ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης υψηλών τόνων με το βλέμμα στην... Κεντροαριστερά

του Τάσου Τσιφόρου - Δημοσίευση 18 Ιανουαρίου 2017, 07:25 / Ανανεώθηκε 18 Ιανουαρίου 2017, 07:25
Μητσοτάκης υψηλών τόνων με το βλέμμα στην... Κεντροαριστερά
Facebook Twitter Whatsapp

Βήμα για την άσκηση σκληρής και συνολικής κριτικής προς την κυβέρνηση αποτελεί η σημερινή συζήτηση στη Βουλή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Βήμα για την άσκηση σκληρής και συνολικής κριτικής προς την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό αποτελεί η σημερινή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μπορεί, τυπικά, το θέμα να αφορά τους αγρότες, ωστόσο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προετοιμάζεται για δομική αντιπολίτευση καθώς θα αφιερώσει μεγάλο μέρος της ομιλίας στη συνολική κατάσταση της χώρας που έχει περιέλθει σε δεινή θέση εξαιτίας της Κυβέρνησης. Θα ασκήσει σφοδρή κριτική για την κατάσταση της οικονομίας και για την καθυστέρηση κλεισίματος της αξιολόγησης με ότι αυτό συνεπάγεται στην οικονομία και την κοινωνία. Θα εξηγήσει πως η καθυστέρηση της αξιολόγησης θα οδηγήσει σε νέα πολύ σκληρά μέτρα και θα αναφερθεί στον κίνδυνο να ζήσουμε ξανά στιγμές του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Παράλληλα, θα αναδείξει πτυχές της κυβερνητικής ανικανότητας και στους τομείς πέρας της οικονομίας ενώ, όπως όλα δείχνουν, στην αιχμή του δόρατος θα βρεθεί και η χθεσινοβραδινή εξέλιξη με την ανάληψη της τύχης του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη από το γνωστό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην βουλευτή και μέχρι χθες επικεφαλής της Αυγής κ. Βασίλη Μουλόπουλο. Η χθεσινή εξέλιξη, άλλωστε, για τη Ν.Δ. συνιστά επιβεβαίωση της βούλησης του Μαξίμου να ελέγξει το χώρο της ενημέρωσης, κάτι άλλωστε που επεδίωξε τόσο με τη διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών όσο και με την εξεταστική επιτροπή σχετικά με τα δάνεια των ΜΜΕ, χωρίς τελικό αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης θα καταλήξει με το πάγιο αίτημα για την προκήρυξη εκλογών το ταχύτερο δυνατό ενώ η ομιλία του θα είναι σε υψηλούς τόνους.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, στόχος των υψηλών τόνων Μητσοτάκη δεν είναι μόνον ο κ. Τσίπρας. Διότι ναι μεν ο Πρόεδρος της Ν.Δ. θέλει να διασφαλίσει – και να διευρύνει - τη δημοσκοπική του πρωτοκαθεδρία έναντι του Πρωθυπουργού, ωστόσο αυτό δεν του αρκεί. Παράπλευρος στόχος της στρατηγικής του Προέδρου της Ν.Δ., εφεξής, θα είναι και οι ψηφοφόροι της κεντροαριστεράς.

Κι αυτό γιατί οι εξελίξεις στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, η επανάκαμψη Παπανδρέου, τα γεύματα ενότητας και η αποτροπή – σε αυτή τη φάση μίας ρίξης με την πλευρά Βενιζέλου – μοιάζουν να δημιουργούν κάποιες προϋποθέσεις ανάκαμψης για τον, μέχρι πρότινος, χειμαζόμενο χώρο του, άλλοτε κραταιού, ΠΑΣΟΚ. Όχι, βέβαια, ότι μπορούν να υλοποιηθούν οι προσδοκίες της κ. Φώφης Γεννηματά «το ΠΑΣΟΚ να γίνει ξανά πλειοψηφικό ρεύμα», ωστόσο μεταξύ των γαλάζιων υπάρχει προβληματισμός. Κι αυτό γιατί κάποιοι ψηφοφόροι που, μέχρι σήμερα, είχαν ως μοναδική και κυρίαρχη επιλογή τον Κυρ. Μητσοτάκη (και εκ του αποτελέσματος και τη ΝΔ) δεν αποκλείεται να αρχίσουν να... αλληθωρίζουν προς το χώρο που ψήφιζαν παραδοσιακά.

Τούτων δοθέντων, ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει όχι μόνον να πείσει για τη δική του καταλληλότητα έναντι του κ. Τσίπρα (που ούτως ή άλλως εγγράφεται ήδη στις μετρήσεις) αλλά και για την κρισιμότητα της ισχυρής εντολής προς τη Ν.Δ. προκειμένου να μπορέσει να υλοποιήσει το σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την κρίση.

Υπό την έννοια αυτή, η πόλωση αποτελεί κυρίαρχη επιλογή για τον Πρόεδρο της Ν.Δ. προκειμένου να διατηρήσει τις ισχυρές ροές ψηφοφόρων προς το κόμμα του. Αντιστοίχως, βέβαια, την πόλωση επιλέγει και υπηρετεί και η κυβερνητική πλευρά, καθώς αντιστοίχως δεν θέλει να δει ενίσχυση των διαρροών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς το «φυσικό τους χώρο».

Το ζητούμενο, ως προς τη σημερινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, είναι – σε αυτό το κλίμα αντιπαράθεσης – τί τελικά θα ειπωθεί για τους αγρότες. Ο σχεδιασμός του κ. Μητσοτάκη προβλέπει την αποδόμηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για τον αγροτικό κόσμο. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. θα αναδείξει τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ, θα μιλήσει για την έλλειψη στρατηγικής της Κυβέρνησης, ενώ παράλληλα θα παρουσιάσει τα βασικά σημεία της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για τα αγροτικά, με αιχμή και σε αυτή την περίπτωση τη μείωση της φορολογίας αλλά και τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα ώστε να αποτελέσει πυλώνα εξόδου της Ελλάδας από την κρίση και σταθερή πηγή εισοδήματος για όσους απασχολούνται σε αυτόν και, συνολικά, για την ελληνική οικονομία. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr