current views are: 9

11 Απριλίου 2016
Δημοσίευση17:30

Πρόκληση Ιβάνοφ: Κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουν οι ελληνικές αρχές – Αντί για διαβήματα ας μας πουν για τις ΜΚΟ

Νέα πρόκληση από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκεόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος εξαπέλυσε πυρά κατά της ελληνικής κυβέρνησης για τα επεισόδια στην Ειδομένη.

Δημοσίευση 17:30’

Νέα πρόκληση από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκεόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος εξαπέλυσε πυρά κατά της ελληνικής κυβέρνησης για τα επεισόδια στην Ειδομένη.

Νέα πρόκληση από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκεόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος εξαπέλυσε πυρά κατά της ελληνικής κυβέρνησης για τα επεισόδια στην Ειδομένη.

Μιλώντας στο MEGA επεσήμανε πως οι αρχές της χώρας του «έλαβαν όλα τα μέτρα που έπρεπε να λάβουν οι ελληνικές αρχές για να αποτρέψουν την απόπειρα μαζικής εισόδου μεταναστών στην επικράτειά μας».

Παράλληλα τόνισε πως «δεν υπήρξε συντονισμός ούτε είχαμε πληροφορίες για το τι συμβαίνει στην Ειδομένη. Αν είχαμε πληροφορίες θα το είχαμε αποτρέψει και θα λαμβάναμε μέτρα», ενώ απαντώντας στο διάβημα του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε:

Αντί να στέλνει διαβήματα το ελληνικό ΥΠΕΞ έπρεπε να μας ενημερώσει για το τι συμβαίνει στην Ειδομένη με τους λεγόμενους εθελοντές –τους ανθρώπους που οργάνωσαν όλα αυτά και μοίραζαν φυλλάδα στα αραβικά προετοιμάζοντας παράνομη είσοδο στην επικράτειά μας.

Οι δηλώσεις του Ιβάνοφ έρχονται σε συνέχεια της ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων όπου υποστήριζε πως «αρχές της χώρας «ζήτησαν την εμπλοκή των ελληνικών αστυνομικών αρχών όσο οι βίαιες επιθέσεις από την ελληνική πλευρά διαρκούσαν και ότι υπήρξαν επανειλημμένες εκκλήσεις (σ.σ. προς τις ελληνικές αρχές) για συνεργασία, ανταλλαγή πληροφοριών και αποτρεπτική δράση».

Από την πλευρά της Ελλάδας χθες το υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε δύο αυστηρά διαβήματα, αημειώνοντας ότι η χρήση βίας κατ’ουδένα τρόπο συμβάλλει στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις σχετικές προβλέψεις του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου.

Εν τω μεταξύ, υπόνοιες για τη δράση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) στα χθεσινά επεισόδια μεταξύ προσφύγων και δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ στην Ειδομένη, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων, εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, αρνούμενο ότι έγινε χρήση πλαστικών σφαιρών, παρά τα ντοκουμέντα.

Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ της γείτονος αναφέρει ότι «διάφορες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μετανάστες υποκινήθηκαν, παραπλανήθηκαν και οργανώθηκαν από ακτιβιστές ΜΚΟ για να διασχίσουν τα σύνορα με τη χρήση βίας» και πως «οι χθεσινές οργανωμένες, μαζικές και συντονισμένες απόπειρες παράνομης διέλευσης των συνόρων, περιλαμβανομένης της εμπλοκής ακτιβιστών από ΜΚΟ, παραπέμπουν από πολλές απόψεις σε παρόμοιο περιστατικό μαζικής παράνομης διέλευσης των συνόρων από 2.500 μετανάστες που συνέβη στις 14 Μαρτίου 2016».


σχετικα αρθρα