ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο της ενδοκυβερνητικής σύγκρουσης για ΤΑΙΠΕΔ και ιδιωτικοποιήσεις

του Αντώνη Γκιόκα - Δημοσίευση 24 Απριλίου 2016, 05:01 / Ανανεώθηκε 24 Απριλίου 2016, 05:57
Το παρασκήνιο της ενδοκυβερνητικής σύγκρουσης για ΤΑΙΠΕΔ και ιδιωτικοποιήσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Οι ιδιωτικοποιήσεις ​δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση την πιο ευχάριστη κυβερνητική ενέργεια.

Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση την πιο ευχάριστη κυβερνητική ενέργεια. Άλλωστε, πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε σημαία του την ακύρωση όσων πωλήσεων προωθούσε ήδη το ΤΑΙΠΕΔ. Όμως, η συνθηκολόγηση του καλοκαιριού οδήγησε την κυβέρνηση σε πλήρη αναδίπλωση και στην δέσμευση προς τους δανειστές ότι θα προωθηθεί ένα τεράστιο πακέτο αποκρατικοποιήσεων, αλλά και η δημιουργία ενός νέου ταμείου "αξιοποίησης" της δημόσιας περιουσίας, που στην ουσία θα αντικαθιστούσε το ΤΑΙΠΕΔ. Μάλιστα, η απαίτηση των Θεσμών να μην έχει έδρα στην Ελλάδα, αλλά στο Λουξεμβούργο αυτό το νέο ταμείο, παραλίγο να τινάξει την συμφωνία στον αέρα.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω γεγονότα, μπορεί εύκολα κάποιος να καταλάβει γιατί την προηγούμενη Πέμπτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα.

Στην πραγματικότητα, η κόντρα αυτή υποβόσκει εδώ και μήνες. Και δεν περιορίζεται ανάμεσα στους δύο άνδρες, αλλά είναι γενικευμένη εντός του υπουργικού συμβουλίου. Παρά την κάλυψη που παρείχε στον Πιτσιόρλα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, είναι κοινό μυστικό πως αρκετοί πρωτοκλασάτοι υπουργοί και συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα έχουν στη μπούκα τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ.

Πάνος Σκουρλέτης, Θοδωρής Δρίτσας, Χρήστος Σπίρτζης και Ευκλείδης Τσακαλώτος, είναι μόνο ορισμένοι από εκείνους που θεωρούν πως ο Πιτσιόρλας είναι ανεξέλεγκτος και πως συμπεριφέρεται σαν κράτος εν κράτη. Στην ίδια κατηγορία μπορεί κανείς να συμπεριλάβει και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, όπως και τον διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού Δημήτρη Τζανακόπουλο, οι οποίοι όμως κρατούν χαμηλότερους τόνους από τους προαναφερθέντες συντρόφους τους.

Η σύγκρουση ανάμεσα στις δύο πλευρές ξεκίνησε από την Δραπετσώνα. Λίγο πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Κερατσίνι, είχε υποσχεθεί την απόδοση της έκτασης των Λιπασμάτων στον τοπικό δήμο, αλλά και την εξαίρεση του παράκτιου μετώπου μπροστά από αυτά από την πώληση του ΟΛΠ. Ήδη, από την εποχή που υπουργός ήταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε ετοιμάσει την τροπολογία που επί της ουσίας άνοιγε τον δρόμο για την απαλλοτρίωση των Λιπασμάτων από τον δήμο. Περίπου τον Νοέμβριο, ο Σκουρλέτης, ο Δρίτσας και Τσακαλώτος έφεραν την τροπολογία στη Βουλή. Μάλιστα, στο παιχνίδι είχε μπει και η Περιφέρεια Αττικής, καθώς στον προϋπολογισμό της είχε εγγράψει κονδύλι ύψους 20 εκατομυρίων ευρώ για να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια, ύστερα από εισήγηση του "λαφαζανικού" αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη και με την σύμφωνη γνώμη της Ρένας Δούρου. Παράλληλα, την ίδια εποχή, ξεκινούσε και ο διαγωνισμός για την πώληση του ΟΛΠ.

Παραμονές της κατάθεσης της παίχτηκε ένα πολύ σκληρό, υπόγειο παιχνίδι, αφού δεν ήταν λίγοι εκείνοι που δεν επιθυμούσαν η έκταση να καταστεί άχρηστη για οποιαδήποτε εμπορική και βιομηχανική χρήση, όπως προέβλεπε επί της ουσίας η τροπολογία. Κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, προσπάθησαν να μπλοκάρουν την κατάθεση της τροπολογίας, σε συνεργασία με τον Πιτσιόρλα. Τις μέρες εκείνες, ο Πρωθυπουργός βρίσκονταν στις ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχει στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Όταν ενημερώθηκε από τον κ. Τζανακόπουλο για την κωλυσιεργία γύρω από την τροπολογία, έγινε έξω φρενών και απαίτησε να σταματήσουν τα παιχνίδια και να ψηφιστεί αμέσως. Παράλληλα, με δική του παρέμβαση εξαιρέθηκε από την παραχώρηση του ΟΛΠ και η παράκτια ζώνη της Δραπετσώνας, παρά τις προσπάθειες του Πιτσιόρλα για το αντίθετο. Ήταν μια πρώτη νίκη της τρόικας Σκουρλέτη-Δρίτσα-Τσακαλώτου απέναντι στον Πιτσιόρλα

Εκείνες τις μέρες, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Τα Νέα, μέσω της οποίας ούτε λίγο, ούτε πολύ, προανήγγειλε χωρίς συνεννόηση την πώληση σχεδόν του συνόλου της κρατικής περιουσίας, γεγονός που εξόργισε το Μαξίμου.

Λίγες μέρες αργότερα, υπεγράφη η σύμβαση για την πώληση για την πώληση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Τότε, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης άφησε αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ.

Η σύγκρουση πάντως κορυφώθηκε κατά την διάρκεια που έτρεχε ο διαγωνισμός για τον ΟΛΠ και την συμπεριφορά που επέδειξε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ απέναντι σχεδόν σε όλους τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους στην διαδικασία, δημόσιους φορείς, αλλά και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στο ΔΣ του οργανισμού.

Πάντως, παρά το γεγονός πως η Γεροβασίλη κάλυψε τον Πιτσιόρλα στην πρόσφατη επίθεση που δέχθηκε από τον Σκουρλέτη, η αλήθεια είναι ότι στο Μαξίμου δεν θεωρούν υποδειγματική τη στάση που έχει κρατήσει όλο αυτό το διάστημα, απλώς δεν ήθελαν να ανοίξουν νέο μέτωπο με τους δανειστές την κρίσιμη ώρα της διαπραγμάτευσης. 

Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που τονίζουν πως ο Σκουρλέτης απλώς εξέφρασε κάτι σκέφτονται όλοι στην κυβέρνηση. Ή σχεδόν όλοι, καθώς όσοι γνωρίζουν τους συσχετισμούς δύναμης, αναφέρουν πως ο Πιτσιόρλας έχει τις πλάτες τόσο των τροϊκανών, όσο και κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων, οι οποίοι όμως, παρά τις σημαντικές θέσεις που κατέχουν, το τελευταίο διάστημα έχουν βρεθεί στο περιθώριο.