ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτοφανής πρόκληση από την Άγκυρα - Θύελλα για Κοράνι και «τουρκική μειονότητα»

της Ντίας Μούλου - Δημοσίευση 8 Ιουνίου 2016, 16:18 / Ανανεώθηκε 9 Ιουνίου 2016, 14:02
Πρωτοφανής πρόκληση από την Άγκυρα - Θύελλα για Κοράνι και «τουρκική μειονότητα»
Facebook Twitter Whatsapp

Δεν έχει προηγούμενο η προκλητικότητα της Άγκυρας, η οποία σε ανακοίνωση-απάντηση στην Αθήνα, με αφορμή τον σάλο που προκάλεσε η απόφαση να αναγνωστεί το Κοράνι στην Αγία Σοφία, θέτει ζήτημα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να μην παρεμβαίνει «στις θρησκευτικές ελευθερίες της μειονότητας».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν έχει προηγούμενο η προκλητικότητα της Άγκυρας, η οποία σε ανακοίνωση-απάντηση στην Αθήνα, με αφορμή τον σάλο που προκάλεσε η απόφαση να αναγνωστεί το Κοράνι στην Αγία Σοφία, θέτει ζήτημα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να μην παρεμβαίνει «στις θρησκευτικές ελευθερίες της μειονότητας». Ωστόσο, κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ τονίζουν πως η Τουρκία ίσως δεν έχει φτάσει ακόμα στον 21ο αιώνα, ενώ απορρίπτουν ως «εντελώς αβάσιμους» τους τουρκικούς ισχυρισμούς «περί δήθεν ζητήματος θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, με αφορμή τις αντιδράσεις της Αθήνας για την ανάγνωση αποσπάσματος του Κορανίου στην Αγία Σοφία, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε μια προκλητική ανακοίνωση καλεί σε «σωφροσύνη, στο ύφος και τις δηλώσεις, την Ελλάδα, η οποία εδώ και χρόνια δεν επιτρέπει την κατασκευή τεμένους στην πρωτεύουσά της, παρεμβαίνει συνεχώς στις θρησκευτικές ελευθερίες της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και μπερδεύει την εναντίωση προς το Ισλάμ με τον εκσυγχρονισμό».

Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται επίσης ότι «μεταξύ των αξιών των σύγχρονων, δημοκρατικών και κοσμικών κοινωνιών, υπάρχει και ο σεβασμός απέναντι σε άλλες θρησκείες και λατρείες».

Η παραπάνω ανακοίνωση, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των πολιτικών κομμάτων της χώρας, τα οποία σε έντονο ύφος την καταδικάζουν.

ΝΔ: Η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει υποδείξεις για τις μειονότητες

Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας τονίζει πως «δεν θα πρέπει να γίνονται υποδείξεις από τη γείτονα σε θέματα μειονοτήτων».

«Υποδείξεις για θέματα ύφους, δημοκρατικής λειτουργίας του Κράτους και σεβασμού των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, ειδικά μάλιστα όταν αφορούν σε μειονότητες, δεν μπορεί να γίνονται από την Τουρκία. Πολύ περισσότερο όταν αφορούν στους μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες της Θράκης, όπου εφαρμόζονται πλήρως οι αρχές της ισονομίας και ισοπολιτείας», αναφέρει ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Μπακογιάννη: Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για την Αγία Σοφία;

Από την πλευρά της, η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, σε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για την ανάγνωση του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας και ζητά να μάθει την θέση της κυβέρνησης στο ζήτημα της αλλαγής χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας. Παράλληλα, η κυρία Μπακογιάννη υποστηρίζει ότι με τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Ξυδάκη, δημιουργείται σύγχυση. 

Λοβέρδος: Οι αναφορές στη Θράκη γίνονται μπούμερανγκ

Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, εξαπέλυσε επίθεση στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας πως «γίνεται προσπάθεια παραποίησης της αλήθειας, ενώ οι προσβλητικές αναφορές στην μειονότητα γίνονται μπούμερανγκ εναντίον της ίδιας της Τουρκίας». 

«Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την εκ μέρους της Τουρκίας προσβολής ενός μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, της Αγίας Σοφιάς, κάνει τα πράγματα χειρότερα. Αφενός διότι επιβεβαιώνει απόλυτα τις έντονες ανησυχίες μας για τη σκοπιμότητα της συγκεκριμένης ενέργειας από την πλευρά της Τουρκίας κι αφετέρου γιατί επιχειρείται η αλλοίωση της πραγματικότητας, σε ό,τι αφορά τη στάση της ελληνικής Πολιτείας σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

Ποτάμι: Το τουρκικό ΥΠΕΞ στρεβλώνει τις διεθνείς συμφωνίες και την πραγματικότητα

«Γνωστή η τακτική του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών να στρεβλώνει όχι μόνο τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η Τουρκία αλλά και την πραγματικότητα», επισημαίνει το Ποτάμι.

Σε ανακοίνωσή του, το Ποτάμι κάνει λόγο για «ανομολόγητους και διάφανους σκοπούς της τουρκικής πλευράς» και συνιστά στον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ να μην καταφεύγει σε επιθετική τακτική όταν ασκείται κριτική στις πρωτότυπες μεθοδεύσεις της Άγκυρας και να προτιμήσει την έντιμη περισυλλογή για όσα δεινά αυτή έχει επιφυλάξει στην Ελληνική και άλλες μειονότητες. «Όσο για τη χρήση της Αγίας Σοφίας για την ανάγνωση του Κορανίου στις μέρες του Ραμαζανιού, ας αναλογιστεί η Άγκυρα πόσο αλόγιστη ζημιά προκαλεί στις σχέσεις της όχι μόνο με τους γείτονες αλλά και με τη Δύση της οποίας περιφρονεί εμπράκτως τον πολιτισμό, την ιστορία και την κουλτούρα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ένωση Κεντρώων: Η Τουρκία προφασίζεται λόγους για να παραμείνει στη βαρβαρότητα της

Με τη σειρά της, η Ένωση Κεντρώων σημειώνει:

Το Τουρκικό Υπουργείο εξωτερικών και η Τουρκική κυβέρνηση συσχετίζουν την υποχρέωση της Τουρκίας να προχωρήσει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και να σεβαστεί τα δικαιώματα του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης με αιτήματα της Τουρκίας για ίδρυση τζαμιών στην Ελλάδα και για δικαιώματα της Μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη. Επίσης με προκλήσεις ακραίων στοιχείων εντός της Τουρκίας βεβηλώνουν την αγιότητα ιστορικών ναών της ορθοδοξίας όπως η Αγία Σοφία. 

«Πρέπει να καταλάβει η Τουρκία ότι άλλο πράγμα είναι οι υποχρεώσεις της για μεταρρυθμίσεις και για προοπτική προσέγγισης με την Ευρώπη και άλλο πράγμα είναι να κατασκευάζει λόγους για δήθεν καταπίεση της Ελλάδας επί το θρήσκευμα Μουσουλμάνων πολιτών μας. Εν ολίγοις, η Τουρκία προφασίζεται λόγους για να παραμείνει στην βαρβαρότητα και στον αντιευρωπαϊσμό της», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι σε δική του ανακοίνωση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καταδικάσει «ως οπισθοδρομική» την ανακοίνωση των τουρκικών Αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη επ' ευκαιρία του Ραμαζανιού, κάνοντας λόγο για ακατανόητες εμμονές που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα. Επιπλέον, σημείωνε πως τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες.

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Υπενθυμίζεται ότι σε δική του ανακοίνωση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καταδικάσει «ως οπισθοδρομική» την ανακοίνωση των τουρκικών Αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη επ' ευκαιρία του Ραμαζανιού, κάνοντας λόγο για ακατανόητες εμμονές που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα. Επιπλέον, σημείωνε πως τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες.

Βερολίνο: Ουδέν σχόλιον

Άγνοια για το θέμα δηλώνει το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας την ώρα που τούρκοι πολιτικοί έκαναν λόγο για «αντίδραση στο ψήφισμα της Bundestag».

«Μπορεί, αλλά, όπως ανέφερα, δεν γνωρίζω το γεγονός», είπε ο  εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, σε σχετική ερώτηση κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.