current views are: 5

18 Απριλίου 2016
Δημοσίευση18:10

Με κοινή γραμμή οι θεσμοί στην Αθήνα – Στο τραπέζι της κυβέρνησης επιπλέον 3 δισ. μέτρα

Το θέμα του χρέους θέτουν ως προαπαιτούμενο κυβερνητικές πηγές προκειμένου να συζητήσουν οποιεσδήποτε αποκλίσεις σε δημοσιονομικούς στόχους, κοινώς νέα μέτρα με δεδομένο ότι ΔΝΤ και ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το κατά πόσο είναι εφικτό το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.

Δημοσίευση 18:10’

Το θέμα του χρέους θέτουν ως προαπαιτούμενο κυβερνητικές πηγές προκειμένου να συζητήσουν οποιεσδήποτε αποκλίσεις σε δημοσιονομικούς στόχους, κοινώς νέα μέτρα με δεδομένο ότι ΔΝΤ και ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το κατά πόσο είναι εφικτό το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.

Με συμφωνημένα το νέο “κοστούμι” ύψους 3 δισ. ευρώ που κλείδωσαν στη μυστική συνάντηση του Washington Group, φθάνουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα, για την επανέναρξη των συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση. Όπως φαίνεται, φεύγει από το κάδρο το επιχείρημα της της “διαφωνίας ΔΝΤ-ΕΕ” και μπαίνουν με τον πλέον επιθετικό τρόπο στο τραπέζι των συζητήσεων, νέα μέτρα, περικοπές και δημοσιονομικές παρεμβάσεις. Κυβερνητικές πηγές θέτουν ως προϋπόθεση το κλείσιμο της αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος, προκειμένου να συζητήσουν οποιεσδήποτε αποκλίσεις σε δημοσιονομικούς στόχους.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, μόνον εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και αφού ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε αυτή και οποιαδήποτε συζήτηση για νέα μέτρα. Επί της ουσίας, στην κυβέρνηση παραδέχονται ότι έστω και υπό όρους, είναι ανοιχτοί στο ενδεχόμενο νέων μέτρων.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές θεωρούν ρεαλιστικό και εύλογο στόχο την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, έως το Eurogroup της 22ας Απριλίου καθώς όπως σημειώνουν τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Εν αναμονή των στοιχείων της Eurostat για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τονίζουν ότι αυτά θα αποτυπώνουν ότι η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλύτερα από τις προβλέψεις ενώ η κίνηση Ντράγκι να συμπεριλάβει τις ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αναμένεται να δώσει ανάσα στον δανεισμό των τραπεζών και θα ενισχύσει την ρευστότητα της οικονομίας.

Εξάλλου σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση για το τι θα γίνει εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι στον αέρα διότι, όπως σχολιάζουν με νόημα, μέχρι σήμερα οι προβλέψεις του Ταμείου δεν επιβεβαιώθηκαν και άρα το πιθανότερο είναι το αυτό να επαναληφθεί για μια ακόμη φορά.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν, επίσης, ότι το Staff Level Agreement, που θα τεθεί σε συζήτηση στο Eurogroup, θα ενσωματώνει τις ελληνικές προτάσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, καθώς στην πορεία των διαπραγματεύσεων δεν διατυπώθηκαν αντιρρήσεις στις προτάσεις της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση έχει σταθερό στόχο την γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και γι΄αυτό επιδιώκει η αξιολόγηση να κλείσει ακόμη και στο επικείμενο Eurogroup προκειμένου στη συνέχεια να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Στην παρούσα φάση αυτό που μπορεί να γίνει είναι η εφαρμογή της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου και μόνον αυτή, τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο, επιμένουν από το Μαξίμου.

Η συμφωνία των ισχυρών στην Ουάσινγτον

Σε μυστική συνάντηση των ισχυρών παραγόντων όλων των θεσμών συμφωνήθηκαν τα πρόσθετα μέτρα άνω των 3 δισ. ευρώ, όπως αποκάλυψε σήμερα η Süddeutsche Zeitung

Η γερμανική εφημερίδα αποκαλύπτει το παρασκήνιο της “ιδιαίτερης συνάντησης” Σόιμπλε, Λαγκάρντ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί, αποδεικνύοντας ότι στο πακέτο των «προκλητικών μέτρων» υπάρχει απόλυτη σύμπλευσή όλων των μερών της διαπραγμάτευσης, ενώ ήδη «τα συζητάει» η Αθήνα με μόνο όρο την αναδιάρθρωση του χρέους. Η SZ τα χαρακτηρίζει «μέτρα για περίπτωση έκτακτης ανάγκης», χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένο ποσό.

Η εφημερίδα επισημαίνει πάντως ότι αυτά τα πρόσθετα μέτρα είναι ο συμβιβασμός ανάμεσα στους Ευρωπαίους και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που συμφωνήθηκε στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον και μάλιστα σε ιδιαίτερη συνάντηση που είχαν η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Eurogroup Γιερούν Ντάιζελμπλουμ, ο επίτροπος Nομισματικών Yποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung οι δανειστές συμφώνησαν να ζητήσουν από την Ελλάδα νέα μέτρα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Στα χαρακώματα με την αντιπολίτευση

Η όλη συζήτηση για πιθανό πακέτο νέων μέτρων άνω των 3 δισ. που ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο με δημοσίευμα της Wall Street Journal για το παρασκήνιο των συζητήσεων στην Ουάσιγκτον έχει προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, που σχεδόν σύσσωμη κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι όσο καθυστερεί η διαπραγμάτευση τόσο ανεβάζει τον λογαριασμό.

Σε δήλωσή του ο  εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος για τις αναφορές της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη για την πορεία της αξιολόγησης έκανε λόγο για αρνητικές εξελίξεις στην πορεία της αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι «η “διαπραγμάτευση” Τσίπρα παρατείνεται επώδυνα» και «ο λογαριασμός για τους πολίτες μεγαλώνει αβάσταχτα».

Ο κ. Κουμουτσάκος πρόσθεσε ότι η οικονομία της χώρας «διαλύεται ταχύτατα» και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση «ακόμα πιο αδύναμη, βυθίζεται».
Απαντώντας αργότερα κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν ότι : «Χθες το Γραφείο Τύπου της ΝΔ απέφυγε να απαντήσει πολιτικά σε οτιδήποτε και πέταξε την μπάλα στην εξέδρα. Σήμερα, και μόλις έξι ώρες μετά την δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη, ο κ. Κουμουτσάκος εξέδωσε, προς απάντηση κάτι σαν χάι – κου, που δεν επιδέχεται σχολιασμού».

«Κατανοούμε την ΝΔ διότι όλη μέρα ασχολείται με το φιάσκο της ΟΝΝΕΔ. Θα επανέλθουμε όταν είναι σε θέση να συζητήσουν πολιτικά» καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι κύκλοι της κυβέρνησης.

 


σχετικα αρθρα