current views are: 6

8 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση08:33

Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών οι διαβουλεύσεις για την «πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ»

Παρασκήνιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης – Πού θα υποχωρήσει η κυβέρνηση

Δημοσίευση 08:33’

Παρασκήνιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης – Πού θα υποχωρήσει η κυβέρνηση

Εντείνονται  οι διαβουλεύσεις, σε Ελλάδα, Ευρώπη και ΗΠΑ, για το κλείσιμο της Β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά όλες τις πλευρές, εν όψει του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Η «πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ» την οποία είχε αποκαλύψει το newpost και επιβεβαιώθηκε τόσο από κύκλους του ΥΠΟΙΚ, όπως και έμμεσα από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, στο χθεσινό briefing,  προβλέπει συνάντηση μέχρι το τέλος της εβδομάδας, των ενδιαφερόμενων μερών στις Βρυξέλλες, ώστε να εξευρεθεί λύση. Στη συνάντηση αυτή θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι όλων των δανειστών (του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένου) και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όλα δείχνουν ότι η συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών θα κλείσει (αν επιτευχθεί τελικά) στο εξωτερικό και σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο. Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών θα έρθουν στην Αθήνα μόνο όταν θα έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο του «deal». Κατά συνέπεια, η συνάντηση των Βρυξελλών που επιδιώκει ο κ. Ντάισεμπλουμ, αποκτά κρίσιμη σημασία.

Την ίδια ώρα όμως οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το ελληνικό πρόγραμμα ανάμεσα στους Ευρωπαίους και ΔΝΤ, αλλά και η παρέμβαση χθες του εκλεκτού του Τραμπ στην Ε.Ε, Τεντ Μάλοχ, ο οποίος μίλησε ανοιχτά για Grexit, καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την διαπραγμάτευση και ακόμη πιο δύσκολο να κάτσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στο τραπέζι. 

«Πυρά» Τσακαλώτου – Στουρνάρα κατά Τόμσεν

«Πυρ» κατά του Πολ Τόμσεν που συνέταξε την έκθεση – σοκ του ΔΝΤ, εξαπέλυσαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, με τον επικεφαλής του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου να κάνει λόγο για την ανάγκη εφαρμογής «επώδυνων πολιτικά και κοινωνικά μεταρρυθμίσεων».

Στην επιστολή του προς το Ταμείο, ο κ. Τσακαλώτος από την πλευρά του, θεωρεί ότι οι προβλέψεις του δεν αντανακλούν την πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας και τις καλύτερες των προβλεπόμενων επιδόσεις που έχει επιτύχει η Ελλάδα στον δημοσιονομικό τομέα και στην ανάπτυξη. Η επιστολή του κ. Τσακαλώτου ενσωματώνεται στην έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία (άρθρο 4), η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας σημειώνει πως «Η έκθεση υποβαθμίζει την πρόοδο στον οικονομικό τομέα και είναι υπερβολικά απαισιόδοξη σχετικά με τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβολές της, καθώς και σχετικά με τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω ανάγκης των τραπεζών για ανακεφαλαιοποίηση» (σ.σ. η έκθεση βιωσιμότητας χρέους του Ταμείου κάνει λόγο για μαξιλάρι 10 δισ ευρώ έναντι πιθανών μελλοντικών αναγκών)».

Διαφωνία Ευρωπαίων για την έκθεση του ΔΝΤ

Η πρώτη σημαντική αντίδραση στην τοποθέτηση του ΔΝΤ ήρθε από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε «Έκπληκτος από τις σκληρές θέσεις του ΔΝΤ». Εκτίμησε επίσης πως η ελληνική οικονομία έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις απ’ ό,τι εκτιμά το ΔΝΤ. Για τον κ. Ντάισεμπλουμ, το ΔΝΤ εξακολουθεί να ζητάει περισσότερες μεταρρυθμίσεις και μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους από όσο χρειάζεται.

Η κριτική Ντάισεμπλουμ στο ΔΝΤ προδιαγράφει το πεδίο στο οποίο μπορεί να βρεθεί ο κοινός τόπος δανειστών-ελληνικής κυβέρνησης: Ναι μεν ψήφιση μέτρων, αλλά όχι τόσο σκληρών όσο ζητάει το ΔΝΤ.

Όμως και κατά τη συνεδρίαση του Ταμείου οι διαφωνίες εστίασαν στα δύο κρισιμότερα ζητήματα για το ελληνικό πρόγραμμα, τους δημοσιονομικούς στόχους και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, που είναι άλλωστε τα κύρια σημεία τριβής ανάμεσα στη διοίκηση του οργανισμού και στους ευρωπαίους εταίρους, δείχνοντας ότι υπάρχουν επί της ουσίας δύο στρατόπεδα.

Όπως αποτυπώνεται στην ανακοίνωση μετά το τέλος της συνεδρίασης, τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ, ζήτησαν παρεμβάσεις στο χρέος, το οποίο χαρακτηρίζουν μη βιώσιμο, αλλά και περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο αν και δεν υπήρξε ομοφωνία.

Τι ετοιμάζεται να δώσει η ελληνική κυβέρνηση

Όπως έχει αποκαλύψει το newpost, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η υποχώρηση της ελληνικής πλευράς από τις διακηρυγμένες θέσεις της. Συγκεκριμένα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επεξεργάζεται πρόταση που προβλέπει:

  • Άμεση ψήφιση της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019, πιθανόν στα 7.500.
  • Πλεονάσματα 3,5% για τρία χρόνια ή 3% για πέντε χρόνια.
  • Επέκταση του κόφτη και για το 2019 (τουλάχιστον).
  • Αναλυτική περιγραφή στην απόφαση του Eurogroup των μέτρων που θα ληφθούν αν ενεργοποιηθεί ο κόφτης. Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις του Eurogroup έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και δεν είναι απλές ανακοινώσεις.
  • Πρόβλεψη για φοροαπαλλαγές (ΦΠΑ σε νησιά, ΕΝΦΙΑ κτλ) σε περίπτωση που υπερκαλυφθεί ο στόχος του πλεονάσματος.
  • Επαναφορά συλλογικών συμβάσεων.
  • Άμεση κατοχύρωση των μεσοπρόθεσων μέτρων για το χρέος.

«Ξαναχτύπησε» ο εκλεκτός του Τραμπ 

Την ώρα που οι διαβουλεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης βρίσκονται στο “κόκκινο” ο  προτεινόμενος από τον Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση του πρέσβη στην ΕΕ Τεντ Μάλοχ, προβλέπει διάλυση της νομισματικής ένωσης αλλά και εθελουσία έξοδο της Ελλάδας από αυτή.

Μιλώντας στις «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ, ο Μάλοχ αναφορικά με το μέλλον της ευρωζώνης σημείωσε χαρακτηριστικά πως «είναι μία αληθινά προβληματική ζώνη, σε λίγο θα αξίζει όσο το δολάριο και θα μπορούσε δυνητικά – δεμένων των πολιτικών συνθηκών στην Ευρώπη να υπάρξει μία κατάρρευση του ευρώ. Όσον αφορά το μέλλον της ΕΕ, νομίζω ότι πιθανόν υπάρχουν τρεις ή τέσσερις διαφορετικές φωνές ακόμη και μέσα στις Βρυξέλλες, να πάρει διαφορετικό σχήμα και μορφή από αυτή που έχει τώρα».

Σχετικά με την Ελλάδα, σημείωσε πως «είναι ξανά στο χείλος του γκρεμού. Είναι σαν να έχουμε ξαναδεί το έργο. Θα τελειώσει ποτέ; Πιστεύω ότι αυτή τη φορά, πρέπει να πω, ότι οι πιθανότητες είναι ισχυρότερες ότι η Ελλάδα από μόνη της θα αποφασίσει να εγκαταλείψει το ευρώ». 


σχετικα αρθρα