ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ρέντσι οργανώνει τη ρεβάνς

του Δημήτρη Δεληολάνη - Δημοσίευση 6 Δεκεμβρίου 2016, 12:11 / Ανανεώθηκε 6 Δεκεμβρίου 2016, 12:38
Ο Ρέντσι οργανώνει τη ρεβάνς
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Ματέο Ρέντσι οργανώνει τις δυνάμεις του και ανυπομονεί να περάσει στην αντεπίθεση. Ο τελικός στόχος του υπό παραίτηση πρωθυπουργού είναι να διεξαχθούν εκλογές το γρηγορότερο δυνατόν, ενδεχομένως και τον Φεβρουάριο  του 2017, με τον ίδιο στη θέση του γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος. 

Ο Ματέο Ρέντσι οργανώνει τις δυνάμεις του και ανυπομονεί να περάσει στην αντεπίθεση. Ο τελικός στόχος του υπό παραίτηση πρωθυπουργού είναι να διεξαχθούν εκλογές το γρηγορότερο δυνατόν, ενδεχομένως και τον Φεβρουάριο  του 2017, με τον ίδιο στη θέση του γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Κατά τον Ρέντσι, δεν χρειάζεται να θεσπιστεί νέος εκλογικός νόμος. Εκείνος που θέσπισε η κυβέρνηση του και που το Κοινοβούλιο ενέκρινε τρεις φορές με ψήφο εμπιστοσύνης, εξετάζεται αυτούς τους μήνες από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Η απόφαση του Δικαστηρίου, για λόγους θεσμικής ευαισθησίας, αναβλήθηκε για μετά το δημοψήφισμα, άρα δεν θα αργήσει. Εάν ληφθούν υπόψη οι επισημάνσεις και οι διορθώσεις που θα ορίσουν οι συνταγματικοί δικαστές, είπε ο Ρέντσι στον Ιταλό Πρόεδρο Σέρτζο Ματαρέλα, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο ισχύον νόμος για την εκλογή και των βουλευτών και των γερουσιαστών.

Παραδόξως, και ο Μπέπε Γκρίλο, χαρισματικός ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων, ζητούσε ακριβώς το ίδιο πράγμα: εκλογές αμέσως χωρίς να αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Ο Γκρίλο έχει ισχυρούς λόγους για να ζητά εκλογές εδώ και τώρα, καθώς ο υπερπλειοψηφικός εκλογικός νόμος τον ευνοεί σκανδαλωδώς. Για τον Ρέντσι, αντιθέτως, το στοίχημα είναι πολύ πιο ριψοκίνδυνο.

Μετά την βαθιά απογοήτευση που βίωσε για την ήττα του στο δημοψήφισμα, ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός πείστηκε πως εκείνο το 40% που ψήφισε "Ναι" αποτελείται εξ ολοκλήρου από εν δυνάμει δικούς του ψηφοφόρους. Μια «δύναμη από την οποία μπορούμε να ξεκινήσουμε ξανά», όπως έγραψε στο Τουίτερ ο στενός συνεργάτης του, ο υφυπουργός Λούκα Λότι.  

Δύσκολα όμως ο Ιταλός Πρόεδρος θα ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για εκλογές εδώ και τώρα. Ο Ματερέλα είναι παλαίμαχος χριστιανοδημοκράτης, γριά αλεπού της πολιτικής, και δεν συμμερίζεται τις αυταπάτες του Ρέντσι: οι εκλογές, είναι σχεδόν βέβαιο, θα αναδείξουν ως πρώτο κόμμα το Κίνημα 5 Αστέρων. Καλό είναι λοιπόν να διεξαχθούν όσο το δυνατόν αργότερα και με έναν εκλογικό νόμο που να μετριάζει πολύ τη νίκη του Γενοβέζου κωμικού.  

Ποιος όμως θα αναλάβει την πρωθυπουργία ενώ η Ιταλία αναμένει την καβαφική έλευση των βαρβάρων; Αυτό είναι το μεγάλο ερωτηματικό. Από την επιλογή του Ματαρέλα θα εξαρτηθεί και το πολιτικό κλίμα μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν οι κρίσιμες εκλογές. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί τοποθετήθηκε ανοιχτά υπέρ του Υπουργού Οικονομίας Πιέρ Κάρλο Πάντοαν και το ίδιο κάνουν από την Δευτέρα μετά το δημοψήφισμα  και τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα της Ιταλίας. Ο Πάντοαν είναι εξωκοινοβουλευτικός τεχνοκράτης με πολυετή θητεία στον ΟΟΣΑ. Δεν είναι καθόλου δημοφιλής και η ενδεχόμενη «τεχνοκρατική» του κυβέρνηση θα παραπέμπει ευθέως σε εκείνη του Μάριο Μόντι, που θεωρείται ομόφωνα ένα φιάσκο.

Πολύ πιο πιθανό είναι ο Ιταλός Πρόεδρος να αναζητήσει άτομο ευρύτερης συναίνεσης, ώστε να εξασφαλιστεί ευρύτερη συναίνεση και στις προτάσεις για το νέο εκλογικό σύστημα. Ακούγεται πολύ το όνομα του του προέδρου της Γερουσίας  Πιέτρο Γκράσο. Είναι πρώην δικαστικός, έδωσε μεγάλες μάχες εναντίον της Κόζα Νόστρα κι εξελέγη στο αξίωμα του και με τις ψήφους του Κ5Α.

Η επιλογή του νέου πρωθυπουργού δεν είναι το μόνο εμπόδιο στο δρόμο του Ρέντσι προς τη ρεβάνς. Το κυριότερο μέτωπο  που πρέπει να αντιμετωπίσει είναι το εσωκομματικό. Όποιος γνωρίζει τις κινήσεις των διαφόρων ρευμάτων του Δημοκρατικού Κόμματος διαβλέπει, αμέσως μόλις διαφάνηκαν τα πρώτα έξιτ πολς, υπόγειες αλλά γρήγορες κινήσεις επανατοποθέτησης, σε όλο και μεγαλύτερη απόσταση από τον Μεγάλο Ηττημένο της Κυριακής. Οι εσωτερικές ισορροπίες αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή και ο γραμματέας κινδυνεύει να φτάσει στο έκτακτο συνέδριο (στις αρχές του προσεχούς έτους) χωρίς να διαθέτει στρατεύματα για τη μάχη. Ο ίδιος βέβαια είναι πεπεισμένος πως θα επιβάλει προκριματικές εκλογές και θα θριαμβεύσει, όπως συνέβη το 2013. Ακριβώς όπως ήταν βέβαιος πως θα θριαμβεύσει και στο δημοψήφισμα.        

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr