ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός προ των πυλών: Τα διλήμματα του Α. Τσίπρα, τα βαρίδια και οι σταθερές

της Άρτεμις Παραδείσου - Δημοσίευση 1 Οκτωβρίου 2016, 18:45 / Ανανεώθηκε 1 Οκτωβρίου 2016, 18:37
Ανασχηματισμός προ των πυλών: Τα διλήμματα του Α. Τσίπρα, τα βαρίδια και οι σταθερές
Facebook Twitter Whatsapp

Με δύο παραδοχές βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπος ο Α. Τσίπρας στη συζήτηση περί ανασχηματισμού, μια ποιοτική και μια ποσοτική: Και πρώτα, η ποιοτική. «Κάθε πέρσι και καλύτερα», λέει ο σοφός λαός μας –και φαίνεται πως είναι κάτι που ισχύει και στο ζήτημα αυτό. Και για την ποσοτική, η ευαίσθητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν του επιτρέπει θεαματικές κινήσεις. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με δύο παραδοχές βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπος ο Α. Τσίπρας στη συζήτηση περί ανασχηματισμού, μια ποιοτική και μια ποσοτική: Και πρώτα, η ποιοτική. «Κάθε πέρσι και καλύτερα», λέει ο σοφός λαός μας –και φαίνεται πως είναι κάτι που ισχύει και στο ζήτημα αυτό. Και για την ποσοτική, η ευαίσθητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν του επιτρέπει θεαματικές κινήσεις.

Πιο αναλυτικά, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει μετανιώσει που δεν άκουσε την εισήγηση που του είχε δοθεί για ανασχηματισμό μέσα στο καλοκαίρι. «Υπουργός που δεν έμαθε να κυβερνά όλους αυτούς τους μήνες, δεν θα το μάθει τώρα στο τέλος», ήταν η άποψη έμπειρου στελέχους του κυβερνώντος κόμματος, που και αυτός όπως και άλλοι (άλλα λίγοι σε κάθε περίπτωση) του είχαν προτείνει «εδώ και τώρα» ανασχηματισμό. Ο Α. Τσίπρας όμως που δεν θα γίνει ποτέ… Γιάννης Ιωαννίδης, αντιθέτως βλέπει τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη σαν «παιδιά» του (κι ας τον περνούν κάποιες δεκαετίες). Για το λόγο αυτό αποφάσισε και έδωσε μια «τελευταία ευκαιρία». Ευκαιρία που ήρθε να αποδείξει σε γενικές γραμμές ότι ο άνθρωπος δεν αλλάζει έτσι ξαφνικά –και τα παραδείγματα ουκ ολίγα από το τελευταίο αυτό δίμηνο.

Και αφού δεν έκανε το καλοκαίρι τον ανασχηματισμό, τότε πότε; Με δεδομένο ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει στις 13- 16 Οκτωβρίου και το νέο τετ-α-τετ με τους δανειστές έχει οριστεί για την 18η Οκτώβρη, τότε ίσως η 17η να είναι μια καλή ημέρα, είπαν κάποιοι πονηρά σκεπτόμενοι. Τούτο σημαίνει ότι οι υπουργοί που θα πέσουν στη μάχη της διαπραγμάτευσης, πρακτικά δεν γίνεται να μετακινηθούν.

Εκτός αν ο πρωθυπουργός επιλέξει να κάνει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα μετά το πέρας της 2ης αξιολόγησης, σημείο που προσδιορίζεται χρονικά για τις αρχές Δεκεμβρίου, αν όλα εξελιχθούν ομαλά βέβαια. Το μειονέκτημα αυτού του σεναρίου είναι ότι η κυβέρνηση θα προχωρά με τις ίδιες διαπιστωμένες αδυναμίες για δυο ακόμη μήνες.

Μήπως τότε ο Α. Τσίπρας αιφνιδιάσει;, είναι ένα σενάριο που ακούγεται όλο και συχνότερα στους διαδρόμους του Μ. Μαξίμου. Να αιφνιδιάσει και να κάνει τον ανασχηματισμό μέσα στην εβδομάδα αυτή. Μα, θα ακουστεί γκρίνια στο συνέδριο, έρχεται αμέσως ο αντίλογος. Αυτό ακριβώς ίσως να είναι και το πλεονέκτημα αυτής της κίνησης, αφού θα δώσει τη δυνατότητα στους δυσαρεστημένους (κομμένους και μη αξιοποιηθέντες) να τα πουν και να «ξεθυμάνουν» στο 4ήμερο του συνεδρίου.

Αφού λύσουμε λοιπόν το χρόνο διεξαγωγής του ανασχηματισμού, τώρα θα πάμε και στα πρόσωπα. Με δεδομένο ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι ισχνή, έχει ο πρωθυπουργός την πολυτέλεια να δυσαρεστήσει κάποιους υπουργούς που είναι και βουλευτές; Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, εκεί όπου είναι αναπτυγμένη μια συλλογική παράδοση. Κανένας συριζαίος δεν θα λέρωνε τα χέρια του με το «αίμα» της κυβέρνησης της αριστεράς.

Από εκεί και πέρα όμως; Δυο περιστατικά την εβδομάδα που πέρασε, έδειξαν ότι δεν σκέπτονται όλοι με τον ίδιο τρόπο. Τα μηνύματα των Οικολόγων Πρασίνων (του αν. Υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη και του βουλευτή Γ. Δημαρά) και του Πράττω (των υπουργών Ν. Κοτζιά και Ν. Τόσκα) για την οικονομική πολιτική άφησαν σε πολλούς την εντύπωση ότι οι ιδιωτικοποιήσεις ήταν απλώς η αφορμή…

Στο σταυρόλεξο του ανασχηματισμού υπάρχουν και μερικές ακόμη σταθερές: ότι τα δυο «κλειδιά» του υπουργικού σχήματος, ο Ν. Παππάς και ο Ε. Τσακαλώτος δείχνουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους. Όπως βέβαια και ο κυβερνητικός σύμμαχος Π. Καμμένος. Ενώ στα πρόσωπα προς υπουργοποίηση, θα πρέπει να περιληφθούν οι Φ. Κουβέλης, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, μερικοί βουλευτές που έχουν δώσει δυνατά τη μάχη της Βουλής (π.χ. ο Σ. Φάμελλος) αλλά και κάποιοι βουλευτές από την περιφέρεια.

Συναφές με τον ανασχηματισμό είναι και το πρόσωπο του γραμματέα του κόμματος. Ο Π. Ρήγας κρίνεται επιτυχημένος κατά κοινή ομολογία, εν τούτοις ορισμένοι ζητούν πιο «βαρύ» πολιτικό όνομα. Σενάριο που προσκρούει στις αρνήσεις υπουργών (τεσσάρων ως τώρα, όπως ακούγεται) να αφήσουν την υπουργική τους καρέκλα για τον 7ο όροφο της πλατείας Κουμουνδούρου.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr