ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μηνύματα που έστειλε ο Ντάισελμπλουμ στην κυβέρνηση και η αντίδρασή της

της Άρτεμις Παραδείσου - Δημοσίευση 15 Ιανουαρίου 2017, 09:53 / Ανανεώθηκε 15 Ιανουαρίου 2017, 09:21
Τα μηνύματα που έστειλε ο Ντάισελμπλουμ στην κυβέρνηση και η αντίδρασή της
Facebook Twitter Whatsapp

Με ανακούφιση αλλά και ένα ειρωνικό μειδίαμα αντιμετώπισε κυβερνητικό στέλεχος τη χθεσινή συνέντευξη του Γ. Ντάισελμπλουμ. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με ανακούφιση αλλά και ένα ειρωνικό μειδίαμα αντιμετώπισε κυβερνητικό στέλεχος τη χθεσινή συνέντευξη του Γ. Ντάισελμπλουμ. Ανακούφιση γιατί, σε μια προεκλογική συγκυρία για τον ίδιον, αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, με το επιχείρημα ότι εδώ και πολλά συνεχόμενα τρίμηνα η οικονομία της σημειώνει ανάπτυξη, επίσης έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των βημάτων, συνεχίζει ο πρόεδρος του Eurogroup, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης από τα υπόλοιπα κράτη –μέλη, ο οποίος κράτησε σημειωτέον ανοιχτό το «παράθυρο» για επιπλέον μέτρα για το χρέος. Όλα αυτά αποτελούν αναγνώριση των προσπαθειών των Ελλήνων πολιτών, αναγνώριση του έργου που γίνεται από την κυβέρνηση, υποστήριζε το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, σε συνάντηση που είχε με το newpost.gr.

Δεν είχε πάντως να πει μόνο καλά λόγια για τον Ολλανδό Σοσιαλδημοκράτη (!) πολιτικό, αφού με μια ελαφρά ειρωνική διάθεση αντιμετώπισε την ατάκα του προέδρου του  Eurogroup ότι έχει αμφιβολίες για τη διάρκεια της πολιτικής σταθερότητας. Αν θέλει να βοηθήσει στην ενίσχυση της σταθερότητας, μπορεί τότε, ο ίδιος αλλά και άλλοι υπουργοί Οικονομικών, να βάλουν ένα «χεράκι» να κλείσει η αξιολόγηση. Το συντομότερο δυνατόν, χωρίς άλλες υπεκφυγές και καθυστερήσεις.

Με τον τρόπο αυτό, η αγορά θα βρει την ηρεμία που αναζητά, η χώρα θα μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η οικονομία θα πάρει μπροστά και με τον τρόπο αυτό θα απομακρυνθούν οριστικά τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, μας έλεγε ο συνομιλητής μας. Σε μια χώρα που όπως σημείωνε, είναι από τις λίγες στις οποίες δεν υπάρχει προγραμματισμένο εκλογικό ραντεβού στο ορατό πολιτικό μέλλον.

Πάντως, πίσω από τη συνέντευξη Ντάισελμπλουμ αλλά και εκείνη του Σόιμπλε, τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν να βλέπουν ένα διαφορετικό τοπίο, με καλές ειδήσεις (βλ. αποχώρηση του ΔΝΤ). Συνεντεύξεις –σήματα που έρχονται στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι αυτής της κυβέρνησης, με την αξιολόγηση ανοιχτή, αλλά μετέωρο και το άλλο μεγάλο θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση την περίοδο αυτή, το Κυπριακό.