ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eurogroup: Μας δίνουν τα βραχυπρόθεσμα– Ελληνική δέσμευση για πρωτογενή 3,5% μεσοπρόθεσμα και εγγυήσεις εφαρμογής

από Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 5 Δεκεμβρίου 2016, 19:38 / Ανανεώθηκε 5 Δεκεμβρίου 2016, 21:18
Eurogroup: Μας δίνουν τα βραχυπρόθεσμα– Ελληνική δέσμευση για πρωτογενή 3,5% μεσοπρόθεσμα και εγγυήσεις εφαρμογής
Facebook Twitter Whatsapp

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ενέκρινε το Eurogroup, που συνεδρίασε σήμερα και τα οποία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ενέκρινε το Eurogroup, που συνεδρίασε σήμερα και τα οποία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ωστόσο όπως προκύπτει από το ανακοινωθέν του Eurogroup και παρότι η εν λόγω συζήτηση θα ανοίξει αργότερα, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα πρέπει να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα, ενώ η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στη δημιουργία μηχανισμού εφαρμογής του.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 τέθηκε στο 1,75% του ΑΕΠ «και που επιβεβαιώνει την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος», το οποίος κατά το Eurogroup αποτελεί ένα δίκτυ κοινωνική ασφάλειας. Επίσης, κατά την ανακοίνωση, η τεχνική συμφωνία «θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα ώστε να επιτευχθεί ο συμφωνημένος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, όπως επίσης μεταρρυθμίσεις για να βελτιωθεί η ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα, περιλαμβανομένων ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την απομάκρυνση εμποδίων για τις επενδύσεις».

«Ειδικότερα το Eurogroup επαναλαμβάνει ότι η κατάρτιση των μελών του ΔΣ του Ταμείου Περιουσιακών Στοιχείων και Συμμετοχών θα πρέπει να εφαρμοστεί πριν τα τέλη του Ιανουαρίου του 2017 ώστε να καταστεί πλήρως λειτουργικό» τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

Υπενθύμισε επίσης πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Υπενθύμισε επίσης ότι προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους με βιώσιμο τρόπο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τους Θεσμούς έναν μηχανισμό και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα το εξασφαλίσουν. 

Το επίμαχο απόσπασμα στα αγγλικά:

The Eurogroup recalled that the primary surplus target of 3.5% of GDP reached by 2018 should be maintained for the medium-term. We also recalled the importance of a fiscal trajectory that is consistent with the fiscal commitments under the EU framework. In order to ensure compliance with the fiscal targets in a sustainable manner after the completion of the programme, the Greek authorities commit to agree with the institutions on a mechanism and structural measures that would ensure this. 

Μετά την αξιολόγηση τα μέτρα για το χρέος

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση, ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως μένει ακόμα δουλειά να γίνει, ενώ τόνισε πως δεν έγινε συζήτηση για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018. Είπε επίσης πως οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.  Αναφερόμενος στην εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν για την ελάφρυνση του χρέους ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε πως αυτά θα εφαρμοστούν μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Σχολιάζοντας επίσης τα δημοσιεύματα περί απαιτήσεων του Βερολίνου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ επί 10 χρόνια, ο πρόεδρος του Eurogroup υποστήριξε πως το ζήτημα θα συζητηθεί εν ευθέτω χρόνο και συγκεκριμένα με την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα.

«Υπάρχουν 19 διαφορετικές γνώμες για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Θα επιστρέψουμε αργότερα σε αυτή τη συζήτηση. Σε όλες αυτές τις καταστάσεις (τα σενάρια) απαιτούνται σημαντικά διαρθρωτικά μέτρα ώστε να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. (…) το σημαντικό είναι ότι συμφωνήσαμε στα μέτρα ώστε ο στόχος για 3,5% του ΑΕΠ πλεόνασμα το 2018 να γίνει βιώσιμο», είπε o Ντάισελμπλουμ επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας ότι καλύφθηκε το δημοσιονομικό κενό για το 2018.

Απαντώντας σε ερώτηση για την παραμονή του ΔΝΤ, τόνισε πως το Ταμείο είπε πως «είτε είναι 3% ή το 5% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα, μας είπε πως χρειαζόμαστε ένα ισχυρό πακέτο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που να υποστηρίζει αυτό τον στόχο. Αυτό είναι. Το πόσο μπορεί να διαρκέσουν αυτοί οι στόχοι (για τα πρωτογενή πλεονάσματα) θα ξεκαθαριστεί όταν οι τεχνικές ομάδες επιστρέψουν στην Αθήνα». 

Σημείωσε ακόμα σε σχέση με το Ταμείο, πως παραμένει δεσμευμένο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και επεσήμανε πως θα προτείνει νέα χρηματοδότηση, αλλά και θα κάνει συστάσεις προς το ΔΣ όταν υπάρχει staff level agreement. Τόνισε επίσης πως «δεν απαιτεί προαπαιτούμενο η συμμετοχή του ΔΝΤ για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Αυτή θα αποφασιστεί μετά το κλείσιμό της».

Μοσκοβισί: Αργότερα οι στόχοι για τα πλεονάσματα μετά το 2018

«Έγινε σημαντική πρόοδος», υποστήριξε ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί από την πλευρά του. Και πρόσθεσε πως «οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση. Έχουμε ωστόσο συμφωνία σε πολλά ζητήματα».

Αναφερόμενος στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, ο κ. Μοσκοβισί υποστήριξε πως θα εφαρμοστούν παράλληλα με το δημοσιονομικό πλαίσιο που θα οριστεί, δηλαδή τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα αποφασιστούν. Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε πως οι στόχοι θα οριστούν «εν ευθέτω χρόνο». «Το αμέσως επόμενο διάστημα θα αρχίσει αυτή η συζήτηση» είπε.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στον αντίκτυπο των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, ο οποίος θα ανέλθει στο 20% του ΑΕΠ μέχρι το 2060. Όπως είπε, κεντρικός άξονας των βραχυπρόθεσμων μέτρων που πρότεινε ο ESM και τα οποία ενέκρινε το Eurogroup, αφορά το «κλείδωμα» των επιτοκίων, αλλά και την επέκταση των ωριμάνσεων μέρους των ελληνικών ομολόγων σε 32,5 έτη - από 28,3 έτη σήμερα. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας επεσήμανε ότι το όποιο βραχυπρόθεσμο κόστος για την Ελλάδα, αντισταθμίζεται από τα μακροπρόθεσμα οφέλη για τη χώρα.

Όπως προκύπτει από το ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αποφασίστηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Ανάμεσα σε άλλα τα μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup προβλέπουν την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών προς το EFSF, με μέσο όρο ωρίμανσης τα 32,5 έτη, καθώς επίσης και τη χρήση της στρατηγικής χρηματοδότησης του ESM ώστε να μειωθεί το ρίσκο από την αύξηση των επιτοκίων χωρίς, όπως τονίζεται, να αυξηθούν τα κόστη για τις χώρες που ήταν σε πρόγραμμα προσαρμογής.  

Για επιτυχία μιλάει η κυβέρνηση

«Με την απόφαση του Eurogroup μειώθηκε το χρέος τουλάχιστον κατά 45 δισ. ευρώ, ενώ κλείδωσαν τα επιτόκια στο 1,5%, γεγονός εξίσου σημαντικό, ιδιαίτερα όταν αναμένεται αύξηση επιτοκίων» σχολίασαν κυβερνητικές πηγές. Παράλληλα, τονίζουν ότι η στάση της κυβέρνησης είναι σταθερή απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις και στα εργασιακά.

«Το 2018 κλείνει το χάσμα. Όλοι επιβεβαιώνουν ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Το άλλο καλό νέο είναι ότι θα ξεκινήσουν άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Είναι πολλά υποσχόμενα τα μέτρα και πολύ πιο ευνοϊκά από αυτά που περιμέναμε τον περασμένο Μάιο. Ο κ. Ρένγκλινγκ ήδη ανακοίνωσε μείωση στο 20% του ελληνικού χρέους μέχρι το 2060», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr