ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή η αποκάλυψη του Newpost για τη θεώρηση των διαβατηρίων με τη σφραγίδα «Μακεδονία»

Δημοσίευση 7 Σεπτεμβρίου 2016, 15:47 / Ανανεώθηκε 7 Σεπτεμβρίου 2016, 18:26
Στη Βουλή η αποκάλυψη του Newpost για τη θεώρηση των διαβατηρίων με τη σφραγίδα «Μακεδονία»
Facebook Twitter Whatsapp

Στην Βουλή μεταφέρεται πλέον το ζήτημα της ενδεχόμενης θεώρησης από την Ελληνική αστυνομία διαβατήρια τρίτων χωρών, τα οποία φέρουν σφραγίδα με το όνομα ''Republic of Macedonia'', που ανέκυψε τις τελευταίες ημέρες, μετά από ερώτηση του βουλευτή επικρατείας της ΝΔ Δημήτρη Σταμάτη στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά τι σηματοδοτεί αυτή η ενέργεια μελλοντικά για το θέμα της αναγνωρισης της ΠΓΔΜ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στην Βουλή μεταφέρεται πλέον το ζήτημα της ενδεχόμενης θεώρησης από την Ελληνική αστυνομία διαβατήρια τρίτων χωρών, τα οποία φέρουν σφραγίδα με το όνομα ''Republic of Macedonia'', που ανέκυψε τις τελευταίες ημέρες, μετά από ερώτηση του βουλευτή επικρατείας της ΝΔ Δημήτρη Σταμάτη στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά τι σηματοδοτεί αυτή η ενέργεια μελλοντικά για το θέμα της αναγνώρισης της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του newpost μετά τον σάλο που προκάλεσε η δημοσιοποίηση του εγγράφου σχετικά με την θεώρηση των διαβατηρίων από τις αρχές σε διαβατήρια που φέρουν την σφραγίδα Μακεδονία, οι αρμόδιες υπηρεσίες ανακάλεσαν την σχετική απόφαση που δόθηκε από το ΥΠ.ΕΞ και επαναφέρουν την διαδικασία όπως και στο παρελθόν, κάτι που σημαίνει πως δεν θα σφραγίζονται τα διαβατήρια κατόχων Τρίτων χωρών τα οποία φέρουν την σφραγίδα «Μακεδονία».

Ωστόσο, ο κ. Σταμάτης παρά την ανάκληση της απόφασης, τονίζει στην ερώτησή του ότι ''είναι ολοφάνερο ότι με την κίνηση αυτή η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μέσω του αρμοδίου Υπουργείου Εξωτερικών, βηματίζει επικίνδυνα προς την de facto αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», προκαλώντας το κοινό αίσθημα με την εξόφθαλμη απομάκρυνσή της από την μέχρι τούδε ελληνική θέση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων''. 

Ρωτά, δε, τον Νίκο Κοτζιά τι σηματοδοτεί αυτή η στάση σχετικά με το θέμα της αναγνώρισης της ΠΓΔΜ.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που αναπαρήχθησαν τις τελευταίες μέρες στον εγχώριο Τύπο, η Διεύθυνση Προστασίας Συνόρων του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών εξέδωσε την υπ’ αριθ.:1588/16/1695096 της 02/09/16 κατεπείγουσα διαταγή, σύμφωνα με την οποία οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας Ελέγχου Διαβατηρίων καλούνται να θεωρούν με την ελληνική σφραγίδα διαβατήρια πολιτών τρίτων χωρών τα οποία φέρουν σφραγίδα με το όνομα «Republic of Macedonia», αντί της μέχρι τώρα πρακτικής, σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση που τα διαβατήρια ανέφεραν την λέξη «Μακεδονία», η ελληνική θεώρηση ετίθετο σε λευκό φύλλο χαρτιού εκτός διαβατηρίου.

Είναι ολοφάνερο ότι με την κίνηση αυτή η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μέσω του αρμοδίου Υπουργείου Εξωτερικών, βηματίζει επικίνδυνα προς την de facto
αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», προκαλώντας το κοινό αίσθημα με την εξόφθαλμη απομάκρυνσή της από την μέχρι τούδε ελληνική θέση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός: Τι σηματοδοτεί μελλοντικά η ενέργειά σας αυτή και η αλλαγή της στάσης σας, σε ό,τι αφορά το θέμα της αναγνώρισης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας;

 Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι το κατεπείγον έγγραφο περιορισμένης χρήσης που στάλθηκε στις 22 Αυγούστουκαι προβλέπει τη θεώρηση διαβατηρίων πολιτών τρίτων χωρών τα οποία φέρουν την σφραγίδα των αρχών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ).

Όπως δημοσίευσε  το newpost.gr το έγγραφο αυτό στάλθηκε στις 22 Αυγούστου από τον κλάδο προστασίας συνόρων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και κοινοποιήθηκε μέσω του δικτύου POL στην υπηρεσία Ελέγχων διαβατηρίων. Βάσει του εγγράφου οι αστυνομικοί θα πρέπει να θεωρούν διαβατήρια πολιτών τρίτων χωρών τα οποία φέρουν την σφραγίδα των αρχών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Μέχρι τώρα η εντολή που είχαν λάβει υπηρεσιακά οι αρμόδιες υπηρεσίες ήταν να μην σφραγίζουν διαβατήρια αν αυτά είχαν σε οποιαδήποτε σελίδα την λέξη «Μακεδονία» αλλά να επισυνάπτουν σε ένα λευκό χαρτί την Ελληνική σφραγίδα.  Αυτό γινόταν καθώς η χώρα μας δεν αναγνωρίζει την γείτονα χώρα ως "Μακεδονία" αλλά ως "Σκόπια" καθώς η υπόθεση του ονόματος παραμένει διαχρονικά για τις ελληνικές κυβερνήσεις ένα πολύ λεπτό ζήτημα. Οι αστυνομικοί ενημερώθηκαν ήδη για την αλλαγή, όπως άλλωστε και η διαταγή ζητάει.

 

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr