ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νύχτα έφεραν τον «κόφτη» - Στη Βουλή και το πολυνομοσχέδιο με τους φόρους

Δημοσίευση 19 Μαΐου 2016, 01:19 / Ανανεώθηκε 19 Μαΐου 2016, 01:21
Νύχτα έφεραν τον «κόφτη» - Στη Βουλή και το πολυνομοσχέδιο με τους φόρους
Facebook Twitter Whatsapp

Στη Βουλή κατατέθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης το πολυνομοσχέδιο με σειρά έμμεσων φόρων και ο δημοσιονομικός κόφτης δαπανών για τυχόν αποκλίσεις από τους στόχους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στη Βουλή κατατέθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης το πολυνομοσχέδιο με σειρά έμμεσων φόρων και ο δημοσιονομικός κόφτης δαπανών για τυχόν αποκλίσεις από τους στόχους.

Πρώτα κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο που φέρνει καταγίδα έμμεσων φόρων χωρίς να συμπεριλαμβάνει τον δημοσιονομικό κόφτη, ο οποίος θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους του προγράμματος, και στη συνέχεια γύρω στις 00:30 κατατέθηκε με τη μορφή τροπολογίας και ο μηχανισμός του κόφτη δαπανών.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στις αρμόδιες επιτροπές αύριο, Πέμπτη, για τέσσερις συνεδριάσεις, και το Σάββατο στην Ολομέλεια της Βουλής ενώ αναμένεται να ψηφιστεί την Κυριακή το απόγευμα. Η πρώτη συνεδρίαση θα γίνει στις 13:00 της Πέμπτης.

Με τα μέτρα αυτά συμπληρώνονται τα 17 προαπαιτούμενα που  θα τεθούν επί τάπητος  την Δευτέρα στο EWG  με τελικό στόχο το Eurogroup της Τρίτης.

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει αρκετούς έμμεσους φόρους με αύξηση συντελεστή ΦΠΑ στο 24% από την 1η Ιουλίου σε τυποποιημένα είδη διατροφής, εστίαση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, αναμόρφωση της φορολογίας Ι.Χ., αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπίρα, σε τσιγάρα και καπνό, επιβολή φόρου στον καφέ και μια σειρά άλλους φόρους.

Όσον αφορά στον κόφτη η τροπολογία προβλέπει ότι κάθε χρόνο μέχρι τις 10 Μαΐου ο υπουργός Οικονομικών συντάσσει μια έκθεση που θα αποτυπώνει την πορεία των δημοσιονομικών στόχων, ενώ σε ειδικό παράρτημα θα ορίζονται οι κωδικοί των δαπανών στους οποίους εφαρμόζεται η αυτόματη δημοσιονομική προσαρμογή καθώς και το επιβαλλόμενο ποσοστό.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση η εκτέλεση του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης περιορίζεται από την 1η Ιουνίου, του ίδιου οικονομικού έτους, με αντίστοιχη μείωση των δαπανών κατ΄ανώτατο όριο σε 2% του ΑΕΠ του τρέχοντος έτους.

Οι περικοπές ωστόσο θα είναι κλιμακωτές και συγκεκριμένα:

Εάν η απόκλιση είναι έως 0,25% του ΑΕΠ δεν λαμβάνονται μέτρα προσαρμογής, εάν είναι από 0,26% έως 0,75% λαμβάνονται μέτρα ύψους 0,5% του ΑΕΠ, εάν είναι από 0,75% έως 1,25% λαμβάνονται μέτρα της τάξης του 1% του ΑΕΠ, από 1,26% έως 1,75% μέτρα ύψους του 1,5% του ΑΕΠ και αν η διαφορά φτάνει το 2,25% τότε θα γίνονται περικοπές στις δαπάνες ύψους 2% του ΑΕΠ.

Με βάση την έκθεση ο υπουργός Οικονομικών θα συντάσσει σχετική πρόταση η οποία θα εκδίδεται με Προεδρικό Διάταγμα έως τις 31 Μαΐου κάθε έτους.

Όπως διευκρινίζεται από τις δαπάνες εξαιρούνται αυτές που έχουν κοινωνικό πρόσημο και μεταξύ άλλων πρόκειται για δαπάνες ύδρευσης, ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, το σύνολο των δαπανών υγείας, δαπάνες για επιδόματα ανεργίας, πολυτέκνων, θέρμανσης, προνοιακά επιδόματα, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, επισκευής κα ισυντήρησης μεταφορικών μέσω, κ.ά.

Τέλος, σημειώνεται ότι σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή ανωτέρας βίας κατά τη διάρκεια του προηγούμενου οικονομικού έτους δύνατα κατόπιν διαβούλευσης με τους θεσμούς να γίνει αναβολή της επιβολής ή μείωση του ύψους των μέτρων το μηχανισμού.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το πολυνομοσχέδιο, και την τροπολογία για τον κόφτη όπως αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της Βουλής.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr