ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο «κόκκινο» η πρόκληση της Τουρκίας - Θύελλα για το κοράνι στην Αγιά Σοφιά (Βίντεο)

Δημοσίευση 6 Ιουνίου 2016, 21:49 / Ανανεώθηκε 6 Ιουνίου 2016, 21:38
Στο «κόκκινο» η πρόκληση της Τουρκίας - Θύελλα για το κοράνι στην Αγιά Σοφιά (Βίντεο)
Facebook Twitter Whatsapp

Θύελλα αντιδράσεων, με το θέμα να φτάνει μέχρι τις Βρυξέλλες, έχει προκαλέσει η απόφαση των τουρκικών Αρχών να αναγνωστεί το Κοράνι στην Αγιά Σοφιά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Θύελλα αντιδράσεων, με το θέμα να φτάνει μέχρι τις Βρυξέλλες, έχει προκαλέσει η απόφαση των τουρκικών Αρχών να αναγνωστεί το Κοράνι στην Αγιά Σοφιά.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε σήμερα, και ενώ είχε ήδη προϊδεάσει σχετικά η Τουρκιά, ο Ιμάμης διαβάζει τραγουδιστά στίχους από το Κοράνι σε μια άδεια Αγιά Σοφιά, φωτισμένη κατάλληλα για να μπορέσει αυτό το στιγμιότυπο να προβληθεί στην τηλεόραση.

Από σήμερα και για τις 29 ημέρες που διαρκεί το Ραμαζάνι, θα μεταδίδεται ζωντανά από τον χώρο ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα με τίτλο «Αγία Σοφία – Χρόνος Ευλογίας», το οποίο θα περιλαμβάνει προσευχές και αναγνώσεις του Κορανίου και θα προβάλλεται το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Diyanet στις 2.00 τα ξημερώματα.

Το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του καταδίκασε την ενέργεια αυτή, χαρακτηρίζοντάς την οπισθοδρομική και έκανε λόγο για «εμμονές», που «αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας, για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι  ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα». «Επιπλέον» συμπληρώνει «τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες».

Την ενέργεια καταδίκασε η ΝΔ και μέσω της συντονίστριας Εξωτερικών και Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρας Μπακογιάννη, και του υπεύθυνου του Τομέα Εξωτερικών, Γιάννη Κεφαλογιάννη  οι οποίοι με κοινή τους δήλωση κάλεσαν το υπουργείο Εξωτερικών και προσωπικά τον υπουργό Ν. Κοτζιά «να προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες και να αφήσει στην άκρη τους άσκοπους λεονταρισμούς δια ‘’των κύκλων του Υπουργείου’’ του».

«Η Αγιά Σοφιά, διαχρονικό σύμβολο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το αυταπόδεικτο αυτό γεγονός σεβάστηκαν ανεξαιρέτως όλες οι Κυβερνήσεις του σύγχρονου τουρκικού Κράτους, διατηρώντας την ως μουσείο.

Η απόφαση των τουρκικών Αρχών για προγραμματισμό ανάγνωσης του Κορανίου εντός της Αγιάς Σοφιάς για τον επόμενο μήνα, την μετατρέπει ουσιαστικά σε τζαμί για πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια. Αποτελεί ενέργεια προκλητική, ακατανόητη και δείγμα έλλειψης σεβασμού έναντι των Ορθοδόξων Χριστιανών ανά την υφήλιο και δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας» επισήμαναν οι δύο βουλευτές της ΝΔ.

Το ζήτημα έφτασε μέχρι τις Βρυξέλλες με ερώτηση που υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ. Στην ερώτησή της η ευρωβουλευτής ζητά να πληροφορηθεί εάν τέτοιου είδους πρακτικές, που αποτελούν δείγμα έλλειψης σεβασμού των Χριστιανών ανά τον κόσμο, συνάδουν με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ζητώντας παράλληλα από την Επιτροπή να λάβει πρωτοβουλίες  για την προστασία του μνημείου.

Ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, φαίνεται να μην ενοχλείται τόσο από το θέμα, το οποίο και επιχείρησε να υποβαθμίσει με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpgha 9.89».

«Το να αναγνωστεί ένα απόσπασμα του Κορανίου δεν είναι κάτι το τραγικό», δήλωσε ο Νίκος Ξυδάκης και συμπλήρωσε πως  «έλλειψη  σεβασμού θα ήταν να γίνουν απρέπειες». «Το να διαβαστεί ένα θρησκευτικό κείμενο δεν είναι έλλειψη σεβασμού», είπε ακόμη.