current views are: 8

18 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση14:34

Τσίπρας: Το σχέδιο «βάστα Σόιμπλε» δεν θα βγει – Μητσοτάκης: Ο λαός θα απολύσει μόνο εσάς

Σφοδρή επίθεση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στη Βουλή στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για το Αγροτικό.

Δημοσίευση 14:34’

Σφοδρή επίθεση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στη Βουλή στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για το Αγροτικό.

Σφοδρή επίθεση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για το Αγροτικό, με αιχμή τα προβλήματα των αγροτών, τη δεύτερη αξιολόγηση και τις εξελίξεις στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη. Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε κατηγορίες προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά, επανέλαβε το αίτημά του για εκλογές και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υποτάσσεται στους ξένους.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας τον κατηγόρησε ότι βγάζει ταξική αντιπαλότητα στις ομιλίες του και είπε:

Έχετε ένα σχέδιο, όπως και στην πρώτη αξιολόγηση. Το μοναδικό σας σχέδιο είναι “βάστα Σόιμπλε και ΔΝΤ. Δεν θα σας βγει, γιατί βρισκόμαστε σε μια ευαίσθητη γεωπολιτική συγκυρία. 

Σε άλλο σημείο, απευθυνόμενος στην επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο κ. Τσίπρας της ζήτησε να του ξεκαθαρίσει τι είναι προοδευτική πολιτική. «Αυτή που εφαρμόσατε όταν συγκυβερνήσατε με τη ΝΔ;», διερωτήθηκε. 

«Όταν ήρθε η απλή αναλογική να ψηφιστεί στη Βουλή, το ίδιο νομοσχέδιο που είχε προτείνει η κυρία Γεννηματά, στρίψατε διά του αρραβώνος και ταυτιστήκατε με τον κ. Μητσοτάκη. Γίνατε ουρά της ΝΔ. Τα δίνετε όλα στον Μητσοτάκη», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Ο λαός θα απολύσει μόνο εσάς 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του κλιμάκωσε την επίθεσή του κατά του κ. Τσίπρα τονίζοντας ότι παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ ότι υποτάσσεται στους ξένους, ο πρωθυπουργός ήταν αυτός που έβαλε την υπογραφή του για τη δέσμευση περιουσίας της χώρας για 100 χρόνια με το υπερταμείο.

«Η καθυστέρηση στην πρώτη αξιολόγηση οδήγησε σε νέα μέτρα και σε κόφτη που όπως αντιλαμβάνομαι θα το επεκτείνεται και μετά το 2018 για να καταδικάσετε τη χώρα σε αιώνια λιτότητα» είπε.

Απαντώντας στο «σιγά τα αίματα» του πρωθυπουργού και τις μονομερείς ενέργειες, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι πράγματι η κυβέρνηση Σαμαρά προχώρησε σε τέτοιες και υποστήριξε:

Πράγματι και η κυβέρνηση Σαμαρά έκανε μονομερείς ενέργειες, τις έκανε σωστά και μελετημένα, μειώσαμε ΦΠΑ στην εστίαση και μετά το μέτρο έγινε μόνιμο γιατί πείσαμε τους πιστωτές ότι οι προβλέψεις τους ήταν υπερβολικές. Αποδείξαμε ότι η μείωση φόρων μπορεί να βοηθήσει στη φορολογική συμμόρφωση. Κάνατε μονομερείς ενέργειες και μετά από πέντε μέρες στείλατε επιστολή μετάνοιας.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνει συζήτηση για το τεράστιο όπως το χαρακτήρισε όργιο παράνομης μονιμοποίησης «χιλιάδων συμβασιούχων. Σας προειδοποιώ να μην παρεμβείτε στη δικαιοσύνη όπως κάνουν οι υπουργοί σας. Θα γίνει μία απόλυση, αυτή θα είναι η δικιά σας από τον εντολοδόχο λαό».

Ως προς τον ΔΟΛ, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε:

Κύριε Τσίπρα εσείς δεν κάνατε μυστικές συναντήσεις πριν τις εκλογές; Εσείς συναντιόσασταν με άλλους εκδότες μυστικά. Ο κ. Μουλόπουλος, ως τι εμφανίστηκε; Τι ρόλο θα παίξει; Μήπως έχει μεγάλα κεφάλαια; Υπήρξε συνάντηση του κ. Παππά, του κ. Μουλόπουλου και του κ. Ψυχάρη; Ποιό είναι το πλαίσιο της κυβερνητικής ανάμειξης στην σωτηρία ενός εκδοτικού ομίλου;

«Πυρά» Τσίπρα στην αντιπολίτευση για τα προβλήματα των αγροτών

Από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που έχουν μεγάλες ευθύνες και για την κατάσταση στον αγροτικό τομέα, γιατί διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας για 40 χρόνια, ακούσαμε κριτική, σχολίασε ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή.

Δίνοντας απαντήσεις σε ορισμένα από τα σημεία κριτικής που δέχτηκε η κυβέρνηση, είπε ότι στόχος ήταν η επίλυση των καταστροφικών προβλημάτων που κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στο θέμα των πληρωμών. Έχουμε πληρώσει κοντά στα 3,7 δισ. ευρώ για όλους τους τύπους των ενισχύσεων, τόνισε, εκ των οποίων, περίπου 1 δισ. αφορούσε πληρωμές ενισχύσεων που εκκρεμούσαν από το 2011. Κυβέρνηση τότε ήσασταν εσείς και είχατε αφήσει τους αγρότες στο έλεος τους, σχολίασε.

Σημείωσε ότι για πρώτη φορά καταβάλλονται στον ίδιο χρόνο αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ που μέσα στο 2016 ανήλθαν σε 144 εκατ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του μήνα θα καταβληθούν πάνω από 160 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην επιστροφή φόρου πετρελαίου. Από τα 617 εκατ. που δόθηκαν στους χαμηλοσυνταξιούχους, περίπου τα 250 εκατ. κατευθύνθηκε στους αγρότες, σε αγροτικές συντάξεις, είπε προς τον κ. Μητσοτάκη.

«Το 85% των επαγγελματιών αγροτών από τον συνδυασμό ασφαλιστικού και φορολογικού θα βγουν ωφελημένοι. Βεβαίως, πρόσθεσε, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό που έχει επιβαρύνσεις, ένα 5% που δηλώνουν μεγάλα εισόδηματα. Με την παρέμβαση μας στο ασφαλιστικό διασώζουμε ένα σύστημα που ήταν υπό κατάρρευση, διότι δεν θα υπήρχε καν κατώτατη σύνταξη αγροτών σε δέκα χρόνια», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας. 

«Την Αγροτική Τράπεζα μέσα σε μια νύχτα η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να περάσει στα χέρια ιδιωτών αφού την είχατε φεσώσει 240 εκατ. δανεικά και αγύριστα. Τα κάνατε καπνό στις τσέπες και στα ταμεία των κομμάτων και τις προεκλογικές εκδηλώσεις», είπε ακόμη.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι αγρότες γνωρίζουν ότι πάγια αιτήματα 30 και 40 ετών είναι δύσκολο να λυθούν σε σύντομο διάστημα και χρειάζεται ο διάλογος και σχεδιασμός. «Κύριε Μητσοτάκη είναι θράσος και υπερβολή από πλευράς σας να λέτε ότι είμαστε κρυμμένοι και δεν τολμάμε να συνομιλήσουμε με τους αγρότες», σημείωσε, εξηγώντας ότι είναι ο πρώτος πρωθυπουργός μετά τη Μεταπολίτευση που τους κάλεσε να συζητήσουν και μάλιστα εν μέσω κινητοποιήσεων. Δεν σκάγαμε λάστιχα εμείς, ούτε κολπάκια, είπε, τονίζοντας ότι δεν φοβόμαστε την κινητοποίηση και την πάλη του απλού λαϊκού κόσμου.


σχετικα αρθρα