυνατό ο εισαγγελέας διαφθοράς να γνωμοδοτεί αποτελεί ότι αρμοδιότητα των υποθέσεων διαφθοράς είναι στην αρμοδιότητα του εισαγγελέα διαφθοράς; Και πως είναι δυνατόν ο ίδιος άνθρωπος να γνωμοδοτεί οκτώ μήνες μετά ότι οι δικογραφίες για τον Βγενόπουλο δεν είναι αρμοδιότητά του;»

«Ποια είναι η παρέμβαση του υπουργού Παπαγγελόπουλου;» διερωτήθηκε ακόμη ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει: «η νομική γνωμοδότηση για το συγκεκριμένο ζήτημα;» Όπως επισήμανε, «είναι γνωστό πως για την υπόθεση Βγενόπουλου έχει ήδη εγγράφως διαμαρτυρηθεί ο κύπριος υπουργός Δικαιοσύνης». Εξάλλου, σχολίασε, «και στελέχη της σημερινής αντιπολίτευσης αναδεικνύουν με ένταση τα ανοιχτά ερωτήματα και ζητούν πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και εάν υπήρξε επιχείρηση συγκάλυψης».

«Καταθέτω την επιστολή του πρώην βουλευτή Τσιρώνη στα πρακτικά της Βουλής, αλλά και την ήδη δημοσιευμένη επιστολή του στελέχους του ΠΑΣΟΚ κ. Σηφουνάκη. Καταγγελίες που αξίζουν μία επίσημη απάντηση από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ που έκανε λόγο για παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη», είπε στη συνέχεια. 

Χάθηκε η μπάλα επί Σαμαρά – Βενιζέλου

Ο πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική στα πεπραγμένα της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «χάθηκε η μπάλα επί Σαμαρά – Βενιζέλου». 

«Πρέπει να ομολογήσουμε πως πάντοτε υπήρχαν προβλήματα στις σχέσεις της Δικαιοσύνης με την εκτελεστική εξουσία. Αλλά στα χρόνια του κ. Σαμαρά χάσαμε τη μπάλα», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «αναρωτιέται κανείς, αν πρέπει να γελάσει με το θράσος τους ή να κλάψει με την κατάντια τους». 
Εξάλλου, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «και οι παραλείψεις αποτελούν παρέμβαση». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τη λίστα Λαγκάρντ.

«Αρχικά είπαν ότι το ξέχασαν, μετά ανακάλυψαν μία πρόφαση ότι αποτελεί παράνομο αποδεικτικό μέσο, και ακόμα και όταν την παρέδωσαν οι έλεγχοι λειτουργούσαν με ρυθμό χελώνας», είπε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια έστρεψε τα βέλη του και στον Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο ουσιαστικά εγκάλεσε ότι καλύπτει τον Σαμαρά και τον Παπασταύρου και τον κάλεσε να πάρει αποστάσεις.

Επίσης αναφέρθηκε και στο κύκλωμα εκβιαστών στον Τύπο, που αποκαλύφθηκε πρόσφατα, σημειώνοντας ότι «οι σχέσεις της ΝΔ με αυτό ήταν το λιγότερο στενές», και τον κάλεσε να δώσει εξηγήσεις.