current views are: 9

1 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση11:36

«Τρύπα» 188 εκατ. ευρώ στα έσοδα από το «ναυάγιο» του ΔΕΣΦΑ – Κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Ανατρέπει τα δεδομένα για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τους στόχους για τα έσοδα το «ναυάγιο» της πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Socar, καθώς δημιουργεί «τρύπα» 188 εκατ. ευρώ.

Δημοσίευση 11:36’

Ανατρέπει τα δεδομένα για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τους στόχους για τα έσοδα το «ναυάγιο» της πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Socar, καθώς δημιουργεί «τρύπα» 188 εκατ. ευρώ.

Ανατρέπει τα δεδομένα για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τους στόχους για τα έσοδα το «ναυάγιο» της πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Socar, καθώς δημιουργεί «τρύπα» 188 εκατ. ευρώ.

Πλέον, η κυβέρνηση καλείται να αποκαταστήσει τα έσοδα είτε με την άμεση επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση του ΔΕΣΦΑ εντός του επόμενου έτους, καθώς το έχει προϋπολογίσει στα έσοδα του 2017, είτε να επιταχύνει άλλες πωλήσεις.

Το «ναυάγιο» 

Σε οριστικό «ναυάγιο» κατέληξε η μεταβίβαση του 66% του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Socar έναντι τιμήματος 400 εκατ. ευρώ. Ο τερματισμός των συνομιλιών επιβεβαιώθηκε σήμερα και από τον εκπρόσωπο της Socar, Ανάρ Μαμάντοφ

Η εν λόγω ιδιωτικοποίηση είχε υπογραφεί το 2013, ωστόσο ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών που δεν είχαν αποτέλεσμα και αφού η Socar αρνήθηκε να ανανεώσει για τρίτη συνεχόμενη φορά την εγγυητική επιστολή της που έληγε χθες, η συμφωνία κατέρρευσε.

Αξίζει να σημειωθεί πως τους τίτλους τέλους έβαλε το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και όχι το ΤΑΙΠΕΔ ως πωλητής του ποσοστού του Δημοσίου στον ΔΕΣΦΑ (31%) αλλά και των ΕΛΠΕ (35%) που έτρεξαν τον σχετικό διαγωνισμό.

Ακόμη όμως και η ανακοίνωση του υπουργείου δεν κάνει λόγο για ναυάγιο του διαγωνισμού αλλά για συζητήσεις που ξεκίνησε η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες με τη Socar και τη Snam, που δεν ολοκληρώθηκαν.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Ενέργειας, παρόλο που τους τελευταίους μήνες διεξήχθησαν συζητήσεις σε εποικοδομητικό κλίμα, «εντούτοις, η πρόταση που κατατέθηκε από την πλευρά των υποψηφίων αγοραστών, σχετικά με απομείωση του τιμήματος (αποπληρωμή σε δόσεις), ήταν νομικά ανέφικτη και θα ακύρωνε τον διαγωνισμό».

«Εξετάστηκαν εναλλακτικές προτάσεις που έκαναν οι υποψήφιοι αγοραστές για τη βελτίωση της αξίας μέσω εγγυοδοτικών μηχανισμών, οι οποίες διαπιστώθηκε, τελικά, ότι είναι ανεφάρμοστες εντός του κοινοτικού θεσμικού πλαισίου. Οι προτάσεις της κυβέρνησης αποσκοπούσαν στη βελτίωση της οικονομικής θέσης της εταιρείας, με βάση την αύξηση της ανακτήσιμης διαφοράς των παρελθόντων ετών, στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας. Οι προτάσεις αυτές δεν έγιναν αποδεκτές, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν», προσθέτει το υπουργείο.

Η ιδιαίτερα προσεκτική ανακοίνωση του υπουργείου, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», συνδέεται με την κυβερνητική απόφαση να κρατήσει ανοικτό τον υφιστάμενο διαγωνισμό και να προχωρήσει στην επανεκκίνησή του προκειμένου να αποφύγει τις χρονοβόρες διαδικασίες ενός νέου διαγωνισμού.  Αυτή θα είναι και η πρόταση που θα καταθέσει στους θεσμούς στο Εurogroup της Δευτέρας, αφού η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ αποτελεί προαπαιτούμενο της πρώτης αξιολόγησης.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ θα προχωρήσουν σε νέα αποτίμηση του ΔΕΣΦΑ και θα ζητήσουν εκ νέου προσφορές από ενδιαφερομένους. Η όλη διαδικασία, σύμφωνα με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, θα ολοκληρωθεί στη διάρκεια ενός έτους, ενώ το βασικό επιχείρημα προς τους θεσμούς για το ατελέσφορο των διαπραγματεύσεων με τη Socar θα είναι ότι πρόβαλε αιτήματα που δεν καλύπτονταν από τις προδιαγραφές του διαγωνισμού, όπως η μείωση του τιμήματος.

Ενδιαφέρον για τον ΔΕΣΦΑ φέρεται να έχει εκδηλώσει η βελγική Fluxys που είχε εμφανιστεί και για την εξαγορά του 17% από το μερίδιο που θα μεταβιβαζόταν στη Socar. Tην «πόρτα» του ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται να έχουν χτυπήσει επίσης επενδυτές από το Κατάρ και τις ΗΠΑ, το ενδιαφέρον των οποίων συνδέεται με τη στρατηγική θέση του σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει και την «τρύπα» των 188 εκατ. ευρώ στα δημόσια έσοδα από την πώληση του 31% του ΔΕΣΦΑ, που αντιστοιχεί στο προς διάθεση ποσοστό του Δημοσίου. Εντύπωση πάντως προκαλούσε η διχογνωμία που εκφραζόταν χθες από πλευράς του υπουργείου και του ΤΑΙΠΕΔ για το θέμα της κατάπτωσης της εγγυητικής επιστολής της Socar ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ για το «ναυάγιο» της ιδιωτικοποίησης:

Η εταιρεία ΕΛΠΕ ανακοινώνει ότι η Αζερική εταιρεία SOCAR, με επιστολή της, η οποία παρελήφθη στις 30.11.2016, δήλωσε προς το ΤΑΙΠΕΔ και την εταιρείας την απόφασή της να μην παρατείνει την Απώτατη Ημερομηνία, μέχρι την οποία οι τρεις προαναφερόμενες εταιρείες είχαν ορίσει δια της από 21.12.2013 Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών του ΔΕΣΦΑ, όπως αυτή έχει τροποποιηθεί, ως χρονικό όριο για την πλήρωση των αναβλητικών αιρέσεων για την εκτέλεση της ανωτέρω αγοραπωλησίας. Ως Απώτατη Ημερομηνία είχε οριστεί η 30η Νοεμβρίου 2016, η οποία και παρήλθε χωρίς να έχουν πληρωθεί όλες οι προαναφερόμενες αιρέσεις.

Σφοδρή διαμάχη κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Η κατάρρευση της συμφωνίας για τον ΔΕΣΦΑ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, με τη ΝΔ να υποστηρίζει ότι πρόκειται για «ανίκανη κυβέρνηση» που τίναξε στον αέρα συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, με σχόλιό του στο Twitter έκανε λόγο για «μη σεβασμό των όρων του διαγωνισμού» από την πλευρά της εταιρείας SOCAR.

Πρόσθεσε δε ότι «φωνάζει η ΝΔ γιατι δεν πήραν τον ΔΕΣΦΑ οι Αζέροι με λιγότερο απο 400 εκατ. ευρώ για να εισπράξουν  τα επόμενα χρόνια 822 εκατ. ευρώ».

ΝΔ: ΝΔ: Ανίκανη η κυβέρνηση – Να αφήσει τα ηνία της χώρας

Πρώτη η Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης, μετά την αρνητική πορεία των διαπραγματεύσεων:

Συγκεκριμένα, κάνοντας λόγο για «ανίκανη κυβέρνηση» ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Σκρέκας , τόνισε ότι ”η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «τινάζει στον αέρα την αξιοποίηση του ΔΕΣΦΑ», καλώντας την να αφήσει τα ηνία της χώρας.

«Την ώρα που η ανεργία φέρνει σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, την ώρα που τα δημόσια ταμεία έχουν ανάγκη από έσοδα, την ώρα που η Κυβέρνηση επιβάλλει νέους φόρους δισεκατομμυρίων και η δεύτερη αξιολόγηση βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, αυτή την ώρα η μεγαλύτερη αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας ύψους 400.000.000 ευρώ και ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2,5 δις ευρώ, που αφορά στη συμφωνημένη από το 2014 αξιοποίηση του ΔΕΣΦΑ, τινάζονται στον αέρα από την ανίκανη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

ΠΑΣΟΚ: Να φύγουν τώρα

Aπό την πλευρά του, ο υπεύθυνος της Κ.O. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την Ενέργεια, το Περιβάλλον και τις Υποδομές, Γιάννης Μανιάτης, με αφορμή το ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ έκανε λόγο για ”μια ακόμη βόμβα στη διεθνή αξιοπιστία της χώρας από την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ. Ένα ηχηρό αρνητικό μήνυμα στους σοβαρούς επενδυτές.

“Προφανώς η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προτιμά να πληρώνουν τα σπασμένα τους οι συνταξιούχοι κι οι φορολογούμενοι αντί να αξιοποιεί τα πάνω από 3 δις € που θα εισέρρεαν στην εθνική οικονομία ως άμεσα έσοδα κι ενεργειακές επενδύσεις.

Δυναμιτίζουν μία στρατηγική σχέση συνεργασίας για την υλοποίηση του νότιου ενεργειακού διαδρόμου και την εθνική στρατηγική για τη μετεξέλιξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης. Ένα όραμα, το οποίο πολεμούσαν ως αντιπολίτευση και υποσκάπτουν τώρα ως Κυβέρνηση.

Μετά από 2 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει έρθει ούτε ένας νέος επενδυτής. Αντί να προσελκύσουν νέους, διώχνουν και όσους έχουν εμπιστευτεί τη χώρα πριν αυτοί αναλάβουν τις τύχες του τόπου. Η μόνη υπηρεσία που μπορούν να προσφέρουν στην πατρίδα είναι να φύγουν τώρα”.

 


σχετικα αρθρα