ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρέος και αξιολόγηση στη συνάντηση Παππά – Λιου

Δημοσίευση 12 Μαΐου 2016, 23:51 / Ανανεώθηκε 12 Μαΐου 2016, 23:38
Χρέος και αξιολόγηση στη συνάντηση Παππά – Λιου
Facebook Twitter Whatsapp

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής εφαρμογής βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα στην Ουάσιγκτον ο Νίκος Παππάς με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής εφαρμογής βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα στην Ουάσιγκτον ο Νίκος Παππάς με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου.

Ο κ. Παππάς τόνισε τη σημασία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης χωρίς επιπλέον μέτρα πέρα των συμφωνηθέντων, αλλά μόνο με τον αυτόματο δημοσιονομικό «κόφτη» σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν οι στόχοι και επισήμανε στον κ. Λιου τη στέρεα πεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί, αφού ήδη -σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat- η Ελλάδα όχι μόνο υλοποιεί τους στόχους, αλλά και τους υπερβαίνει σημαντικά.

Ειδικά για το ζήτημα του χρέους ο υπουργός Επικρατείας τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα η συζήτηση, με στόχο την ελάφρυνση του προφίλ αποπληρωμής στα επόμενα χρόνια (επιμήκυνση περιόδου χάριτος, διασφάλιση της βιωσιμότητας των χρηματοδοτικών αναγκών κ.λπ.) ώστε το χρέος να γίνει πιο διαχειρίσιμο και να επισπευσθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων.

Παράλληλα περιέγραψε και το ρόλο του ΔΝΤ στην όλη διαδικασία.

Ο κ. Παππάς τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία αποδεδειγμένα τηρεί τα συμφωνηθέντα και επιτυγχάνει τους στόχους της, συνιστώντας έναν αξιόπιστο οικονομικό εταίρο διεθνώς.

Προς τούτο επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

•Το 2015 έκλεισε με σχεδόν μηδενική ύφεση (0,2%), ενώ οι εκτιμήσεις του καλοκαιριού μιλούσαν για ύφεση 7 μονάδων και το ΔΝΤ, μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, είχε δημοσιοποιήσει εκτιμήσεις για ύφεση 2,7%. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2010 ως το 2014, με τα δύο προηγούμενα μνημόνια, το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%.

•Τα φορολογικά έσοδα του 2015 ήταν πάνω από το στόχο του προγράμματος.

•Η ανεργία μειώθηκε 2 μονάδες σε ένα χρόνο.

•Η συνολική οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα αυξήθηκε το 2015 κατά 5,7% σε επιφάνεια και κατά 32,3% σε όγκο.

•Το 2015 καταγράφηκε ρεκόρ αφίξεων στον τουρισμό.

•Το 2015 επιτεύχθηκε ρεκόρ απορροφητικότητας κονδυλίων ΕΣΠΑ, φτάνοντας το 97,1% και καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στη σχετική λίστα των ευρωπαϊκών χωρών.

Ακόμη ενημέρωσε τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που, όπως τόνισε, είχε αποτέλεσμα ένα ιδιαίτερα σταθερό σήμερα χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ελλάδα, για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί, καθώς και για τον νέο αναπτυξιακό νόμο ο οποίος στοχεύει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Όπως του εξήγησε ο αναπτυξιακός νόμος επιδιώκει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας του ελληνικού παραγωγικού συστήματος, την αύξηση των θέσεων εργασίας ιδιαίτερα για τους νέους, την αναστροφή του brain drain effect, καθώς και την αύξηση της εξωστρέφειας της οικονομίας, με έμφαση στους υψηλής προστιθέμενης αξίας και εντάσεως γνώσης τομείς.

Νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας είχε συνάντηση και με τον υφυπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα Διεθνούς Εμπορίου, Stefan Selig.

Στη διάρκεια της συνάντησης, εκτός από το θέμα του χρέους και της αξιολόγησης αλλά και τις θετικές ειδήσεις από την οικονομία, συζητήθηκαν οι εξελίξεις σχετικά με τον αγωγό ΤΑΡ, τον αγωγό IGB και τον πλωτό τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και θέματα που αφορούν στις φαρμακευτικές εταιρείες (ληξιπρόθεσμες οφειλές, νοσοκομειακό claw back, τιμολογήσεις και πατέντες).

Στο πλαίσιο της επίσημης αποστολής στην αμερικανική πρωτεύουσα ο  υπουργός Επικρατείας συναντήθηκε και με την Αντιπρόεδρο της Αμερικανικής Τράπεζας Εξαγωγών-Εισαγωγών (EXIM Bank), Wanda Felton.

Ο Ν. Παππάς ενημέρωσε την κ. Felton, μεταξύ άλλων, για την «πολύ επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που είχε αποτέλεσμα ένα ιδιαίτερα σταθερό σήμερα χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ελλάδα», για «τη θετική εξέλιξη του Eurogroup της 9ης Μαΐου, που ανοίγει το δρόμο προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τη χρηματοδότηση της χώρας και τη συζήτηση για το χρέος, η οποία -με τη σειρά της- καθιστά πλέον την ελληνική οικονομία ένα μακροπρόθεσμα σταθερό περιβάλλον για ανάπτυξη» καθώς και τον αναπτυξιακό νόμο και τη νέα φιλοσοφία στήριξης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που δημιουργεί ένα καινούριο και αποτελεσματικό επενδυτικό πλαίσιο.

Τονίστηκε, επίσης, ότι η άρση του περιορισμού χρηματοδότησης Αμερικανών εξαγωγέων για εξαγωγές τους προς την Ελλάδα θα δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας προς αμοιβαίο όφελος, αφού θα χρηματοδοτήσει το διμερές εμπόριο και θα διευκολύνει τελικά τις άμεσες ξένες επενδύσεις, δημιουργώντας θέσεις εργασίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ.