current views are: 7

12 Μαΐου 2016
Δημοσίευση19:30

Τέλος διανυκτέρευσης από το 2018 – «Καρφιά» Ανδρεάδη και Τσίπρα

Σε διελκυστίνδα ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη, και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εξελίχθηκε η 24η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, με αιχμή του δόρατος το τέλος διανυκτέρευσης.

Δημοσίευση 19:30’

Σε διελκυστίνδα ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη, και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εξελίχθηκε η 24η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, με αιχμή του δόρατος το τέλος διανυκτέρευσης.

Σε διελκυστίνδα ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη, και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εξελίχθηκε η 24η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, με αιχμή του δόρατος το τέλος διανυκτέρευσης, το οποίο όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θα εφαρμοστεί τελικά από το 2018.

Κατά την τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ χαρακτήρισε «εξωφρενικό» και «τελείως παράλογο» τον «φόρο πληρότητας» για ξενοδοχεία πάνω από δύο αστέρια και ενοικιαζόμενα δωμάτια πάνω από δύο κλειδιά, λέγοντας ότι θα αποτελέσει «ταφόπλακα» για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

«Καμία τουριστική επιχείρηση δεν έχει πλέον το περιθώριο να απορροφήσει, ούτε κατά διάνοια, ένα πρόσθετο τέτοιο κόστος. Και πόσοι Ελληνες θα έχουν τη δυνατότητα να το πληρώσουν και πόσοι ξένοι, οι οποίοι, μόλις αντιληφθούν το πόσο αδικαιολόγητα ακριβή σε σχέση με τον ανταγωνισμό γίνεται πλέον η Ελλάδα, θα την προσπεράσουν και θα επιλέξουν κάποιον άλλο προορισμό;» διερωτήθηκε.

«Κινούμαστε στην κόψη του ξυραφιού και κινδυνεύουμε όχι μόνο να μην πετύχουμε το νέο στόχο, αλλά και να πέσουμε κάτω από τα επίπεδα του 2015. Και δεν κινδυνολογούμε. Οι απώλειες θα φανούν σταδιακά και όχι αμέσως» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «ήδη το πρώτο τετράμηνο του 2016 δείχνει σημάδια κόπωσης», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Εξάλλου, ο κ. Ανδρεάδης επικαλούμενος πρόσφατη μελέτη, επισήμανε ότι «το 40% των τουριστικών επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα βιωσιμότητας».

Απαντώντας ο πρωθυπουργός είπε μεν ότι συμμερίζεται την ανησυχία του ξενοδοχειακού κλάδου, αλλά τόνισε ότι είναι μέτρα που πρέπει να ληφθούν και όλοι πρέπει να σηκώσουν το βάρος που τους αναλογεί.

Αναγνώρισε ότι πρόκειται για δυσάρεστο μέτρο αλλά απευθυνόμενος  στον πρόεδρο του ΣΕΤΕ είπε: «Δεν είσαστε στην κόψη του ξυραφιού. Ήδη, έχετε αύξηση 10% στις κρατήσεις» και τον κάλεσε να βάλουν στοίχημα ότι οι ξενοδόχοι δεν θα πληγούν.

Ειδικά για το επίμαχο τέλος άλλωστε ανακοίνωσε ότι η εφαρμογή του μετατίθεται για το 2018, ενώ υποστήριξε πως, ο ΦΠΑ στη διαμονή προοριζόταν για το 23% σύμφωνα με την πρόταση των θεσμών.

«Παρά την επιμονή των δανειστών, καταφέραμε να μεταθέσουμε την εφαρμογή του στο 2018 αντί για φέτος. Και είναι νομίζω αυτό σημαντικό, για να κάνουν οι tour operators τους απαραίτητους σχεδιασμούς, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις για το 2016 και το 2017» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.


σχετικα αρθρα