current views are: 4

5 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση10:38

Η κυβέρνηση δεν συζητάει το θέμα των Τσάμηδων – Διαψεύδει τον Αλβανό ομόλογο του ο υπουργός Εξωτερικών

Κατηγορηματική απάντηση στις προκλήσεις της αλβανικής κυβέρνησης, για το θέμα των Τσάμηδων, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών. «Η μόνη αναφορά που γίνεται στο non paper που καταθέσαμε στους Αλβανούς είναι ότι αυτό το θέμα (το τσάμικο) δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης για την ελληνική πολιτεία», δήλωσε.

Δημοσίευση 10:38’

Κατηγορηματική απάντηση στις προκλήσεις της αλβανικής κυβέρνησης, για το θέμα των Τσάμηδων, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών. «Η μόνη αναφορά που γίνεται στο non paper που καταθέσαμε στους Αλβανούς είναι ότι αυτό το θέμα (το τσάμικο) δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης για την ελληνική πολιτεία», δήλωσε.

Κατηγορηματική απάντηση στις προκλήσεις της αλβανικής κυβέρνησης, για το θέμα των Τσάμηδων, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς. Υπενθυμίζουμε ότι ο ομόλογος του Ντμιτρι Μπουσάτικ υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει συμπεριλάβει το θέμα των Τσάμηδων στα διμερή ζητήματα που βρίσκονται υπό εκκρεμότητα. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας είχε κάνει λόγο για non paper το οποίο έχει έχει δοθεί στον Επίτροπο με αρμοδιότητα τη Διεύρυνση, Γιοχ. Χαν, και στην ύπατη εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η μόνη αναφορά που γίνεται στο non paper που καταθέσαμε στους Αλβανούς είναι ότι αυτό το θέμα (το τσάμικο) δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης για την ελληνική πολιτεία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, σε συνέντευξη του, στο ραδιόφωνο του ALPHA.

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «δεν μπορούν να μας κατηγορούν για το ότι αναφερόμαστε σε αυτό το αντικείμενο» και εξήγησε ότι πριν από πέντε μήνες είχε κάνει ένα non paper στην Αλβανία, όπου πρότεινε να συζητηθούν τα προβλήματα που είναι ανοιχτά την τελευταία 50ετία.

«Εκείνοι μου έκαναν μία αντιπρόταση στην οποία συμπεριέλαβαν και το τσάμικο. Εμείς τους είπαμε ότι αυτό δεν είναι αντικείμενο συζήτησης γιατί είναι έξω από τη διαπραγμάτευση. Εμείς δεν το διαπραγματευόμαστε», είπε ο Ν. Κοτζιάς, ενώ επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους Ευρωπαίους.

«Δεν βάλαμε τους Ευρωπαίους να μεσολαβήσουν, εμείς διαπραγματευόμαστε με τους Αλβανούς και οι Αλβανοί με εμάς», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών. 

Σχετικά με την απάντηση του επιτρόπου Γιοχάνες Χάν είπε ότι αυτός ανέφερε «επιπολαίως ότι η Ελλάδα συζητάει και το Τσάμικο, ζήτησε μετά συγγνώμη αλλά άφησε αυτή την ουρά». Αλλά «το καταπληκτικό», όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, «είναι ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Ελλάδα που είτε παριστάνουν ότι αγνοούν», είτε «λένε δημοσίως ψέματα» και «ήρθαν τώρα τα ΜΜΕ του ακραίου νεοφιλελευθερισμού να λένε ότι συζητάμε το τσάμικο […] Είναι τρελαμένοι οι άνθρωποι».

Να σημειώσουμε ότι ο Ντ. Μπουσάτι απορούσε με τη …συναισθηματική αντίδραση της Ελλάδας, στην απάντηση του Επιτρόπου Χαν στην ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μ. Σπυράκη. Ο Επίτροπος Χαν είχε πει ότι τα ζητήματα που εκκρεμούν για τις δύο χώρες είναι και το τσάμικο, μαζί με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών, αλλά και τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες.

«Θα ήταν επιπολαιότητα της Τουρκίας να αμφισβητήσει το διεθνές δίκαιο»

Στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός Εξωτερικών, με αφορμή τις τουρκικές φωνές αμφισβήτης της συνθήκης της Λωζάνης, τόνισε πως «δεν θα ήταν παρά μία επιπολαιότητα από μέρους της Τουρκίας να αμφισβητήσει το διεθνές δίκαιο». Εκτίμησε πως πρόκειται για «εσωτερικής κατανάλωσης εθνική έξαρση η οποία πάει να συγκαλύψει τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά γεγονότα». Το ζήτημα της Συνθήκη της Λωζάνης τέθηκε στην εσωτερική κουβέντα που κάνει ο Ερντογάν με τους Κεμαλιστές και στην πολιτική αντιπαράθεση μαζί τους, είπε, σημειώνοντας όμως ότι έχει και εξωτερικές επιπτώσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι μερίδα των τουρκικών ελίτ, πιστεύουν ότι στο πραξικόπημα συμμετείχαν και τμήματα των μυστικών υπηρεσιών και με βάση αυτό προσπαθούν να δημιουργήσουν, σε χώρες που τις κατηγορούν ότι ενεπλάκησαν στο πραξικόπημα, τύψεις και να απαιτήσουν κέρδη. «Τι κέρδη; Κατ’ αρχάς το συριακό. Εκεί ορισμένες δυτικές δυνάμεις είναι σε μια αντίφαση που δεν μπορούν να λύσουν στρατηγικά, αν θα υποστηρίξουν τους Τούρκους ή τους Κούρδους της Συρίας».

Σχετικά με το προσφυγικό, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα παλεύει για την υλοποίηση της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ και τονίζει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τον φράχτη της Βουλγαρίας και τα αστυνομικά μέτρα στα σύνορα με την Ελλάδα, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι οι Βούλγαροι έχουν κρατήσει μέχρι τώρα καλή συμπεριφορά απέναντι μας, και «μαζί διαμορφώνουμε μία καλή εταιρική, φιλική σχέση την οποία πρέπει να την φροντίσουμε και από τις δύο πλευρές».

 

 


σχετικα αρθρα