current views are: 17

24 Μαΐου 2016
Δημοσίευση07:28

Τι σημαίνει η παραίτηση Κατριβάνου και γιατί «μιλάει» στον κόσμο της Αριστεράς

H παραίτηση της Βασιλικής Κατριβάνου, την Κυριακή το βράδυ, έγινε πρώτο θέμα στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και στο διαδίκτυο, ενώ απασχόλησε και τα διεθνή μέσα. 

Δημοσίευση 07:28’

H παραίτηση της Βασιλικής Κατριβάνου, την Κυριακή το βράδυ, έγινε πρώτο θέμα στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και στο διαδίκτυο, ενώ απασχόλησε και τα διεθνή μέσα. 

H παραίτηση της Βασιλικής Κατριβάνου, την Κυριακή το βράδυ, έγινε πρώτο θέμα στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και στο διαδίκτυο, ενώ απασχόλησε και τα διεθνή μέσα. Είναι φυσικό, κάθε διαφωνία, παραίτηση ή ανεξαρτητοποίηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή την τόσο ευαίσθητη περίοδο να γίνεται πρώτο θέμα. Δεν είναι, όμως, μονάχα αυτό, ή κυρίως αυτό. Η παραίτηση της Β. Κατριβάνου έχει μερικά ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά.

Επιφανειακά… ούτε γάτα, ούτε ζημιά για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση. Η Β. Κατριβάνου ψήφισε θετικά επί της αρχής, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία παρέμεινε αλώβητη, στους 153, ενώ η παραίτηση (και όχι ανεξαρτητοποίηση) απαλλάσσει την κυβέρνηση από έναν μόνιμο μπελά κριτικής και ενδεχόμενων διαφοροποιήσεων.

Τα πράγματα, όμως, είναι πολύ πιο σύνθετα –και δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση. Το τριπλό “πακέτο” της παραιτηθείσας (“ναι” επί της αρχής,  καταψήφιση του “κόφτη” και του “Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων”, παραίτηση και παράδοση της βουλευτικής έδρας, μαζί με όσα λέει στο κείμενο παραίτησής της) “μίλησε” σε πολύ κόσμο της Αριστεράς, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αυτό το “πακέτο” σηματοδοτεί μια υπεύθυνη στάση (στήριξη της κυβέρνησης, παράδοση της έδρας), στάση αρχών (καταψήφιση μέτρων αντίθετων στις αξίες της Αριστεράς) και, επίσης, στάση με μεγάλο προσωπικό κόστος, που δείχνει ότι κάποιοι βουλευτές δεν είναι “βιδωμένοι” στην καρέκλα και τα προνόμιά τους. Με αυτή την έννοια έχει πολλά κοινά, και ως στάση και ως απήχηση, με την παραίτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, πριν μερικούς μήνες.

Υπάρχει, βέβαια, και η στάση, όπως και το προφίλ της Κατριβάνου: σταθερή υπέρμαχη των δικαιωμάτων, με αποφασιστική συμβολή στην προώθηση θεμάτων, όπως το σύμφωνο συμβίωσης, η βελτίωση των συνθηκών ζωής στις φυλακές, η υποστήριξη των προσφύγων. Δεν είχε, μάλιστα, διστάσει να εκφράσει την αντίθεσή της σε κυβερνητικές επιλογές, όπως η υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό και η παρουσίασή της από την ελληνική κυβέρνηση ως επιτυχίας. Ένα προφίλ που είναι συνεπές με τη στάση της παραίτησης, όπως και με αυτό που λέει στο κείμενο: “Από τον Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα νιώθω, κάθε μέρα, να επιβεβαιώνεται η ύπαρξη μιας συνεχούς επιτροπείας, που κάνει ασφυκτικά τα περιθώρια άσκησης πολιτικής, που ακυρώνει ουσιαστικά τη δυνατότητα να αλλάξει η ζωή μας. Εφαρμόζουμε μέτρα και πολιτικές που έρχονται σε αντίθεση με τον πυρήνα των αξιών και της πολιτικής μας. Ταυτόχρονα, όμως, αδυνατώ να σκεφτώ οποιαδήποτε αξιόπιστη εναλλακτική. Γι’ αυτό και παραιτούμαι. Είναι, για μένα, ένα βαθύ πολιτικό και υπαρξιακό αδιέξοδο, για το τι κάνουμε (και ξέρω ότι το ζουν βασανιστικά πολλές και πολλοί από τον κόσμο της Αριστεράς, αλλά και ευρύτερα, ανεξάρτητα από τη στάση που επιλέγει τελικά ο καθένας), και δεν θεωρώ ότι κάποιος αυτή τη στιγμή έχει τη λύση. Φυσικά, το βαθύ αυτό αδιέξοδο δεν λύνεται μιλώντας για “προδότες” και “προδοσία” αντίθετα, ένας τέτοιος λόγος όχι μόνο συσκοτίζει τα πράγματα, αλλά μας βυθίζει ακόμα πιο βαθιά στο τέλμα”.

Πόσοι και πόσες άραγε, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, δεν τα έχουν αισθανθεί όλα αυτά σαν βασανιστικά, βαθιά, υπαρξιακά διλήμματα, καθημερινά; Μια ματιά στα social media, όπου το θέμα έγινε αμέσως viral, δείχνει ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης, από κόσμο εντός του ΣΥΡΙΖΑ, από ανένταχτους, από ανθρώπους που έχουν αποστασιοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και ανθρώπους εκτός Αριστεράς, που εκτιμά κάτι που έχει λείψει πολύ: τη συνέπεια λόγων και πράξεων.  Και με αυτή την έννοια η  παραίτηση της Β. Κατριβάνου την ίδια στιγμή που αποχωρεί από τη Βουλή (αλλά όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική) έχει διπλή επίπτωση στο ΣΥΡΙΖΑ: Αφενός είναι σοβαρό πλήγμα, καθώς στερείται ένα ιδιαίτερο στέλεχος, ενώ η κριτική της κάθε άλλο αλώβητη αφήνει την κυβέρνηση και το κόμμα. Αφετέρου, δείχνει ότι υπάρχουν –και παραμένουν– στον ΣΥΡΙΖΑ  (επαναλαμβάνουμε ότι η Β. Κατριβάνου δεν αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ) άνθρωποι με ποιότητα και αξία. Αριστερή αξία. Και αυτό είναι μεγάλο κέρδος και για την πολιτική.
Αριστερός ψάλτης


σχετικα αρθρα