current views are: 13

18 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση08:35

Bild: Ο Σόιμπλε ετοιμάζει σχέδιο χωρίς το ΔΝΤ – Πριν τις εκλογές η ψηφοφορία στη Bundestag

Περισσότερη λιτότητα με ή χωρίς το Ταμείο… 

Δημοσίευση 08:35’

Περισσότερη λιτότητα με ή χωρίς το Ταμείο… 

Λεπτομέρειες για το «Plan B» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα και τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δημοσιεύει σε σημερινή της έκδοση η εφημερίδα Bild.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία ωστόσο δεν επικαλείται κάποια συγκεκριμένη πηγή, το σχέδιο Σόιμπλε προβλέπει έναν ισχυρότερο ρόλο για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, δηλαδή ενισχυμένη εποπτεία του ESM. Ταυτόχρονα, η ψηφοφορία στην Budestag για την έγκριση ή όχι των νέων δεδομένων που θα δημιουργηθούν, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πριν τις εκλογές στη Γερμανία.

Ο Σόιμπλε τόσο στη συνέντευξη της περασμένης Παρασκευής στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, όσο και τη Δευτέρα στη Wall Street Journal ανέφερε πως σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα [σ.σ. τον Φεβρουάριο συνεδριάζει το Δ.Σ. του Ταμείου για να λάβει σχετικές αποφάσεις], τότε θα πρέπει να υπάρξουν διαπραγματεύσεις νέο μνημόνιο καθώς το πρόγραμμα θα καταστεί παρωχημένο.

Λεπτομέρειες για τους όρους που θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται στο νέο status quo, είχε δώσει ο γερμανός υπουργός κατά τη συνέντευξή του στην SD:

* Ακόμα πιο σκληρή ευρωπαϊκή εποπτεία με τον ρόλο του Ταμείου να επωμίζεται ο ESM. «Σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να επιβάλουν όσα συμφωνήθηκαν σαφώς πιο αποτελεσματικά» είναι η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε. Ο Σόιμπλε επανέφερε το σχέδιό του για αναβάθμιση αναβάθμιση του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, που θα επισκιάσει τον ρόλο της γνωστής τρόικας.

* Νέο πρόγραμμα [μνημόνιο], καθώς όπως είπε, μία αποχώρηση του ΔΝΤ θα σήμαινε εντελώς νέα δεδομένα, τερματισμό του προγράμματος και νέες διαπραγματεύσεις.

* Οποιοδήποτε νέο δεδομένο θα προϋπέθετε την έγκριση από τη Bundestag. Μία τέτοια θα συνοδευόταν με πολύ σκληρές δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά. Και αυτό γιατί η σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το δημοσίευμα της Bild και η ψηφοφορία πραγματοποιηθεί εν μέσω προεκλογικής περιόδου τότε η αποχώρηση του Ταμείου θα έμοιαζε ως ένα πολιτικό δώρο προς την Αθήνα, γεγονός που θα φάνταζε πολιτικά τοξικό στα μάτια των βουλευτών των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών

Το δημοσίευμα όπως ήταν φυσικό δημιούργησε αρκετό «θόρυβο» στη Γερμανία, με εκπρόσωπο του Σόιμπλε, να απαντάει πως «για εμάς η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι υπεσχεμένη και απαραίτητη». 

Με πληροφορίες από την εφημερίδα Bild, το Reuters και την εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.


σχετικα αρθρα