current views are: 5

9 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση15:38

Αντιδρούν οι δανειστές για το «πακέτο Τσίπρα» – «Δεν είμαστε αποικία» απαντά η Αθήνα

Ενστάσεις και ερωτήματα έχει εγείρει στους κόλπους των δανειστών η ανακοίνωση του κοινωνικού πακέτου από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, που περιλαμβάνει παροχές στους χαμηλοσυνταξιούχους και «πάγωμα» του ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου.

Δημοσίευση 15:38’

Ενστάσεις και ερωτήματα έχει εγείρει στους κόλπους των δανειστών η ανακοίνωση του κοινωνικού πακέτου από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, που περιλαμβάνει παροχές στους χαμηλοσυνταξιούχους και «πάγωμα» του ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου.

Ενστάσεις και ερωτήματα έχει εγείρει στους κόλπους των δανειστών η ανακοίνωση του κοινωνικού πακέτου από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, που περιλαμβάνει παροχές στους χαμηλοσυνταξιούχους και «πάγωμα» του ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου.

Κομισιόν και Βερολίνο ανέφεραν πώς δεν γνώριζαν κάτι για τις εξαγγελίες, ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, τονίζουν ότι δεν χρειάζεται άδεια από τους δανειστές για τις παροχές, καθώς η χώρα δεν είναι αποικία.

Κομισιόν: Δεν είχαμε ενημερωθεί πλήρως

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέγραψε τη χθεσινή εξαγγελία του Ελληνα Πρωθυπουργού και τη δέσμευση του να συνεχίσει να λειτουργεί υπό τις προϋποθέσεις του προγράμματος, δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρντ

Όπως είπε η κυρία Μπράιτχαρντ, ενώ από τη μία η Κομισιόν έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που επικρατούν στα νησιά του Αιγαίου και βοηθάει ενεργά για την ανακούφιση τους, από την άλλη όμως, το μνημόνιο έχει ξεκάθαρες δεσμεύσεις.

Μία από αυτές, όπως τονίζει, είναι να ενημερώνεται η Επιτροπή εκ των προτέρων για αποφάσεις της ελληνική κυβέρνησης όσον αφορά χρήσεις πλεονάσματος.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ήταν ενήμερη όλων των λεπτομερειών της χθεσινής ανακοίνωσης του κ. Τσίπρα, χρειάζεται να τις μελετήσουμε πριν τις σχολιάσουμε ή δράσουμε περαιτέρω», σημείωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Βερολίνο: Οι εξαγγελίες Τσίπρα δεν συζητήθηκαν στο Eurogroup

Άγνοια για τις εξαγγελίες του έλληνα πρωθυπουργού δήλωσε και το Βερολίνο.

Πιο συγκεκριμένα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πως δεν γνώριζε τίποτε για την ανακοίνωση του πακέτου παροχών. 

Σε ερώτηση που απηύθυνε η Deutsche Welle προς την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η Φρεντερίκε φον Τιζενχάουζεν απάντησε:

Οχι, το θέμα δεν συζητήθηκε ούτε και στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Αλλά είναι υπόθεση των θεσμών να αξιολογούν τέτοιου είδους μέτρα.

Ρέγκλινγκ: Οι εξαγγελίες Τσίπρα γεννούν πλήθος ερωτημάτων 

«Δεν υπήρξε διαβούλευση με τους δανειστές της χώρας αναφορικά με τα σχέδια της Ελλάδας για την καταβολή μιας επιπλέον σύνταξης στους συνταξιούχους πριν από τα Χριστούγεννα», δήλωσε από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Περιμένω ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στην αγορά ομολόγων αρκετά πριν από το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο 2018, με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε από το βήμα συνεδρίου στο Ελσίνκι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και πρόσθεσε:

Στο πλαίσιο αυτό, οι ανακοινώσεις που έγιναν χθες βράδυ από τον έλληνα πρωθυπουργό χωρίς διαβούλευση με τους θεσμούς δημιουργούν αριθμό ερωτημάτων.

Φλαμπουράρης: Δεν χρειαζόμαστε άδεια από τους δανειστές

«Δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε σε εκλογές νωρίτερα από τα τρία χρόνια που απομένουν», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης.

«Οι παροχές Τσίπρα ήταν ένα δείγμα. Αν παραιτηθούμε και φύγουμε, πώς θα δώσουμε και του χρόνου;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι «όταν σχεδιάσαμε αυτά τα μέτρα σε καμία περίπτωση δεν σκεφτήκαμε τις πρόωρες εκλογές».

Επιπλέον, ο κ. Φλαμπουράρης υπογράμμισε πως «δεν πήραμε άδεια από τους δανειστές, αλλά αυτά που δώσαμε προέρχονται από το περίσσευμα 1 δισ. ευρώ και παραπάνω που έχουμε και δεν είχαν δικαίωμα να μας πουν “όχι”». 

Ακόμη, δεν παρέλειψε να διευκρινίσει ότι το ποσό των 850 ευρώ της σύνταξης, που λαμβάνεται ως κριτήριο, αφορά την καταβαλλόμενη σήμερα σύνταξη. Επίσης, τόνισε ότι τα χρήματα θα καταβληθούν με τις συντάξεις στις 22 Δεκεμβρίου.

Τζανακόπουλος: Δεν είμαστε αποικία, δεν θα «παγώσουμε» τις εξαγγελίες 

Με αυτόν τον τρόπο απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο ερώτημα αν ήταν σε γνώση των θεσμών οι χθεσινοβραδινές εξαγγελίες Τσίπρα, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση» να «παγώσουν» και πως η χώρα δεν είναι αποικία.

Κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχουν αντιδράσεις από τους κόλπους των δανειστών, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε πως «δεν υπάρχει καμία αντίδραση και δεν πρόκειται να υπάρξει» και πηγαίνοντας ένα βήμα πιο μπροστά σημείωσε ότι «αν υπάρξει δυσφορία, θα το συζητήσουμε, αλλά εκτιμώ πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα».


σχετικα αρθρα