ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβραμόπουλος: Υπό εξέταση η ιταλική πρόταση για πλωτά hot spots

Δημοσίευση 28 Απριλίου 2016, 01:25 / Ανανεώθηκε 28 Απριλίου 2016, 07:03
Αβραμόπουλος: Υπό εξέταση η ιταλική πρόταση για πλωτά hot spots
Facebook Twitter Whatsapp

Υπό εξέταση είναι από την Κομισιόν η πρόταση της Ιταλίας για την δημιουργία πλωτών, κινητών μονάδων hotspots σύμφωνα με τον επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Υπό εξέταση είναι από την Κομισιόν η πρόταση της Ιταλίας για την δημιουργία πλωτών, κινητών μονάδων hotspots σύμφωνα με τον επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η πρόταση πιθανώς θα γίνει αποδεκτή, αφού πρώτα εξεταστούν όλες οι πτυχές για την εφαρμογή της, συμπεριλαμβανομένης και της νομικής πλευράς.

O επίτροπος εγκαινίασε χτες στην Κατάνη της Σικελίας την νέα έδρα της επιχειρησιακής δύναμης της Frontex, ενώ είχε συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο και τον διευθυντή της Frontex, Φαμπρίς Λετζερί.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων και ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, ο δεύτερος δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Ιταλίας θα προτείνει στις χώρες εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ταυτοποιούνται οι μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα, στα πλοία που σπεύδουν να τους σώσουν.

Η πρόταση συνίσταται στο να λαμβάνονται τα δακτυλικά αποτυπώματα και να συγκεντρώνονται δεδομένα για την υπηκοότητα και την οικογενειακή κατάσταση των μεταναστών πριν εκείνοι φθάσουν στην ξηρά. «Έτσι θα έχουμε hotspots στη θάλασσα», εξήγησε ο κ. Αλφάνο.

«Ιταλία και Ελλάδα δεν είναι μόνες»

«Σήμερα έχουμε ένα παράδειγμα εφαρμογής ευρωπαϊκών λύσεων σε ευρωπαϊκές προκλήσεις. Η Ευρώπη βρίσκεται εδώ, για να υποστηρίξει την Ιταλία που επωμίζεται ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος και επανέλαβε ότι η Ιταλία, όπως και η Ελλάδα, δεν είναι μόνες.

«Κάναμε σημαντικά βήματα μπροστά, αλλά δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό σημείο. Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα, αλληλεγγύη και να εφαρμόσουν τις αποφάσεις που έχουμε λάβει από κοινού σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε ο Έλληνας επίτροπος.

Η ιταλική πρόταση

Όπως ανέφερε νωρίτερα, ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, η κυβέρνηση θα προτείνει στην ΕΕ να ταυτοποιούνται οι μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα, στα πλοία που σπεύδουν να τους σώσουν.

Η πρόταση συνίσταται στο να λαμβάνονται τα δακτυλικά αποτυπώματα και να συγκεντρώνονται δεδομένα για την υπηκοότητα και την οικογενειακή κατάσταση των μεταναστών πριν εκείνοι φθάσουν στα hotspots της Ιταλίας.