ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Ποτέ δεν αποδεχτήκαμε θέμα τσάμηδων στις συνομιλίες με την Αλβανία

Δημοσίευση 5 Οκτωβρίου 2016, 18:54 / Ανανεώθηκε 5 Οκτωβρίου 2016, 18:54
ΥΠΕΞ: Ποτέ δεν αποδεχτήκαμε θέμα τσάμηδων στις συνομιλίες με την Αλβανία
Facebook Twitter Whatsapp

«Η Ελλάδα δεν συζητά θέμα «τσάμικου», ούτε διαπραγματεύεται με τρίτους αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων σε βάρος όσων συνεργάστηκαν με τον Γερμανό κατακτητή», τονίζει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 «Η Ελλάδα δεν συζητά θέμα «τσάμικου», ούτε διαπραγματεύεται με τρίτους αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων σε βάρος όσων συνεργάστηκαν με τον Γερμανό κατακτητή», τονίζει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο αναφέρεται σε αποκατάσταση της αλήθειας για το περιεχόμενο του ελληνο-αλβανικού διαλόγου και «νιώθει υποχρεωμένο να διαψεύσει, για άλλη μια φορά, όσους διατείνονται κάτι τέτοιο.

Πράγματι, η Ελλάδα πρότεινε στην Αλβανία τη διαπραγμάτευση σειράς θεμάτων που είναι ανοικτά ανάμεσα στις δύο χώρες. Σε αυτά δεν συμπεριέλαβε το «τσάμικο». Η αλβανική πλευρά το επιθυμούσε και το ζήτησε. Η ελληνική πλευρά δεν το αποδέχτηκε». 

Όσον αφορά «το non-paper του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που δόθηκε ως πρόταση διαπραγμάτευσης στην αλβανική πλευρά, σε αυτό γίνεται μία και μοναδική αναφορά στο «τσάμικο», στη δεύτερη παράγραφο του άρθρου Β.2., ότι «σε καμία περίπτωση δεν προκύπτουν δικαιώματα για τους λεγόμενους τσάμηδες», προκειμένου να σημειωθεί με σαφήνεια ότι δεν μπορεί το «τσάμικο» να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Τα ανωτέρω σε απάντηση στα γνωστά κυκλώματα που με μεγάλη ευκολία υιοθετούν την προπαγάνδα τρίτων σε βάρος της χώρας».

Τι προηγήθηκε 

Υπενθυμίζουμε πως ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έδωσε κατηγορηματική απάντηση στις προκλήσεις της αλβανικής κυβέρνησης, για το θέμα των Τσάμηδων, τονίζοντας πως «η μόνη αναφορά που γίνεται στο non paper που καταθέσαμε στους Αλβανούς είναι ότι αυτό το θέμα (το τσάμικο) δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης για την ελληνική πολιτεία» (συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ALPHA).

Η υπόθεση προέκυψε όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντμίτρι Μπουσάτικ υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει συμπεριλάβει το θέμα των Τσάμηδων στα διμερή ζητήματα που βρίσκονται υπό εκκρεμότητα. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας είχε κάνει λόγο για non paper το οποίο έχει έχει δοθεί στον Επίτροπο με αρμοδιότητα τη Διεύρυνση, Γιοχ. Χαν, και στην ύπατη εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Να σημειώσουμε ότι ο Ντ. Μπουσάτι απορούσε με τη ...συναισθηματική αντίδραση της Ελλάδας, στην απάντηση του Επιτρόπου Χαν στην ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μ. Σπυράκη. Ο Επίτροπος Χαν είχε πει ότι τα ζητήματα που εκκρεμούν για τις δύο χώρες είναι και το «τσάμικο», μαζί με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών, αλλά και τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες.