current views are: 6

2 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση05:13

Όλο το σκηνικό της διαπραγμάτευσης και ποιο είναι το «μεγάλο κάδρο» που προκαλεί ανησυχίες

Η διαπραγμάτευση μπορεί να μην κλείνει ως το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, από την πρόοδο, ωστόσο, που θα έχει συντελεστεί ως τότε θα κριθούν πολλά για την εξέλιξη του θέματος: 

Δημοσίευση 05:13’

Η διαπραγμάτευση μπορεί να μην κλείνει ως το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, από την πρόοδο, ωστόσο, που θα έχει συντελεστεί ως τότε θα κριθούν πολλά για την εξέλιξη του θέματος: 

Η διαπραγμάτευση μπορεί να μην κλείνει ως το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, από την πρόοδο, ωστόσο, που θα έχει συντελεστεί ως τότε θα κριθούν πολλά για την εξέλιξη του θέματος: αυτή είναι η φράση που περιγράφει την τρέχουσα εβδομάδα, χωρίς εκπλήξεις όσον αφορά τις διεκδικήσεις ως τώρα, αλλά με σκληρό… τζαρτζάρισμα.

Καθώς περνούν οι ημέρες, όλοι συμβιβάζονται με την ιδέα ότι δεν θα έχει κλείσει η αξιολόγηση τη Δευτέρα, με τα εργασιακά να αναδεικνύονται σε λυδία λίθο της παρούσας διαπραγμάτευσης. Παρά τις πετυχημένες επαφές που είχε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Έφη Αχτσιόγλου, με τη συνδρομή του Δημήτρη Παπαδημούλη που ξέρει καλά εκεί τα κατατόπια, η κυβέρνηση έχει συναντήσει τοίχο στα άλλα, πλην των συλλογικών συμβάσεων, θέματα. Ο φόβος ότι οι υποχωρήσεις στον τομέα αυτό, θα αφήσουν ανεξίτηλες πολιτικές εντυπώσεις εις βάρος της κυβέρνησης, είναι ισχυρός, με την υπουργό Εργασίας να προσπαθεί να χτίσει συμμαχίες με τους ευρωπαίους γύρω από το κοινωνικό κεκτημένο της ηπείρου μας.  

Εκεί όμως που η κυβέρνηση είναι παντελώς ανυποχώρητη είναι στο ενδεχόμενο επιβολής μέτρων μετά τη λήξη του προγράμματος: τη σκληρή στάση του Μεγάρου Μαξίμου διατύπωσε, ξανά χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος (στην τηλεόραση του Αντέννα). Το ΔΝΤ επιμένει από την πλευρά του, αλλά η Αθήνα πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα στηρίξουν τελικώς το αίτημα. Όχι από λόγους… αλληλεγγύης προς τη χώρα μας, αλλά γιατί κάτι τέτοιο θα συνιστούσε παραδοχή και ήττα για τους ίδιους, ότι το πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη, απέτυχε. Το Ταμείο συνεχίζει να πιέζει ωστόσο. 
Όσον αφορά τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, η κυβέρνηση αναμένει τον προσδιορισμό των βραχυπρόθεσμων μέτρων τη Δευτέρα και την περιγραφή των μεσοπρόθεσμων στο επόμενο Eurogroup, πριν αλλάξει ο χρόνος (πριν έλθουν τα Χριστούγεννα, πιο σωστά). Αν στο Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο έχουν λογαριάσει χωρίς τον ξενοδόχο (Σόιμπλε) στο συγκεκριμένο θέμα, είναι κάτι που θα απαντηθεί μόνο τη στιγμή εκείνη. Ενώ και το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων εκτιμάται ότι θα συζητηθεί  στο 2ο Eurogroup.

Εν κατακλείδι, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλούσε για πολιτική συμφωνία, ίσως είχε κατά νου το …μεγάλο κάδρο: ιταλικό δημοψήφισμα την Κυριακή, απειλή για άνοδο ακροδεξιών –ξενοφοβικών δυνάμεων σε Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία και Γερμανία σε συνδυασμό μάλιστα με την εκλογή του πολιτικά κλειστοφοβικού Τραμπ, είναι παράμετροι που ουδείς μπορεί να αγνοήσει. Και όλα αυτά, ενώ η πληγή του Κυπριακού δεν λέει να κλείσει (ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν  Μπαρθ `Ειντε θα είναι πάντως στην Αθήνα σήμερα το πρωί), το τουρκικό κατεστημένο στήνει σκηνικό έντασης στο Αιγαίο και η ευρωτουρκική συμφωνία για τους πρόσφυγες – μετανάστες είναι υπό κατάρρευση.

Ποιος, αλήθεια, θα ήθελε η πύλη εισόδου των ανθρώπων αυτών στην Ε.Ε., η Ελλάδα, να βρεθεί σε καθεστώς οικονομικής και κοινωνικής αστάθειας; Ερώτημα που πρώτοι οι εταίροι μας πρέπει να απαντήσουν.
 


σχετικα αρθρα