current views are: 4

8 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση19:36

WSJ: Διχασμός στην κυβέρνηση για το αδιέξοδο των συνομιλιών με τους δανειστές

Η ελληνική κυβέρνηση είναι διχασμένη για το πώς θα σπάσει το αδιέξοδο στις συνομιλίες με τους δανειστές που έχει ξαναφέρει τη νευρικότητα στους κατόχους ομολόγων και τις συζητήσεις για το Grexit, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Δημοσίευση 19:36’

Η ελληνική κυβέρνηση είναι διχασμένη για το πώς θα σπάσει το αδιέξοδο στις συνομιλίες με τους δανειστές που έχει ξαναφέρει τη νευρικότητα στους κατόχους ομολόγων και τις συζητήσεις για το Grexit, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι διχασμένη για το πώς θα σπάσει το αδιέξοδο στις συνομιλίες με τους δανειστές που έχει ξαναφέρει τη νευρικότητα στους κατόχους ομολόγων και τις συζητήσεις για το Grexit, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Άνθρωποι κοντινοί στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πιέζουν για άμεσες υποχωρήσεις, ενώ άλλοι πιέζουν για σκληρή στάση απέναντι στους πιστωτές και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι διαφωνίες στην κυβέρνηση της οποία ηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται τη στιγμή που το ΔΝΤ κάνει παζάρια στο παρασκήνιο με  την ευρωζώνη υπό την ηγεσία της Γερμανίας για τη διάρκεια του προγράμματος λιτότητας με αντάλλαγμα ελάφρυνση του χρέους.

Με την υποστήριξη της Γερμανίας, το ΔΝΤ, πιέζει τώρα την Αθήνα για διεύρυνση της φορολογικής της βάσης και περικοπή των συντάξεων για να πετύχει το στόχο του «πρωτογενούς» πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, που όμως δεν περιλαμβάνει την αποπληρωμή των δανείων.

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει αντισταθεί στις απαιτήσεις του ΔΝΤ να νομοθετήσει άμεσα αντί να περιμένει να δει αν θα χρειαστούν.

Αλλά σύμβουλοι του κ. Τσίπρα φοβούνται ότι οι μακρές διαπραγματεύσεις θα υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη της χώρας. Αυτοί οι σύμβουλοι, ανάμεσά τους και ο υπουργός των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει μόνο λίγες εβδομάδες για να επιτύχει μια συμφωνία προτού η προσοχή της Ευρώπης στραφεί στις επερχόμενες εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία.

Άλλοι, ωστόσο, φοβούνται τις αντιδράσεις στα μέτρα λιτότητας και θέλουν να αντισταθούν στις απαιτήσεις του ΔΝΤ με την ελπίδα της επίτευξης μιας συμβιβαστικής λύσης με τις Βρυξέλες που δείχνουν περισσότερη κατανόηση για τις δυσκολίες του κ. Τσίπρα στο εσωτερικό. Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από άλλη χρηματοδότηση μέχρι τον Ιούλιο.

Τα δύο στρατόπεδα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, γράφει η WSJ, αντάλλαξαν θερμές κουβέντες την περασμένη εβδομάδα. Οι εντάσεις έφτασαν στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα  με ένα ασυνήθιστο ξέσπασμα ανάμεσα σε μέλη του κόμματος, με τον κ. Τσακαλώτο να καταφέρεται κατά του Προέδρου της Βουλής. Ο κ. Τσακαλώτος φοβάται ότι κάποιοι συνάδελφοί του προσπαθούν να τον κατηγορήσουν για επερχόμενες υποχωρήσεις απέναντι στο ΔΝΤ.

Εντωμεταξύ το ΔΝΤ και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επανέλαβαν τις αντικρουόμενες θέσεις τους για την Ελλάδα σε συνάντηση του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο, οι πραγματικές διαπραγματεύσεις γίνονται αλλού. Ο κ. Σόιμπλε είχε συνάντηση στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πωλ Τόμσεν, όπου οι δύο πιο σημαντικοί δανειστές συζήτησαν τα επόμενα βήματα.

Η Γερμανία που επιθυμεί την επιστροφή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα υποστηρίζει τη θέση του για περισσότερη λιτότητα. Εκεί που διαφωνούν είναι για τον καταμερισμό της επιβάρυνσης.

Το γερμανικό υπ.Οικ. θέλει η Αθήνα να διατηρήσει τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ για δέκα χρόνια, πράγμα που θα ελαττώσει το ποσό της αναγκαίας ελάφρυνσης του χρέους. Το ΔΝΤ ισχυρίζεται ότι αυτή η παρατεταμένη διάρκεια δεν είναι ούτε πολιτικά ρεαλιστική, ούτε οικονομικά ιδανική δεδομένης της ύφεσης στην ελληνική οικονομία και τις εύθραυστες πολιτικές. Οι Έλληνες αξιωματούχοι μέχρι στιγμής είναι διατεθειμένοι να δεχτούν το 3,5% για τρία μόνο χρόνια.

Το ΔΝΤ θέλει έναν συνδυασμό μιας πολιτικής σημαντικών μεταρρυθμίσεων και πιο καθαρών δεσμεύσεων για το ευρωπαϊκό χρέος προτού το Ταμείο δώσει το ίδιο στην Ελλάδα νέο δάνειο.

Ο κ. Τσίπρας δεν έχει ακόμα πάρει κάποια απόφαση για το πόσο μακριά σκοπεύει να φτάσει στην ικανοποίηση των απαιτήσεων του ΔΝΤ. Το προηγούμενο διάστημα είχε σκεφτεί και το ενδεχόμενο της προσφυγής στις κάλπες εάν οι δανειστές δεν δείξουν κάποια ευελιξία. Οι εκλογές, που για την ώρα δεν είναι η πρώτη επιλογή, κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε αντιπολίτευση κατά της λιτότητας και τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση.

Πάνω απ’ όλα, ο κ. Τσίπρας θέλει καθαρές υποσχέσεις για την ελάφρυνση του χρέους από την Ευρώπη σε αντάλλαγμα για νέες οικονομικές επιβαρύνσεις στα ελληνικά νοικοκυριά. Ο κ. Σόιμπλε επιμένει πρώτα η Ελλάδα να υπογράψει και μετά το Βερολίνο θα συζητήσει με το ΔΝΤ για το πόση ελάφρυνση χρέους είναι ακόμη απαραίτητη.

Κάποιοι αξιωματούχοι από τη μεριά των δανειστών προειδοποιούν ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να περιμένει παρά υποσχέσεις από την Ευρώπη μέχρι να παραδώσει δημοσιονομικά μέτρα. Αυτό μπορεί να αποδειχτεί δύσκολο να το αποδεχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει χάσει μεγάλο μέρος της υποστήριξης των ψηφοφόρων από το 2015.


σχετικα αρθρα