current views are: 7

10 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση18:00

Ήττα Κοτζιά η έκθεση της Κομισιόν για την Αλβανία

Το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την ΕΕ ανάβει η Κομισιόν, την ώρα που οι προκλήσεις της γειτονικής χώρας έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα.

Δημοσίευση 18:00’

Το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την ΕΕ ανάβει η Κομισιόν, την ώρα που οι προκλήσεις της γειτονικής χώρας έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα.

Το «πράσινο φως» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την ΕΕ ανάβει η Κομισιόν, την ώρα που οι προκλήσεις της γειτονικής χώρας έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα τόσο για το υποτιθέμενο θέμα Τσαμουριάς που εγείρουν τα Τίρανα όσο και με τις δηλώσεις του αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

Σε έκθεση της Κομισιόν που αφορά προς ένταξη χώρες, μεταξύ των οποίων και η Αλβανία, γίνεται λόγος για σειρά θεμάτων στα οποία έχει σημειώσει πρόοδο – κατά τους ιθύνοντες των Βρυξελλών- καθώς και άλλων στα οποία πρέπει να δώσει έμφαση προκειμένου να προχωρήσει.

Στο κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνεται μεταξύ άλλων ειδική μνεία στις διμερείς σχέσεις της Αλβανίας με γειτονικές της χώρες και φυσικά σε αυτές περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Όμως, παρότι η έκθεση κάνει ρητή αναφορά σε άλλες εθνικές μειονότητες, και συγκεκιμένα τους Ρομά και τους Αιγυπτίους που ζουν στην Αλβανία, ουδεμιά αναφορά υπάρχει στην ελληνική μειονότητα και ενώ είναι πολύ πρόσφατες οι εξελίξεις στη Χειμάρρα, όπου οι αλαβανικές αρχές θέλουν να κατεδαφίσουν 19 σπίτια ομογενών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την Κομισιόν, «οι σχέσεις με την Ελλάδα παραμένουν θετικές στο σύνολό τους, με συχνές επισκέψεις υψηλού επιπέδου. Η συνεργασία στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης πρόσφατα ενισχύθηκε, περιλαμβανομένου του επιχειρησιακού επιπέδου, με τριμερείς συναντήσεις μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας».

Επίσης, αναφέρει ότι «με αφορμή την 25η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας  και την επίσκεψη του έλληνα υπουργού Εξωτερικών στα Τίρανα, οι δύο χώρες συζήτησαν την εγκαθίδρυση ενός κοινού μηχανισμού για τη διευθέτηση των εκκρεμών διμερών ζητημάτων».

Παρότι, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αναφορά σε διμερή ζητήματα, σε αυτό το σημείο όμως θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι, όπως υποστήριξε σε συνέντευξή του προ μηνός ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ν. Μπουσάτι πως η Ελλάδα και η Αλβανία συμφώνησαν και υπέβαλαν ξεχωριστά ανεπίσημα έγγραφα με τις εκκρεμείς ελληνοαλβανικές διαφορές τόσο στον Επίτροπο Διεύρυνσης της Ε.Ε. κ. Γ. Χάν αλλά και στην Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική κ.  Φ. Μονγκερίνι.

Από την πλευρά του ο Νίκος Κοτζιάς διέψευσε αυτούς τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι «πράγματι, η Ελλάδα πρότεινε στην Αλβανία τη διαπραγμάτευση σειράς θεμάτων που είναι ανοικτά ανάμεσα στις δύο χώρες. Σε αυτά δεν συμπεριέλαβε το «τσάμικο». Η αλβανική πλευρά το επιθυμούσε και το ζήτησε. Η ελληνική πλευρά δεν το αποδέχτηκε»

Παράλληλα, απέστειλε σκληρή απάντηση – επιστολή στην Κομισιόν, σχετικά με το «ανύπαρκτο ζήτημα των τσάμηδων».

Στην επιστολή του ο κ. Κοτζιάς τονίζει ότι είναι ανησυχητικό και αντίθετο με τη λειτουργία της ότι η Επιτροπή, εσκεμμένα ή όχι, υπονομεύει μια διαδικασία σε εξέλιξη, η οποία έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών χώρας-μέλους. 

Ο κ. Κοτζιάς εγκαλεί την Επιτροπή διότι τοποθετήθηκε επί του ζητήματος με έναν «τέτοιο ανεύθυνο και επιπόλαιο τρόπο, δηλαδή χωρίς προηγούμενη διαβούλευση ή ενδελεχή έρευνα και εξέταση του θέματος, πολλώ δε μάλλον όταν οι θέσεις μας είναι γνωστές τόσο σε εσάς αλλά και στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης». Η στάση αυτή «δεν συμπίπτει ούτε με τον ρόλο της Επιτροπής ούτε με τη λειτουργία της».

Σε σχετική ερώτησή της η Νέα Δημοκρατία σημειώνει ότι «στις δηλώσεις του ο κ. Μπουσάτι υποστήριξε ότι και στα δυο έγγραφα υπάρχει, μεταξύ άλλων, αναφορά στο «θέμα» των Τσάμηδων, ως ελληνοαλβανική διαφορά,  γεγονός που, εφόσον αληθεύει δημιουργεί μείζον ζήτημα στις σχέσεις των δύο χωρών. Πρώτον, γιατί εκθέτει την ηγεσία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών η οποία μόλις πρόσφατα διέψευσε ότι το «τσάμικο ζήτημα» αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Δεύτερον, γιατί καθιστά υπαρκτό σε διμερές και μάλιστα διεθνοποιεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα επιπλέον κεφάλαιο στις ελληνοαλβανικές σχέσεις το οποίο για την ελληνική πλευρά ουδέποτε υπήρξε».

Ουσιαστικά λοιπόν το περιεχόμενο της έκθεσης δεν παρέχει καμιά υποστήριξη στον έλληνα υπουργό Εξωτερικών και στις θέσεις της Ελλάδας την ώρα που οι τόνοι μεταξύ Αθήνας και Τιράνων, τον τελευταίο καιρό, έχουν ανέβει αρκετά τόσο με αφορμή τις νέες αξιώσεις της Αλβανίας περί Τσάμηδων όσο και τις κατεδαφίσεις στη Χειμάρρα.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σημείωνε, πριν από 10 μέρες, ότι «η προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και δη των μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των 5 προϋποθέσεων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως εκ τούτου, ανέφερε η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, «εφόσον η Αλβανία ειλικρινά επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι λειτουργεί ως κράτος Δικαίου προστατεύοντας από αυθαιρεσίες και παρανομίες τα δικαιώματα όλων των κατοίκων της ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και προελεύσεως».

Η θέση αυτή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτηρίστηκε ως «αναχρονιστική» από τον εκπρόσωπο του αλβανικού ΥΠΕΞ Γκλεβις Ντερβίσι, ο οποίος ανέφερε ότι ο “απειλητικός” τόνος της ανακοίνωσης προορίζεται για εγχώρια κατανάλωση, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες και αντίθετες προς τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου που διέπουν τις δραστηριότητες των θεσμικών οργάνων του κράτους» τις δηλώσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τη Χειμάρρα.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έκθεση της Κομισιόν για την Αλβανία


σχετικα αρθρα