current views are: 6

9 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση16:54

Η Ελλάδα μεταξύ σφύρας και άκμονος – Οι αντιπαραθέσεις των δανειστών ανεβάζουν τον λογαριασμό

Δεν απέδωσε καρπούς προς το παρόν η πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ 

Δημοσίευση 16:54’

Δεν απέδωσε καρπούς προς το παρόν η πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ 

Ενώ το κλείσιμο της Β Αξιολόγησης και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα να παραμένουν «στον αέρα», εντείνονται οι φόβοι ότι οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις των δανειστών μπορούν να ανεβάσουν το λογαριασμό των μέτρων για τον ελληνικό λαό. Η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη να μη συμμετάσχει στο σημερινό Euro Working Group (τον αντικατέστησε ο σύμβουλός του Παναγιώτης Νικολαΐδης), δείχνει ότι οι πυρετώδεις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις δεν έχουν σημειώσει πρόοδο.

Μεταξύ σφύρας και άκμονος

Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή μεταξύ σφύρας και άκμονος. Όπως γράφει χαρακτηριστικά η Wall Street Journal, «η Αθήνα είναι εγκλωβισμένη μεταξύ των απαιτήσεων του ΔΝΤ για περισσότερη λιτότητα και της άρνησης της Γερμανίας να διαπραγματευτεί μια μεγάλη ελάφρυνση χρέους». Οι διαφωνίες των δανειστών δεν έχουν γεφυρωθεί, με αποτέλεσμα να μην έχει αποδώσει καρπούς ακόμα η «πρωτοβουλία Ντάισεμπλουμ». Ο επικεφαλής του Eurogroup επιδιώκει έκτακτη συνάντηση στις Βρυξέλλες με συμμετοχή των δανειστών και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Όσο περνάνε οι μέρες, εντείνονται οι φόβοι ότι οι εσωτερικές έριδες των δανειστών «φουσκώνουν» τον λογαριασμό που θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός. Δηλαδή, ο κίνδυνος είναι να επιβληθούν ακόμα περισσότερα μέτρα για να δοθεί στο ΔΝΤ πρόσχημα προκειμένου να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι πολύ σκληρές δηλώσεις που έγιναν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, είναι ενδεικτικές των πιέσεων που ασκούν οι δανειστές ο ένας στον άλλον και όλοι μαζί στην ελληνική κυβέρνηση. Ο Σόιμπλε απέκλεισε το κούρεμα του χρέους όσο η Ελλάδα παραμένει στην Ευρωζώνη. Η Λαγκάρντ εξέφρασε την αποφασιστικότητα του ΔΝΤ να επιμείνει στις (πανταχόθεν αμφισβητούμενες) εκτιμήσεις του για την πορεία της ελληνική οικονομίας, απαιτώντας μείωση αφορολόγητου και συντάξεων. Ο Ντάισεμπλουμ δήλωσε ότι αν αποχωρήσει το ΔΝΤ (το οποίο είχε εγκαλέσει προχτές για άστοχες εκτιμήσεις…) από το πρόγραμμα, θα αποχωρήσει και η Ολλανδία. Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ κάλεσε την Αθήνα να «επιταχύνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» ενώ έκρινε ότι δεν χρειάζεται απομείωση του χρέους. Απατώντας, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρυ Ράις δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα δεν είναι άνευ όρων, γι αυτό οι στόχοι πρέπει να είναι ρεαλιστικοί. Ο κ. Ράις απαίτησε εκ νέου την άμεση ψήφιση μέτρων αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό, αυτά να εφαρμοστούν το 2019 εάν δεν πιαστούν οι στόχοι.

Εν ολίγοις, ενώ ΔΝΤ κι Ευρωπαίοι συγκρούονται για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ομονοούν στην απαίτηση για νέες περικοπές που θα πλήξουν τους οικονομικά αδύναμους.

Θα αποχωρήσει το ΔΝΤ;

Με την αβεβαιότητα για την Αξιολόγηση συμβαδίζει η αβεβαιότητα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Διαπρεπής οικονομικός αναλυτής με τον οποίο συνομίλησε το newpost, εκτίμησε ότι «κάθε άλλο παρά δεδομένος είναι ένας συμβιβασμός μεταξύ ΔΝΤ κι Ευρωπαίων Ο αναλυτής προσέθεσε ότι το blame game του Τόμσεν, στο οποίο αναφέρθηκε το χτεσινό ρεπορτάζ του newpost, πιθανόν να προετοιμάζει το έδαφος την αποχώρηση του Ταμείου. «Αποχωρούμε όχι γιατί κάναμε εξ αρχής λάθος, αλλά γιατί οι Ευρωπαίοι δεν κουρεύουν το χρέος και οι Έλληνες δεν εφαρμόζουν τις μεταρρυθμίσεις.»

Ενδεικτική των συσχετισμών που έχουν διαμορφωθεί στο Ταμείο είναι και μια αναφορά στο ανακοινωθέν της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου. Εκεί αναγράφεται ότι «μερικοί διευθυντές»-μέλη του οργάνου («some directors») στήριξαν τη θέση των Ευρωπαίων για πλεονάσματα 3,5%. Στο γλωσσάρι του ΔΝΤ το «μερικοί» («some») σημαίνει 5-6 μέλη. Δηλαδή, από τα 24 μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, 18-19 υποστηρίζουν ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και μόλις 5-6 (προφανώς οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών χωρώ) έχουν την άποψη ότι είναι. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το καταστατικό του ΔΝΤ, η βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή του Ταμείου σε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Η Ελλάδα στη γερμανική προεκλογική ατζέντα

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από την ένταξη του «ελληνικού ζητήματος» στη γερμανική προεκλογική ατζέντα. Ο Σόιμπλε επιχειρεί να κόψει τις διαρροές των Χριστιανοδημοκρατών προς το ρατσιστικό AfD και τους Φιλελεύθερους, υιοθετώντας τους πλέον σκληρούς τόνους απέναντι στην Ελλάδα. Πέρα από τις απειλές για αποπομπή της χώρας από την Ευρωζώνη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ισχυρίζεται ότι οι συντάξεις και οι μισθοί στην Ελλάδα είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Από την άλλη μεριά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Τόμας Όπερμαν ζήτησε από τον Σόιμπλε να σταματήσει να επιτίθεται εναντίον της Ελλάδας. Οι σοσιαλδημοκράτες σημειώνουν εκρηκτική άνοδο στις δημοσκοπήσεις από τη στιγμή που ο Μάρτιν Σουλτς χρίστηκε υποψήφιος τους για την καγκελαρία.

Η προεκλογική αντιπαράθεση για το ελληνικό πρόγραμμα οξύνει την ανησυχία ότι το εσωτερικό πολιτικό κόστος θα βαρύνει ακόμα περισσότερο από ό,τι μέχρι σήμερα, στη διαμόρφωση της γερμανικής στάσης στις διαπραγματεύσεις.


σχετικα αρθρα