current views are: 8

18 Μαΐου 2016
Δημοσίευση13:17

Συμφωνία – πακέτο και για το χρέος «βλέπει» ο Σταθάκης

Την εκτίμησή του ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης θα συνοδευτεί και από μια σημαντική συμφωνία για το ζήτημα του χρέους, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης.

Δημοσίευση 13:17’

Την εκτίμησή του ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης θα συνοδευτεί και από μια σημαντική συμφωνία για το ζήτημα του χρέους, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης.

Την εκτίμησή του ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης θα συνοδευτεί και από μια σημαντική συμφωνία για το ζήτημα του χρέους, παρά τις όποιες διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

«Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα έχουμε σημαντική συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, που θα έχει θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δημιουργώντας ασφαλές περιβάλλον» εκτιμά ο υπουργός.

Όπως υπογράμμισε : «Το θετικό είναι πως θα συζητηθεί στο Eurogroup της Τρίτης. Δεν έχει νόημα να προκαταβάλουμε το αποτέλεσμα. Διαφαίνεται ότι θα υπάρξει συμφωνία πλαίσιο και στα τρία σημεία τα οποία έχουν τεθεί. Περιμένουμε μέχρι την Τρίτη για να δούμε ποια θα είναι η οριστική κατάληξη».

Ο Γ. Σταθάκης ανακοίνωσε ακόμη την εκταμίευση 2 δισ. ευρώ το αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να καταβληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες ενώ, όπως είπε έως το τέλος του έτους θα δοθούν άλλα 3 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι η οικονομία άντεξε το 2015 παρά τις αντίθετες προβλέψεις και πως για το 2016 προδιαγράφεται θετική πορεία, ενώ αναφερόμενος στις εξαγωγές εκτίμησε πως θα υπάρξει σημαντική βελτίωση εντός του έτους.

Ακόμη έκανε μνεία στην επανεκκίνηση μεγάλων έργων, στον TAP οι εργασίες του οποίου εγκαινιάστηκαν χθες, στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης.

Σε ό,τι αφορά τον λεγόμενο Αναπτυξιακό Νόμο, η διαβούλευση για τον οποίο έχει παίξει αρκετά στις καθυστερήσεις, ο κ. Σταθάκης  νέφερε πως θα κατατεθεί  στη Βουλή μέσα στον Ιούνιο.  Εκτός από τις 42 επενδυτικές προτάσεις, ύψους 5,6 δισ. ευρώ, που έχουν υποβληθεί προς ένταξη στο πακέτο Γιούνκερ, σημείωσε ακόμη πως: «υπάρχουν και άλλες προτάσεις εν εξελίξει και εκτιμούμε πως η κινητοποίησή τους θα γίνει έως τα τέλη του 2017 που είναι η πρώτη χρονική περίοδος».

Αναφορικά με το Αναπτυξιακό Συμβούλιο είπε πως αναμένεται να ενταχθεί άμεσα σε σχέδιο νόμου ενώ για το αναπτυξιακό σχέδιο ότι έχει κλείσει η πρώτη φάση επεξεργασίας από το ΚΕΠΕ και αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη φάση.

Τέλος, για το θέμα του ΕΤΕΑΝ και την αναβάθμισή του ο υπουργός Ανάπτυξης είπε πως «αποτελεί σημαντικό θέμα και έχει τεθεί σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς».


σχετικα αρθρα