ΠΟΛΙΤΙΚΗ

WSJ: Εγκλωβισμένη μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας η Ελλάδα - Οι τρεις επιλογές του Τσίπρα

Δημοσίευση 9 Φεβρουαρίου 2017, 12:26 / Ανανεώθηκε 9 Φεβρουαρίου 2017, 12:26
WSJ: Εγκλωβισμένη μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας η Ελλάδα - Οι τρεις επιλογές του Τσίπρα
Facebook Twitter Whatsapp

Τις λιγοστές επιλογές του «ζυγίζει» ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, την ώρα που το θερμόμετρο στις διαπραγματεύσεις Αθήνας-δανειστών έχει χτυπήσει κόκκινο και στην Ευρώπη πλησιάζουν οι κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τις λιγοστές επιλογές του «ζυγίζει» ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, την ώρα που το θερμόμετρο στις διαπραγματεύσεις Αθήνας-δανειστών έχει χτυπήσει κόκκινο και στην Ευρώπη πλησιάζουν οι κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η Αθήνα βρίσκεται εγλωβισμένη μεταξύ των απαιτήσεων του ΔΝΤ για περισσότερη λιτότητα και της άρνησης της Γερμανίας να διαπραγματευτεί μια μεγάλη ελάφρυνση χρέους

Έτσι, σύμφωνα με τη WSJ, εν μέσω της διαμάχης των δύο πλευρων, ο έλληνας πρωθυπουργός έχει μόλις τρεις επιλογές:

Σημαντικές υποχωρήσεις

Ο Τσίπρας αποδέχεται τα επιπρόσθετα σκληρά μέτρα που ζητά το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Αυτό δεν θα άφηνε καθόλου περιθώριο στη Γερμανία για ελιγμούς στις διαπραγματεύσεις για το χρέος.

Θα γινόταν μια πιο λεπτομερής περιγραφή των μέτρων ελάφρυνσης χρέους μετά το 2018, ανοίγοντας το δρόμο ώστε να περιλάβει η ΕΚΤ την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η αβεβαιότητα θα εξαλειφόταν και θα δινόταν στην οικονομία η ευκαιρία να επιταχυνθεί, πράγμα που θα μπορούσε να αντισταθμίσει εν μέρει την υποχώρηση της δημοτικότητας της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Τσίπρας εξετάζει έντονα αυτή την επιλογή, με την διαπραγματευτική ομάδα να καταστρώνει ένα είδος συμβιβασμού που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Επιπλέον, μια γρήγορη λύση θα ήταν καλή έκβαση τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, καθώς η ήπειρος σύντομα θα εστιάζει στον επικείμενο γύρο εκλογικών αναμετρήσεων.

Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση ο πρωθυπουργός ρισκάρει να υποχωρήσει πρώτα στις απαιτήσεις των πιστωτών και έπειτα να πείσει το κουρασμένο κοινοβούλιο να ακολουθήσει, χωρίς ξεκάθαρα ανταλλάγματα. Επίσης, μια γρήγορη λύση προϋποθέτει πως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην ελληνική διάσωση θα συντονιστούν αρμονικά και θα φέρουν αποτέλεσμα μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ μέχρι τώρα.

Αντίσταση και καθυστέρηση

Ο κ. Τσίπρας μπορεί να αρνηθεί να ενδώσει στις απαιτήσεις των δανειστών, ζητώντας ηπιότερες πολιτικές, με τη βοήθεια της Κομισιόν. Οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να φθάσουν μέχρι και το καλοκαίρι.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, μέχρι στιγμής, οι μεγάλες αποφάσεις για την Ελλάδα έχουν επιτευχθεί μόνο όταν η χώρα βρισκόταν στην κόψη του ξυραφιού. Έτσι και τώρα, η Ελλάδα θα έμενε με αυτήν μόνο την επιλογή. Αυτήν τη φορά, μάλιστα, τα πράγματα θα ήταν ακόμη χειρότερα, καθώς με την Ευρώπη σε ρυθμό εκλογών, το ενδιαφέρον για συμβιβασμούς θα είχε εξανεμιστεί.

Άλλωστε, η ευρωπαϊκή ηγεσία μπορεί να είναι διαφορετική μετά από τις ολλανδικές και γερμανικές εκλογές. 

Πρόωρες εκλογές

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να κηρύξει εκλογές, οι οποίες όμως θα οδηγούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αντιπολίτευσης, για αυτό και αποτελεί τη λιγότερο δημοφιλή επιλογή για την κυβέρνηση, στην παρούσα φάση. Μία νέα κυβέρνηση υπό τη Νέα Δημοκρατία θα είχε ενώπιον της τις ίδιες επιλογές και θα καλούνταν επίσης να προβεί στον επίπονο συμβιβασμό άμεσα.