ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκλειστικό: Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο – Το παιχνίδι Τόμσεν απειλεί την αξιολόγηση

του Γιάννη Αλμπάνη - Δημοσίευση 8 Φεβρουαρίου 2017, 21:13 / Ανανεώθηκε 8 Φεβρουαρίου 2017, 21:02
Αποκλειστικό: Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο – Το παιχνίδι Τόμσεν απειλεί την αξιολόγηση
Facebook Twitter Whatsapp

Δεν έχει κλείσει η μετάβαση Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ώρες αγωνίες για τα κυβερνητικά στελέχη που αναμένουν τηλεφώνημα του Γερούν Ντάισελμπλουμ για το αν και πότε θα γίνει στις Βρυξέλλες η συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτου. Παρ’ όλο που η «πρωτοβουλία Ντάισεμλπλουμ» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και στο παρασκήνιο σημειώνεται πυρετός διεργασιών, δεν έχει οριστικοποιηθεί η μετάβαση στις Βρυξέλλες του υπουργού Οικονομικών και το κλείσιμο της Β Αξιολόγησης παραμένει αβέβαιο. Την ίδια στιγμή, ευρωπαίος οικονομολόγος εκτιμά ότι το «προσωπικό παιχνίδι Τόμσεν» αποτελεί βασικό εμπόδιο της συμφωνίας.

Χρειάζεται πολιτική συμφωνία

Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος με τον οποίο συνομίλησε το newpost, είπε ότι «δεν έχει κλείσει το αν και πότε θα πάει ο Ευκλείδης στις Βρυξέλλες». Ωστόσο, έκανε λόγο για «δυναμικές πρωτοβουλίες στο παρασκήνιο στις οποίες πρωταγωνιστεί ο Γερούν Ντάισελμπλουμ», επιβεβαιώνοντας την αποκάλυψη του newpost για την «πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ».

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, αν δεν έχει καθοριστεί πρώτα το πολιτικό πλαίσιο της συμφωνίας Ελλάδας-θεσμών για το κλείσιμο της Β Αξιολόγησης. Η συμφωνία σκοντάφτει σε πολιτικά και όχι τεχνικά εμπόδια. Κατά συνέπεια, τώρα είναι η ώρα της πολιτικής λύσης.»

Φαίνεται ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ επιχειρεί αυτή τη στιγμή να καθοριστεί η διαδικασία μέσω της οποίας θα οδηγηθούν όλες οι πλευρές σε συμφωνία. Πιθανό πεδίο «συμβιβασμού» είναι η αποδοχή από την ελληνική πλευρά της νομοθέτησης κάποιων από τα μέτρα που ζητάει από το Ταμείο, ενώ το Ταμείο θα πρέπει να αποδεχτεί ότι βάση υπολογισμού των ελληνικών οικονομικών μεγεθών (κι επομένως και των μέτρων) είναι οι επιδόσεις του 2016 (πλεόνασμα 2%) και όχι οι υπολογισμοί του που αμφισβητούνται τόσο από τους Ευρωπαίους όσο και από την κυβέρνηση.

Ερωτώμενος αν επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση έχει δεχτεί τη μείωση του αφορολόγητου στα 7.700 για το 2019, ο αξιωματούχος δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Blame game από τον Τόμσεν

Εντωμεταξύ, συνεχίζονται τα πυρά κατά του ΔΝΤ. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε αβάσιμες τις προβλέψεις του Ταμείου σχετικά με την ανάπτυξη και τα πλεονάσματα. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας τονίζει σε επιστολή που απέστειλε στο ΔΝΤ, ότι το Ταμείο «υποεκτιμά την πρόοδο που έχει συντελεστεί και είναι υπερβολικά απαισιόδοξο σχετικά με τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις, καθώς και σχετικά με τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω ανάγκης των τραπεζών για ανακεφαλαιοποίηση

Ευρωπαίος οικονομολόγος που έχει βαθιά γνώση του ελληνικού προγράμματος είπε στο newpost ότι το «προσωπικό παιχνίδι του Τόμσεν αποτελεί βασικό εμπόδιο για το κλείσιμο της συμφωνίας». Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, το ενδιαφέρον του κ. Τόσμεν επικεντρώνεται στο να μη του χρεωθεί η αποτυχία του ελληνικού προγράμματος. «Έπεισε το ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα, ενώ οι αριθμοί δεν έβγαιναν χωρίς μεγάλο κούρεμα χρέους. Τώρα θέλει να φορτώσει τις ευθύνες στους Έλληνες. Αυτή η στάση του δυσκολεύει ακόμα περισσότερο μια ήδη δύσκολη κατάσταση.»

Ο οικονομολόγος εκτιμά ότι το ΔΝΤ θα μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα αν το Eurogroup δεσμευτεί ότι «θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο (whatever it takes)» για να κρατηθεί το κόστος της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους κάτω από το 15% του ΑΕΠ. Η έκφραση «whatever it takes» παραπέμπει στη διάσημη ομιλία του Μάριο Ντράγκι στις 26 Ιουλίου 2012 όπου δεσμεύτηκε ότι η ΕΚΤ θα έκανε ότι ήταν απαραίτητο για να διατηρηθεί το ευρώ. Εκείνη η ομιλία θεωρείται σημείο καμπής για την ευρωζώνη.