current views are: 5

9 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση13:45

Η σύνοδος των μεσογειακών κρατών στο επίκεντρο του βελγικού Τύπου

Στο επίκεντρο του βελγικού και ευρωπαϊκού Τύπου βρίσκεται σήμερα η ευρωμεσογειακή σύνοδος που διοργανώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο Μέγαρο.

Δημοσίευση 13:45’

Στο επίκεντρο του βελγικού και ευρωπαϊκού Τύπου βρίσκεται σήμερα η ευρωμεσογειακή σύνοδος που διοργανώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο Μέγαρο.

Στο επίκεντρο του βελγικού και ευρωπαϊκού Τύπου βρίσκεται σήμερα η ευρωμεσογειακή σύνοδος που διοργανώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο Μέγαρο.

«Οι ηγέτες της Γαλλίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Μάλτας και Κύπρου συναντώνται σήμερα στην Αθήνα για μία ευρωμεσογειακή μίνι σύνοδο, η οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ελπίζει ότι θα προωθήσει μία αριστερή απάντηση απέναντι στις πολλαπλές κρίσεις που ταλανίζουν την Ευρώπη», αναφέρει το έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Euobserver.

Ο Τσίπρας διατύπωσε την ευχή, συνεχίζει το δημοσίευμα, η συνάντηση αυτή να βοηθήσει να δοθεί βαρύτητα στα κράτη της Νοτίου Ευρώπης, τα οποία πλήττονται στο μεγαλύτερο βαθμό από τα πολλά προβλήματα της Ευρώπης. Η Σύνοδος στη Μπρατισλάβα, σημειώνει το έντυπο, «υποτίθεται ότι θα αποτελέσει μία επίδειξη ενότητας μετά την ψήφο της Μεγάλης Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ, αλλά ο Τσίπρας ελπίζει ότι η συνάντηση του Νότου θα συμβάλει στο να μην μονοπωλήσουν οι χώρες Βίσεγκραντ τις συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης».

Γερμανοί βουλευτές έχουν ήδη τοποθετηθεί ενάντια σε έναν ισχυρότερο ρόλο για αυτό που αποκαλούν «Club Med», υπογραμμίζει o Euobserver, παραθέτοντας δηλώσεις του Γερμανού ευρωβουλευτή Φέρμπερ, ο οποίος διατυπώνει την ανησυχία ότι οι χώρες του Νότου θα αποτελέσουν από κοινού μια ισχυρή συμμαχία όσων εμφανίζονται απρόθυμοι για μεταρρυθμίσεις, η οποία θα μπορούσε να απειλήσει την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη.

Ανησυχία για τη συνάντηση της Αθήνας εξέφρασε, όπως αναφέρεται, και ο Γερμανός επίτροπος Ετιγκερ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα ήταν καλό εάν βάθαινε το χάσμα μεταξύ των κρατών μελών με μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα και εκείνων με ελάχιστα φορολογικά ζητήματα.

Μέρος της προσπάθειας του Τσίπρα κατά της λιτότητας θα είναι και η συγκέντρωση υποστήριξης για το αίτημα ελάφρυνσης του χρέους της χώρας του, καταλήγει το δημοσίευμα.

Την άποψη ότι οι συζητήσεις για την ανάγκη μεγαλύτερη ευελιξίας στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας έρχονται εκ νέου στο προσκήνιο, καθώς πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η υπερβολική δημοσιονομική πειθαρχία έχει αρχίσει να αποτελεί τροχοπέδη στις επενδύσεις, εκφράζει εξάλλου η βελγική εφημερίδα «De Tijd».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας και ο Ιταλός ομόλογός του, αποτελούν τους μεγαλύτερους υποστηρικτές, σε επίπεδο ηγετών κρατών, της ανάγκης μιας χαλαρότερης δημοσιονομικής πολιτικής.

«Επτά χώρες του Νότου συναντώνται στην Αθήνα ζητώντας περισσότερη ανάπτυξη» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στον τηλεοπτικό σταθμό RTBF, το οποίο αναφέρεται στη σημερινή συνάντηση των ηγετών της Νοτίου Ευρώπης, σημειώνοντας ότι αυτοί θα προσπαθήσουν, εν όψει της Συνόδου Κορυφής στην Μπρατισλάβα, να βρουν μια κοινή πλατφόρμα για τη χαλάρωση του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού ζυγού και την ανακούφιση από την πίεση που ασκεί το μεταναστευτικό στην περιοχή.

Στόχος της συνάντησης, όπως αποκαλύπτει ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στη «Le Monde», είναι η προώθηση μιας κοινής προσέγγισης των χωρών εκείνων που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, τόσο αναφορικά με την προσφυγική κρίση, όσο και την οικονομική, την κρίση ασφάλειας και την τρομοκρατία.

Το δημοσίευμα, αφού αναλύει τα θέματα που αποτελούν μέρος της ημερήσιας διάταξης της συνάντησης και παραθέτει σχετικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στη «Le Monde», αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, Νίκου Ξυδάκη, στο AFP, επισημαίνει ότι κατά την άποψη του Γιώργου Παγουλάτου, καθηγητή ευρωπαϊκών σπουδών στο οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, αφενός δεν υπάρχει καμία πρόθεση αντιπαράθεσης με το Βερολίνο και αφετέρου η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης έχει θετικό αντίκτυπο για την ίδια, αφού βλέπει τη θέση της μέσα στην ΕΕ βελτιωμένη, ένα χρόνο μετά την απειλή αποκλεισμού από την ευρωζώνη. Καταλήγοντας, το δημοσίευμα σημειώνει ότι η ευρωμεσογειακή σύνοδος καταγράφεται ως μέρος μιας ευρύτερης ελληνικής διπλωματικής επίθεσης, αναφέροντας ότι το Σάββατο θα συναντηθούν στην Αθήνα οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ έχει επίσης οργανωθεί από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, μία συνάντηση μεταξύ επτά χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και επτά αραβικών χωρών στη Ρόδο, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα Παρασκευή.


σχετικα αρθρα