ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περιμένοντας τον Γερούν: Σε αναμμένα κάρβουνα η κυβέρνηση για την πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ

του Γιάννη Αλμπάνη - Δημοσίευση 7 Φεβρουαρίου 2017, 19:57 / Ανανεώθηκε 7 Φεβρουαρίου 2017, 19:06
Περιμένοντας τον Γερούν: Σε αναμμένα κάρβουνα η κυβέρνηση για την πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ
Facebook Twitter Whatsapp

Τελευταία ελπίδα για κλείσιμο της αξιολόγησης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μπορεί να μην έχουν αναρτήσει ακόμα φωτογραφίες στο Instagram κρατώντας χαρτόνια με την παράκληση «Γερούν, γύρνα ή έστω τηλεφώνα», αλλά οι κυβερνητικοί ιθύνοντες περνάνε τις τελευταίες ώρες με τα μάτια καρφωμένα στο τηλέφωνο. Αυτό που περιμένουν, είναι το τηλεφώνημα του επικεφαλής του Eurogroup για να κλειστεί η το ραντεβού με.. το κλείσιμο της Β Αξιολόγησης. Η «πρωτοβουλία Ντάισεμπλουμ» την οποία αποκάλυψε χτες το newpost, αποτελεί την τελευταία ελπίδα της κυβέρνησης για να επέλθει η συμφωνία με τους δανειστές μέσα στον Φλεβάρη.

Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε, εμμέσως πλην σαφώς, το δημοσίευμα του newpost για την πρωτοβουλία Ντάισεμπλουμ. Χτες, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι «πολλοί παράγοντες και πολλά επίπεδα παίρνουν πρωτοβουλίες αυτός το διάστημα για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επίτευξης συμφωνίας για την Β Αξιολόγηση

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στο σημερινό briefing. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε στην εισαγωγική τοποθέτησή του: «Ο συσχετισμός που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, η διάθεση λήψης πρωτοβουλιών από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να γεφυρωθούν οι διαφορές, αλλά και η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας συνηγορούν στο ότι σύντομα θα έχουμε θετική εξέλιξη».

Στη συνέχεια ο κ. Τζανακόπουλος άδειασε τον Χριστόφορο Βερναρδάκη, επιβεβαιώνοντας ότι η ένταξη στo Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης συνιστά προτεραιότητα για τη κυβέρνηση: «Η κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η το συντομότερο δυνατό  ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη B Αξιολόγηση, έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα, εντός του Α΄ τριμήνου, δηλαδή τον Μάρτιο, να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ» Ο κ. Βερναρδάκης είχε χαρακτηρίσει δευτερεύον ζήτημα την ένταξη στο QE

Ο Τραμπ δεν επηρέασε το ΔΝΤ

Εντωμεταξύ, η χτεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ δεν έβγαλε είδηση. Για την ακρίβεια, η είδηση ήταν ότι η εκλογή Τραμπ δεν έχει επηρεάσει (προς το παρόν τουλάχιστον) την κατάσταση στο Ταμείο. Οι ΗΠΑ επέμειναν στις γνωστές θέσεις τους, όπως άλλωστε έκαναν και όλα τα υπόλοιπα μέρη.

Το ΔΝΤ επαναδιατύπωσε τις  πολύ σκληρές απαιτήσεις του που δυσκολεύουν το κλείσιμο το κλείσιμο της Αξιολόγησης: Δραστική μείωση αφορολόγητου, περικοπή συντάξεων, απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, γενναίο κούρεμα χρέους. Επίσης, το ΔΝΤ επανέλαβε τη διαφωνία του με τις εκτιμήσεις των Ευρωπαίων και της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης και τα πλεονάσματα που μπορούν να επιτευχθούν.

Από τη συνεδρίαση δεν ξεκαθαρίστηκε αν τελικά το Ταμείο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που όμως αναμενόταν.

Η έκπληξη Ντάισεμπλουμ

Η πρώτη σημαντική αντίδραση στην τοποθέτηση του ΔΝΤ ήρθε από τον Γερούν Ντάισεμπλουμ. Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε «Έκπληκτος από τις σκληρές θέσεις του ΔΝΤ». Εκτίμησε επίσης πως η ελληνική οικονομία έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις απ’ ό,τι εκτιμά το ΔΝΤ. Για τον κ. Ντάισεμπλουμ, το ΔΝΤ εξακολουθεί να ζητάει περισσότερες μεταρρυθμίσεις και μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους από όσο χρειάζεται.

Η κριτική Ντάισεμπλουμ στο ΔΝΤ προδιαγράφει το πεδίο στο οποίο μπορεί να βρεθεί ο κοινός τόπος δανειστών-ελληνικής κυβέρνησης: Ναι μεν ψήφιση μέτρων, αλλά όχι τόσο σκληρών όσο ζητάει το ΔΝΤ.

Τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα θα φανεί αν το Ταμείο είναι διατεθειμένο να κάνει πίσω, καθώς και αν η συμφωνία που θα διαμορφωθεί, θα είναι πολιτικά διαχειρίσιμη από την ελληνική κυβέρνηση. Προς το παρόν, αναμένεται το τηλεφώνημα του Γερούν.