ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: «Τολμήστε να πάτε τη χώρα σε εκλογές για να δούμε το αποτέλεσμα» (Βίντεο)

Δημοσίευση 29 Μαρτίου 2016, 20:36 / Ανανεώθηκε 30 Μαρτίου 2016, 02:47
Μητσοτάκης: «Τολμήστε να πάτε τη χώρα σε εκλογές για να δούμε το αποτέλεσμα» (Βίντεο)
Facebook Twitter Whatsapp

Με επίθεση για την κατάσταση στην οικονομία αλλά και στο προσφυγικό ξεκίνησε την πρωτολογία ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τη δικαιοσύνη και διαφθορά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και εκλογές ζήτησε για πρώτη φορά από την εκλογή του στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. "Να φύγετε, να παραιτηθείτε κ. Τσίπρα" είπε από το βήμα της Βουλής, απ΄όπου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση για την κατάσταση στην οικονομία αλλά και στο προσφυγικό.

"Να φύγετε πριν οδηγήσετε τη χώρα στην καταστροφή" κάλεσε τον Πρωθυπουργό ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ασφυκτικό πολιτικό έλεγχο στη δικαιοσύνη».

«Εμείς θα ψηφίσουμε την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια στα κόμματα και τα ΜΜΕ. Εσείς θα στηρίξετε τη δική μας πρόταση για σύσταση εξεταστικής για τα capital controls, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου;», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στη δευτερολογία του και πέταξε το γάντι στον πρωθυπουργό ξανά λέγοντας: «Τολμήστε να πάτε τη χώρα σε εκλογές για να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα».

«Δεν είστε κατήγορος αλλά κατηγορούμενος» είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, και εξέφρασε τη διαφωνία του για τη σημερινή συζήτηση. «Σε κανονική χώρα η λειτουργία της Δικαιοσύνης δεν θα ήταν αντικείμενο συζήτησης στη Βουλή», αφού όπως υπογράμμισε «όλοι σέβονται την ανεξαρτησία των εξουσιών. Αυτές οι αρχές βρίσκονται στον πυρήνα ενός κράτους δικαίου», τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εστίασε κυρίως στις οικονομικές εξελίξεις λέγοντας πως: «Ο κ. Τσίπρας θέλει να συζητάμε για τη διαπλοκή, για να μη συζητάμε για την ανεργία, για το προσφυγικό, για τη φτωχοποίηση».

«Θέλετε να κατασκευάζετε εχθρούς για να αποκρύψετε τη συλλογική κατάθλιψη που έχει βυθιστεί η χώρα», είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε: «Προδώσατε τα όνειρα όσων σας είχαν πιστέψει. Μη μας κουνάτε το δάχτυλο, είσαστε ο υπεύθυνος για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα σήμερα. Όλοι γνωρίζουν τον λόγο που ο κ. Τσίπρας πήρε την πρωτοβουλία για τη συζήτηση. Και αυτό γιατί θέλει να μεταθέσει την ατζέντα του πολιτικού διαλόγου». 

Σε ό,τι αφορά την οικονομία ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η πραγματική οικονομία βυθίζεται στην αβεβαιότητα» και πως  «η μεσαία τάξη βυθίζεται σε μία πραγματική φοροκαταιγίδα, οι εταιρείες ψάχνουν πως θα φύγουν από τη χώρα. Και η χώρα μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι εν μέσω τέλειας καταιγίδας».

Ειδικά για τη διαπραγμάτευση μίλησε για «δήθεν» διαπραγμάτευση, λέγοντας ότι «γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Κόκκινες γραμμές ξεθωριάζουν, η αξιολόγηση δεν κλείνει. Και ετοιμάζετε μία νέα πρωτοφανή φοροκαταιγίδα». 

Αυτές είναι οι λίστες του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ασφυκτικό πολιτικό έλεγχο στη δικαιοσύνη» και δεν δίστασε να πει ότι «εσείς ο ίδιος απειλείτε με εισαγγελικούς ελέγχους, πράγμα ανεπίτρεπτο». 

«Βιώνουμε έναν ιδιότυπο εισαγγελικό αυταρχισμό», είπε και συμπλήρωσε: «για πρώτη φορά υπάρχουν δύο υπουργοί Δικαιοσύνης. Ο αναπληρωτής του είναι για να επιτηρεί τις υποθέσεις ενδιαφέροντος για την κυβέρνηση. Ο ίδιος χαρακτηρίζει δικαστικό πραξικόπημα συλλήβδην γιατί δεν τον βολεύει».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης απαντώντας για τις λίστες φοροδιαφυγής και σχετικά με παραλείψεις που ανέφερε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, τον παρότρυνε να ασχοληθεί με άλλες …λίστες.

«Ας ασχοληθείτε με άλλες λίστες. Τη λίστα των κολλητών που διορίσατε – τη λίστα Καρανίκα»  είπε και συνέχισε:  «Τη λίστα των δημοσίων υπαλλήλων που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό και δεν έχουν ελεγχθεί – λίστα Αλεξιάδη.  Τη λίστα των επίορκων που γύρισαν στα καθήκοντά τους – τη λίστα Κουρουμπλή».

Εξάλλου κατηγόρησε την κυβέρνηση για «κοπτοραπτική» στις απαντήσεις του κ. Μπόργιανς «για να εξυπηρετήσετε τους σκοπούς σας» αλλά και για απραξία. «Μιλήσατε για λίστες, αλλά στην πράξη δεν κάνατε τίποτα ουσιαστικό για να τις αξιοποιήσετε», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και διερωτήθηκε: «Αλήθεια, που είναι ο κ. Νικολούδης που έλεγε για έσοδα 2-3 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις λίστες; Μήπως επειδή σε μία κρίση ειλικρίνειας παραδέχτηκε ότι ο έλεγχος της λίστας Λαγκάρντ είναι δύσκολη υπόθεση;» 

Επίθεση για προσφυγικό

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το προσφυγικό και επανέλαβε τη γνωστή φράση ότι η ευαισθησία τους βούλιαξε στις λάσπες της Ειδομένης, ενώ πέταξε το γάντι στον πρωθυπουργό που δεν έχει επισκεφθεί τον άτυπο καταυλισμό.

«Τα βόρεια σύνορα είναι κλειστά, τα ανατολικά ορθάνοιχτα στους λαθρέμπορους ψυχών, ενώ εκχωρήσατε τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων στο ΝΑΤΟ. Και η χώρα βυθίζεται από τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που περιφέρονται. Ο δήθεν ανθρωπισμός της αριστεράς βουλιάζει στις λάσπες της Ειδομένης. Γιατί κ. Τσίπρα ντροπιάζετε με αυτές τις εικόνες την Ελλάδα; Γιατί βλέπουμε αυτές τις εικόνες στον Πειραιά την ώρα που αρχίζει η τουριστική σεζόν; Γιατί επιτρέπετε στους υπουργούς σας να κάνουν αυτές τις γελοίες δηλώσεις περί επενδυτών – μεταναστών;» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

«Μαζέψατε στο κόμμα σας τα ορφανά του Άκη»

Παράλληλα κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι αντιπροσωπεύει το παλιό. «Μαζέψατε στο κόμμα σας τα ορφανά του Άκη» «Οδηγήσατε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Συμβολίζετε την ήττα μία χώρας που θυμίζει σκιά του εαυτού της. Πάει πολύ να μας κουνούν το δάχτυλο τα ορφανά του Τσοχατζόπουλου που μαζέψατε στον κόμμα σας. Δεν μας κουνάει κανείς το δάχτυλο, δεν χρωστάμε σε κανέναν», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Τι είπε στη δευτερολογία του

Κατά τη δευτερολογία του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνέχισε σε υψηλούς τόνους.

«Καταλαβαίνω ότι σας ενόχλησε το σκίτσο του Αρκά, γιατί απεικονίζει την προσπάθειά σας να μεταθέσετε τη συζήτηση από το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα. Η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη κ. Τσίπρα, τόσο στο προσφυγικό, όσο και στην πραγματική οικονομία. Κατακρίνατε τον ΟΟΣΑ, τώρα ο κ. Γκουρία έγινε αγαπημένος σας συνομιλητής μαζί με την κ. Μέρκελ» είπε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι προκάλεσε μεγάλη ζημιά στη χώρα.

Τόνισε πως το κόμμα του θα προσυπογράψει την πρόταση της κυβέρνησης για εξεταστική σχετικά με τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, υπό την προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την πρόταση για εξεταστική της ΝΔ για το πώς επιβλήθηκαν τα capital controls και πως υπεγράφη το τρίτο μνημόνιο.

«Εμείς θα ψηφίσουμε την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια στα κόμματα και τα ΜΜΕ. Εσείς θα στηρίξετε τη δική μας πρόταση για σύσταση εξεταστικής για τα capital controls, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου;», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και πέταξε το γάντι στον πρωθυπουργό ξανά λέγοντας: «Τολμήστε να πάτε τη χώρα σε εκλογές για να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα».

Ως προς τη διαπλοκή επεσήμανε πως το μεγάλο θέμα είναι «το πώς επένδυσαν οι μεγάλες ΔΕΚΟ με μεγάλο κόστος στην Τράπεζα Αττικής». Ταυτόχρονα κατήγγειλε ότι ο τρίτος δημοσιογράφος στο κύκλωμα εκβιασμών είναι «στενός συνεργάτης» του κ. Τσίπρα.

Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο πρωθυπουργός φανερά ενοχλημένος με τον πρόεδρο της ΝΔ όμως να επιμένει. «Για τον κ. Ψυχάρη δεν δώσατε καμία απάντηση. Ο κ. Παπαγγελόπουλος περίπου ομολόγησε ότι συνομιλούσε με την κυρία Τσατάνη. Το πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζετε το Σύνταγμα. Δεν ξέρετε τι είναι ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Κατανοώ την αγωνία σας κ. Τσίπρα. Να φύγετε και αν τολμάτε οδηγήστε τη χώρα στις εκλογές. Για να δούμε εάν η τέταρτη φορά είναι η τυχερή, όπως η τέταρτη συνάντηση με τον Ψυχάρη» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.