ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου: Παράλογες οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, δεν έχει λογική η λήψη νέων μέτρων

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 3 Φεβρουαρίου 2017, 13:17 / Ανανεώθηκε 3 Φεβρουαρίου 2017, 13:37
Αχτσιόγλου: Παράλογες οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, δεν έχει λογική η λήψη νέων μέτρων
Facebook Twitter Whatsapp

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και τις παράλογες- όπως τις χαρακτήρισε- απαιτήσεις του ΔΝΤ, ανέπτυξε κατά την τοποθέτησή της στο νομοσχέδιο για τους φορτοεκφορτωτές η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγουλου. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και τις παράλογες- όπως τις χαρακτήρισε- απαιτήσεις του ΔΝΤ, ανέπτυξε κατά την τοποθέτησή της στο νομοσχέδιο για τους φορτοεκφορτωτές η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγουλου

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως τα ανοιχτά μέτωπα είναι οι συλλογικές συμβάσεις με την επαναφορά του θεσμικού πλαισίου στα προ μνημονίων επίπεδα, οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος.

Αναλυτικότερα για τις συλλογικές συμβάσεις, σημείωσε πως η κυβέρνηση θέτει το ζήτημα της επαναφοράς της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, της επεκτασιμότητας, της μετενέργειας και τη κατάργηση των ενώσεων προσώπων που είναι «μορφώματα εκπροσώπων εργαζομένων». Υπογράμμισε δε και τη σημασία της επαναφοράς του καθορισμού του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους.

Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρξει «καμία αλλαγή στο όριο των απολύσεων», καθώς η απελευθέρωσή τους αποτελεί «παράγοντα ανεργίας». «Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην απαίτηση του ΔΝΤ για τη θεσμοθέτηση του lock out (της δυνατότητας δηλαδή των εργοδοτών για ανταπεργία). Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω εδώ!», δήλωσε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι στον συνδικαλιστικό νόμο θα πρέπει να προσεχθεί η συνταγματική επιταγή για το σεβασμό της συνδικαλιστικής ελευθερίας. 

 Γενικότερα πάντως για την αξιολόγηση η υπουργός Εργασίας είπε πως η καθυστέρηση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός και ότι υπάρχει απόκλιση από τις θέσεις του ΔΝΤ για τις παράλογες απαιτήσεις περί εκ των προτέρων νομοθέτησης. « Δεν υπάρχει οικονομική λογική για τη λήψη νέων μέτρων. Υπάρχει και ζήτημα δημοκρατίας», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Η διαπραγμάτευση αναζητά ισορροπία σε ζητήματα που δεν είναι εύκολα. Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί ως το καλοκαίρι του 2018, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Τα δύο τελευταία είναι αλληλένδετα».