ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Δεν θα δεχθούμε νέα μέτρα από το ΔΝΤ μετά το 2018

Δημοσίευση 6 Δεκεμβρίου 2016, 12:19 / Ανανεώθηκε 6 Δεκεμβρίου 2016, 13:02
Τζανακόπουλος: Δεν θα δεχθούμε νέα μέτρα από το ΔΝΤ μετά το 2018
Facebook Twitter Whatsapp

Ως επιτυχία χαρακτήρισε την χθεσινή απόφαση του Εurogroup ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, χαρακτηρίζοντας, παράλληλα ''μίζερη στάση'' της ΝΔ απέναντι στα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί νέα μέτρα από το ΔΝΤ μετά τη λήξη του προγράμματος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ως επιτυχία χαρακτήρισε την χθεσινή απόφαση του Εurogroup ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, χαρακτηρίζοντας, παράλληλα ''μίζερη στάση'' της ΝΔ απέναντι στα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί νέα μέτρα από το ΔΝΤ μετά τη λήξη του προγράμματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο:

Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια για συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, μια συμφωνία αναγκαία για να ενταχθεί στο προγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Όπως τόνισε ''Αναμένουμε επομένως από τις δυνάμεις που έχουν βαρύτατες ευθύνες από το  μέλλον της Ευρώπης από Σόιμπλε και ΔΝΤ να παίζουν ρόλο σιτς προσπάθεις που καταβάλλουμε''.

Παράλληλα, τόνισε, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επιλέξει μια μίζερη στάση, υπογραμμίζοντας ότι ''στη Νέα Δημοκρατία εύχονται για νέα μέτρα, ώστε να εμφανιστούν εκείνοι ως οι μόνοι πρόθυμοι να τα εφαρμόσουν''. 

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός το αμέσως επόμενο διάστημα πέρα από την σύνοδο Κορυφής στις 15 και 16 Δεκεμβρίου θα πάρει και πρωτοβουλίες για να μιλήσει με άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους, για να καταστήσει σαφές ότι επιθυμία είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης, '' χωρίς να κάνουμε πίσω στα εργασιακά, αλλά και ούτε και στην επιβολή νέων μέτρων''. 

Σε σχέση με τις πιέσεις του ΔΝΤ στην ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι '' ο κ. Τόμσεν φάνηκε να αποδέχεται για τη δεκαετή επέκταση των μέτρων, αλλά και παράλληλα να πιέζει την ελληνική κυβέρνηση. 

Το ΔΝΤ αν εννοεί αυτό που λέει, οφείλει αυτή του τη θέση να την κάνει πράξη. Δεν μπορεί να συνεχίζει να πιέζει για νέα μέτρα την ελληνική κυβέρνηση και όχι τους ευρωπαίους εταίρους για μείωση των πλεονασμάτων''.

Απάντώντας σε ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τις ''ανακοινώσεις του Eurogroup ως συμβιβασμούς για να μπορέσει να συνεχιστεί η συζήτηση'', προσθέτοντας ότι η ''συζήτηση συνεχίζεται και στόχος είναι να κλείσει μέχρι το τέλος του έτους η δεύτερη αξιολόγηση''. 

Σε σχέση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι ''απολαμβάνει την πλήρη εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού. Θα πρέπει να γίνει σαφές σε όλους ότι μία επιμονή σε παράλογα μέτρα οδηγεί σε περίοδο αβεβαιότητας'', ενώ αναφορικά με τα σενάρια εκλογών τόνισε ότι ''τα βλέπετε εσείς. Εμείς επιμένουμε ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει με θετικό τρόπο και θα συνεχίσουμε το κυβερνητικό μας έργο''. 

Αναφορικά με πιθανότητα απολύσεων στο Δημόσιο, ο ίδιος επισήμανε ότι ''οι απολύσεις στο Δημόσιο Τομέα έχουν τελειώσει. Δεν υπάρχει πιθανότητα ο ήδη υποστελεχωμένος δημόσιος τομέας να υποστεί εκ νέου κάτι τέτοιο. Σε κάτι τέτοιο θα προχωρήσει η Νέα Δημοκρατία''.

Σε σχέση με το ύψος του διατηρήσιμου πρωτογενούς πλεονάσματός, εκτίμησε ότι είναι κάτι σχετικό. Είναι αναγκαία η μείωσή του όμως για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, συμπληρώνοντας ότι η έξοδος στις αγορές προϋποθέτει την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης''. 

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr