ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Επιδιώκουμε κλείσιμο της αξιολόγησης, χωρίς υποχωρήσεις στις απαιτήσεις του ΔΝΤ

Δημοσίευση 7 Φεβρουαρίου 2017, 12:05 / Ανανεώθηκε 7 Φεβρουαρίου 2017, 14:49
Τζανακόπουλος: Επιδιώκουμε κλείσιμο της αξιολόγησης, χωρίς υποχωρήσεις στις απαιτήσεις του ΔΝΤ
Facebook Twitter Whatsapp

Στην πορεία του κλεισίματος της αξιολόγησης, στα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ, όπως αποτυπώθηκαν χθες στην ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση του Ταμείου, αλλά και στην αντιπαράθεση που έχει προκύψει

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στην πορεία του κλεισίματος της αξιολόγησης, στα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ, όπως αποτυπώθηκαν χθες στην ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση του Ταμείου, αλλά και στην αντιπαράθεση που έχει προκύψει ανάμεσα στην κυβέρνηση και αντιπολίτευση, σχετικά με το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι και τα δημοσιεύματα για το πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η κυβέρνηση επιμένει και εργάζεται με προσήλωση, ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η β' αξιολόγηση», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος

«Επιδιώκουμε μια συμφωνία κοινωνικά βιώσιμη χωρίς υποχωρήσεις στις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εκτίμησε ότι θα έχουμε «θετική εξέλιξη», για να επισημάνει ότι σε αυτό συνηγορούν ο συσχετισμός που διαμορφώνεται στην Ε.Ε και η διάθεση λήψης θετικών πρωτοβουλιών από όλα τα μέρη. Κυρίως, συνηγορούν σε αυτό τα εξής δεδομένα, όπως ανέφερε: «Το 2016 έχει κλείσει με θετικό ρυθμό ανάπτυξης αλλά και με υπεραπόδοση των εσόδων κατά τουλάχιστον 1%».

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε, επίσης, ότι «έχουμε κάθε λόγο να θεωρούμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν σύντομα και ο στόχος για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα επιτευχθεί».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος: «Η κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η, το συντομότερο δυνατόν, ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη δεύτερη αξιολόγηση έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα εντός του πρώτου τριμήνου, δηλαδή τον Μάρτιο, να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αυτή είναι η κεντρική, η κύρια, επιδίωξη από τη δική μας πλευρά και έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι θα καταφέρουμε να το πετύχουμε».

Απαντώντας στο ερώτημα αν παραμένει σε ισχύ η δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να νομοθετηθεί ούτε ένα επιπλέον μέτρο τόνισε: «Εν όψει του Eurogroup της 20ης Φλεβάρη έχει φανεί η διάθεση εκ μέρους όλων των εμπλεκόμενων να ληφθούν πρωτοβουλίες έτσι ώστε να υπάρξουν συζητήσεις και να γεφυρωθούν οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ του ΔΝΤ, αλλά και των ευρωπαϊκών θεσμών και βεβαίως της ελληνικής κυβέρνησης η οποία επιμένει ότι τα μέτρα τα οποία αιτείται το ΔΝΤ είναι πλήρως παράλογα καθώς δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας.

Και πρόσθεσε: «Το Ταμείο δεν μπορεί από τη μία μεριά να λέει ότι δεν χρειάζεται περισσότερη λιτότητα στην χώρα και να επιμένει σε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και από την άλλη μεριά να ζητά την νομοθέτηση της μείωσης του αφορολόγητου και νέα περικοπή στις συντάξεις. Πρόκειται για μία πλήρως αντιφατική πολιτική γραμμή, μία πολιτική γραμμή η οποία δεν έχει κανένα λογικό έρεισμα και είναι ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Σε ότι αφορά τις πρωτοβουλίες, τόνισε πως: «γνωρίζετε ότι εν όψει του Eurogroup θα υπάρξουν συζητήσεις που έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι θα οδηγήσουν σε γεφύρωση των διαφορών και σε ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,  επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία για τις κατηγορίες που εξαπέλυσε κατά της ΕΡΤ κάνοντας λόγο για «απόπειρα ελέγχου ενημέρωσης από τη ΝΔ».

Παράλληλα κάλεσε εκ νέου τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει στα ερωτήματα για το πόθεν έσχες του όχι επειδή είναι εμμονή της κυβέρνησης αλλά γιατί είναι νομική υποχρέωση του προέδρου της ΝΔ , ως «βουλευτή,πρώην υπουργού και αρχηγού κόμματος».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επανέλαβε τα ερωτήματα που έθεσε χτες και για τα οποία η κυβέρνηση ζητεί απαντήσεις: Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει καταθέσει το «πόθεν έσχες» της συζύγου του στις αρμόδιες αρχές; Πόσο κόστισε το ακίνητο το οποίο αγοράστηκε στο Παρίσι; Από που προήλθαν τα χρήματα για την αγορά του ακινήτου; Είναι αληθές ότι η σύζυγος του κ. Μητσοτάκη είχε κοινή εταιρεία με τον κ. Παπασταύρου ο οποίος κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ;

Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι προκειμένου να μην απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης «η ΝΔ έχει υιοθετήσει μια τακτική συκοφαντιών, ψευδών και χυδαιολογίας διά του ακροδεξιού κ. Γεωργιάδη». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον αντιπρόεδρο της ΝΔ ότι επανέλαβε για δεύτερη φορά ότι δεν θέλει να κλείσει η αξιολόγηση αλλά να πέσει ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση.

Κατόπιν αυτών τόνισε ότι «η ΝΔ επιθυμεί ακόμη και την καταστροφή της χώρας, αρκεί αυτό να οδηγήσει στην παλινόρθωση του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος στην εξουσία».

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε επίσης, ότι «ζητάμε την κατάθεση του πόθεν έσχες της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη» προσθέτοντας ότι «δεν θέλω να εξετάσω τι έγινε με τις επιτροπές πόθεν έσχες των προηγούμενων ετών ούτε αν ήταν σε διάσταση με τη σύζυγό του. Αυτή τη στιγμή υπήρξαν συγκεκριμένες καταγγελίες, ο κ. Μητσοάκης μπορεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις κάνοντας μια απλή κίνηση».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε και στον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη τον οποίο χαρακτήρισε «ακροδεξιό» χαρακτηρίζοντας «τουλάχιστον λυπηρό χωρίς να έχει δυνατότητα να επικαλεστεί τίποτα παραπάνω από την οργιώδη φαντασία του να κάνει τέτοιες κατηγορίες».

Το ταξίδι Τσίπρα στο Παρίσι

Ερωτηθείς σχετικά με το πρόσφατο ταξίδι στο Παρίσι, του πρωθυπουργού, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε: «Η θέληση του πρωθυπουργού ήταν να μην ανακοινωθεί το συγκεκριμένο ταξίδι, όπως και άλλα ταξίδια δεν είμαστε υποχρεωμένοι ως ελληνική κυβέρνηση να τα ανακοινώνουμε», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο κ. Τζανακόπουλος ερωτηθείς δε για την εταιρεία - σύμβουλο που θα προσλάβει η ελληνική κυβέρνηση, μετά τις αποκαλύψεις για συναντήσεις με την Rothchild δήλωσε ότι «στις 25 Ιανουαρίου ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τον ΟΔΔΗΧ την άμεση πρόσληψη συμβούλου για την έξοδο της χώρας στις αγορές» και πρόσθεσε «στις 27 ο ΟΔΔΗΧ όρισε την Rothchild ως σύμβουλο. Αναμένεται η σχετική υπουργική απόφαση».