ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης κατά Μπαλτά: Δεν υπήρχε Έλληνας να γίνει διευθυντής στο Φεστιβάλ;

Δημοσίευση 1 Απριλίου 2016, 19:57 / Ανανεώθηκε 1 Απριλίου 2016, 19:37
Γεωργιάδης κατά Μπαλτά: Δεν υπήρχε Έλληνας να γίνει διευθυντής στο Φεστιβάλ;
Facebook Twitter Whatsapp

Ακόμα περισσότερο ''λάδι στη φωτιά'' στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την τοποθέτηση του Βέλγου καλλιτέχνη Γιαν Φαμπρ ως επικεφαλής του Ελληνικού Φεστιβάλ έρχεται να ρίξει η επίκαιρη ερώτηση του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος εξαπολύει πυρά στον υπουργό Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά για την κάλυψη της συγκεκριμένης θέσης. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ακόμα περισσότερο ''λάδι στη φωτιά'' στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την τοποθέτηση του Βέλγου καλλιτέχνη Γιαν Φαμπρ ως επικεφαλής του Ελληνικού Φεστιβάλ έρχεται να ρίξει η επίκαιρη ερώτηση του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος εξαπολύει πυρά στον υπουργό Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά για την κάλυψη της συγκεκριμένης θέσης. 

Όπως αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης στην ερώτησή του: 

Τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες μέρες αναφορικά με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου δε διαφαίνεται πως θέτουν τα υγιή θεμέλια στο να επιτευχθεί «μια δημιουργική ισορροπία μεταξύ της συνέχειας και της καινοτομίας» (Συνέντευξη τύπου, Ενημερωτικός Φάκελος Δημοσιογράφων, 29.03.2016).

Είναι εμφανές ότι, ο Υπουργός Πολιτισμού διά μέσου άστοχων και πρόχειρων βηματισμών επιχειρεί να θολώσει το τοπίο, προκειμένου να καλύψει το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωμένη πολιτική ατζέντα.  Οι παραπάνω ενέργειες κορυφώθηκαν με την παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης. 

Η λογική της «διεθνοποίησης» στους ελληνικούς φορείς Πολιτισμού είναι, καθώς φαίνεται, πάγια θέση του Υπουργού Πολιτισμού, αφού πολλοί νέοι Διευθυντές και μέλη σε διάφορους φορείς πολιτισμού, προσωπικές επιλογές του κ. Μπαλτά, δεν είναι Έλληνες. Η λογική αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον κυβερνητικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και πολιτικός προϊστάμενος του κ. Μπαλτά έθεσε ως βασική προτεραιότητα στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω του Πολιτισμού, ιδίως σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Συνεπώς ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  • Στη βάση ποιας λογικής το Υπουργείο Πολιτισμού  απηύθυνε πρόσκληση στον Βέλγο καλλιτέχνη Jan Fabre, να αναλάβει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου (πρώην Ελληνικό Φεστιβάλ, Ελληνικό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου) για τα έτη 2016­-2019;
  • Δεν υπήρχαν, κατά την κρίση σας, Έλληνες καλλιτέχνες και διανοούμενοι με ικανά και επαρκή προσόντα, που να μπορούν να καλύψουν τις παραπάνω θέσεις, ιδίως σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, όπου ο Πολιτισμός, με βάση το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να συνιστά και πηγή παραγωγής πλούτου και θέσεων εργασίας;