current views are: 6

10 Μαΐου 2016
Δημοσίευση16:19

Ερώτηση Σπυράκη στην Κομισιόν για χρηματοδότηση έργων στην Ήπειρο μέσω ΕΤΕπ

Τη δυνατότητα της Περιφέρειας Ηπείρου να προωθήσει απ’ ευθείας  μεγάλα έργα υποδομής στην Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων για χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, ζητά να μάθει με ερώτηση προς την Κομισιόν η Μαρία Σπυράκη.

Δημοσίευση 16:19’

Τη δυνατότητα της Περιφέρειας Ηπείρου να προωθήσει απ’ ευθείας  μεγάλα έργα υποδομής στην Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων για χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, ζητά να μάθει με ερώτηση προς την Κομισιόν η Μαρία Σπυράκη.

Τη δυνατότητα της Περιφέρειας Ηπείρου να προωθήσει απ’ ευθείας  μεγάλα έργα υποδομής στην Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων για χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, ζητά να μάθει με ερώτηση που κατέθεσε στην Κομισιόν η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη.

Αφορμή για την ερώτηση στάθηκε ο αποκλεισμός των οδικών συνδέσεων Πρεβέζης – Ιονίας Οδού καθώς και Ιονίας Οδού – Κακαβιάς από τη λίστα με έργα αρμοδιότητας του υπουργείου Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων τα οποία πρόκειται υποβληθούν προς αξιολόγηση  με αίτημα να λάβουν χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Ηπείρου τα έργα αυτά όχι μόνο είχαν την απαιτούμενη ωριμότητα σε επίπεδο μελετών αλλά θα προσέλκυαν και ιδιωτικές επενδύσεις προσφέροντας θέσεις εργασίας.

Η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ζητά επίσης από την Κομισιόν να της απαντήσει και με ποιο τρόπο θα μπορούσε η Περιφέρεια Ηπείρου να συνδυάσει πόρους που προέρχονται αυτοτελώς από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων προκειμένου να ενισχύσει την ελκυστικότητα των παραπάνω επενδύσεων προς τον ιδιωτικό τομέα  καθώς και εάν τα έργα που υποβάλλονται σε λίστες στο πλαίσιο του ΕΤΣΕ από κράτη-μέλη προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αξιολογούνται αυτοτελώς ή τηρείται προτεραιότητα.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης της Μαρίας Σπυράκη έχει ως εξής:

Πρόσφατα ανακοινώθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση μία λίστα με έργα αρμοδιότητας του Υπουργείου Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων τα οποία και πρόκειται να υποβληθούν προς αξιολόγηση για να λάβουν χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων.

Στη λίστα αυτή δεν περιλαμβάνονται οι οδικές συνδέσεις Πρεβέζης – Ιονίας Οδού καθώς και Ιονίας Οδού – Κακαβιάς που βρίσκονται στην Περιφέρεια Ηπείρου. Τα έργα αυτά, κατά την Περιφέρεια Ηπείρου, είχαν την απαιτούμενη ωριμότητα σε επίπεδο μελετών αλλά και θα προσέλκυαν το ενδιαφέρον ιδιωτών επενδυτών.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Μπορεί η Περιφέρεια Ηπείρου να ενεργήσει ως φορέας προώθησης των παραπάνω επενδύσεων υποβάλλοντας τα απευθείας στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων;

2.  Με ποιο τρόπο θα μπορούσε η Περιφέρεια Ηπείρου να συνδυάσει πόρους που προέρχονται αυτοτελώς από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων προκειμένου να ενισχύσει την ελκυστικότητα των παραπάνω επενδύσεων προς τον ιδιωτικό τομέα;

3.  Τα έργα που υποβάλλονται σε λίστες στο πλαίσιο του ΕΤΣΕ από κράτη-μέλη προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αξιολογούνται αυτοτελώς ή υπάρχει κάποια προτεραιοποίηση;


σχετικα αρθρα