ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μαύρα σύννεφα της διαπραγμάτευσης και η ανησυχία της Ν.Δ.

του Τάσου Τσιφόρου - Δημοσίευση 9 Φεβρουαρίου 2017, 07:19 / Ανανεώθηκε 9 Φεβρουαρίου 2017, 15:32
Τα μαύρα σύννεφα της διαπραγμάτευσης και η ανησυχία της Ν.Δ.
Facebook Twitter Whatsapp

Μπορεί η κυρίαρχη γραμμή της Ν.Δ. να είναι ότι ο κ. Αλ. Τσίπρας είναι πρόθυμος να υπογράψει οτιδήποτε προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία, ωστόσο τα μαύρα σύννεφα 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μπορεί η κυρίαρχη γραμμή της Ν.Δ. να είναι ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας είναι πρόθυμος να υπογράψει οτιδήποτε προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία, ωστόσο τα μαύρα σύννεφα που μαζεύονται αυξάνουν τις ανησυχίες της οδού Πειραιώς.

Σε κάθε περίπτωση, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση, με τους χειρισμούς της, όχι μόνον δεν βελτίωσε τη θέση της χώρας συγκριτικά με το 2014 αλλά, αντιθέτως, την έχει φέρει, και μάλιστα αποδυναμωμένη, στο χείλος μίας νέας κρίσης. Η αναζωπύρωση της συζήτησης για το Grexit αποτελεί το ισχυρότερο επιχείρημα για τη γαλάζια παράταξη, καθώς μόλις χθες ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κάλεσε, ουσιαστικά, την Αθήνα να βγει από την Ευρωζώνη εάν θέλει να κουρευτεί το χρέος της.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα γαλάζια στελέχη επιχειρούν αφενός να διακρίνουν με ακρίβεια τη δυναμική των διαβουλεύσεων, ενόψει του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, αφετέρου να αποφύγουν τις παγίδες του Μαξίμου, που επιδιώκει να ταυτίσει τη Ν.Δ. με τα πλέον αντιδραστικά τμήματα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία ότι είναι οι κυβερνητικοί χειρισμοί που έχουν καταστήσει αναγκαστικά τα νέα μέτρα (σ.σ. Φράση που ερμηνεύεται και ως έμμεση παραδοχή των δύσκολων αποφάσεων που θα κληθεί να λάβει μία επόμενη κυβέρνηση Ν.Δ, εφόσον προκηρυχθούν εκλογές) ενώ καλεί, συνεχώς, την κυβέρνηση να κλείσει τη διαπραγμάτευση.

Αυτό, βέβαια, επουδενί σηματοδοτεί βούληση ή έστω σκέψη της Ν.Δ. να στηρίξει δια της ψήφου της τα όποια νέα μέτρα. Το επιχείρημα είναι ότι αυτά είναι απότοκος της καταστροφικής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και εφόσον η πλειοψηφία δεν μπορεί να νομοθετήσει, ας οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες.

Αυτό που ανησυχεί ιδιαιτέρως τα στελέχη της Ν.Δ. είναι και οι... παραφωνίες που εσχάτως ακούγονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ η ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση παραμένει, για τον κ. Τσίπρα, δεδηλωμένος στόχος, στενοί του συνομιλητές επιδιώκουν να κατεβάσουν τον πήχη ενώ βουλευτές της συμπολίτευσης (χθες, ο βουλευτής Κατσίκης των ΑΝΕΛ) ομιλούν για τον κίνδυνο επιστροφής στη δραχμή.

Εν μέσω αυτών των αντικρουόμενων τοποθετήσεων αλλά και της εσωτερικής διαπάλης στους κόλπους των πιστωτών, όλα τα σενάρια ως προς τους χειρισμούς του κ. Τσίπρα παραμένουν ανοικτά.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει, στις επαφές που θα έχει με τους Μ. Ραχόι, Άγκελα Μέρκελ και Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, να διαγνώσει με ακρίβεια τις διαθέσεις έναντι της Ελλάδας αλλά, παράλληλα, να στείλει και το δικό του μήνυμα ότι πίσω από την, εν πολλοίς αλλοπρόσαλλη, κυβερνητική παρουσία του κ. Τσίπρα ακολουθεί μία αξιόπιστη κεντροδεξιά κυβέρνηση, ικανή να δρομολογήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, να προχωρήσει σε ρήξεις και, τελικά, να βγάλει την Ελλάδα από το σπιράλ της κρίσης.