current views are: 11

10 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση09:33

Προσπάθεια συμβιβασμού για το κλείσιμο της αξιολόγησης – Συμφώνησαν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ, σε κοινή στάση απέναντι στην Ελλάδα

Στραμμένα τα βλέμματα στις συναντήσεις Τσακαλώτου

Δημοσίευση 09:33’

Στραμμένα τα βλέμματα στις συναντήσεις Τσακαλώτου

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για την έκβαση της αξιολόγησης, για το ελληνικό πρόγραμμα, με τις διεργασίες να είναι έντονες τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες στην έκτακτη συνάντηση Τσακαλώτου και Ευρωπαίων δανειστών, που όπως είχε γράψει το newpost πραγματοποιείται με πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ.  Στη συνάντηση όπως αποκάλυψε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης, οι δανειστές της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν καταλήξει μεταξύ τους σε συμφωνία για μια κοινή στάση που θα παρουσιάσουν στην Ελλάδα. 

Ο ίδιος αξιωματούχος, συμπλήρωσε ότι είναι αβέβαιο αν η Αθήνα θα αποδεχθεί την πρόταση. «Θα δούμε τι θα βγει», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως σχολιάζει το Reuters, πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη δεδομένων των διαφορών που είχαν εκφράσει αξιωματούχοι της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόσο για τα πρωτογενή πλεονάσματα όσο και για την ελάφρυνση του χρέους.

Σε αυτή τη συνάντηση εναποθέτει τις ελπίδες της η κυβέρνηση για να «ξεμπλοκάρει» η διαπραγμάτευση.Αν εξευρεθεί λύση σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, όπως είχε γράψει το newpost, θα επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να αποδεχτεί την προκαταβολική νομοθέτηση σκληρών μέτρων λιτότητας για μετά το 2018, όπως ζητάει το ΔΝΤ, αλλά απαιτεί από τους δανειστές να αποδεχτούν τον όρο ότι αυτά δεν θα εφαρμοστούν αν επιτευχθούν τα πλεονάσματα του 3,5%.

Οι πιέσεις για μέτρα ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντείνονται. Ενδεικτικό είναι, ότι αξιωματούχος της Ευρωζώνης, μετά το τέλος του – χαμηλών προσδοκιών – κατά την ελληνική κυβέρνηση, EwG, σημείωνε πως «Η νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων από την Αθήνα είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης». 

Παρεμβάσεις Ντάισελμπλουμ – Μοσκοβισί 

Νωρίτερα, από τη Χάγη, ο επικεφαλής του Eurogroup είχε δηλώσει ότι στη σημερινή συνάντηση θα τεθούν επί τάπητος τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά όχι και το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις παίρνουν πολύ χρόνο, όμως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, υπογράμμισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Εάν όλοι οι εταίροι κάνουν τώρα ένα βήμα για να συγκλίνουν μεταξύ τους, μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και τελικά να γυρίσουμε σελίδα σε ένα δύσκολο κεφάλαιο», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή τους στους Financial Times. «Είμαστε σε μία διχάλα στον δρόμο: Μπορούμε επιλέξουμε να κτίσουμε στην πρόοδο που έχει γίνει ή να θέσουμε αυτή σε κίνδυνο», πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί.

“Καμπανάκι” από Χουλιαράκη

Στην ανάγκη εξεύρεσης μίας λύσης, σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης, επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Η Ελλάδα είναι ανάγκη να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για το χρέος της το συντομότερο προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο να χρειαστεί να αρχίσει ξανά συζητήσεις με μια νέα ομάδα ευρωπαίων ηγετών, καθώς επίκειται μια σειρά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιώργος Χουλιαράκης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Αυτό είναι «ένας καλός λόγος για να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν παρά να παίξουμε το επικίνδυνο παιγνίδι της αναμονής για το αποτέλεσμα των εκλογών» στις χώρες αυτές, εξήγησε ο κ. Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ απαντώντας σε ερωτήσεις από το ακροατήριο ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι αν αφεθεί ο χρόνος να περάσει χωρίς συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση και φτάσουμε στο Μάιο ή τον Ιούνιο, τότε η αβεβαιότητα θα επανέλθει, κάτι που είναι το χειρότερο σενάριο για μία χώρα σε οικονομική ανάκαμψη μετά από μια βαθιά ύφεση.

«Εκείνοι που νομίζουν ότι η συμφωνία πρέπει να αφεθεί να κυλήσει ως τον Ιούνιο επειδή η Ελλάδα θα είναι τότε με την πλάτη στον τοίχο κάνουν λάθος, κυρίως διότι μέχρι τότε θα έχουμε επανέλθει σε έναν τυπικό κύκλο αβεβαιότητας για τη ρευστότητα, το πρόγραμμα θα είναι στην ουσία νεκρό και θα αρχίσει μια συζήτηση για τέταρτο πρόγραμμα», είπε ο υπουργός.

«Θα βρεθούμε σε σοβαρούς μπελάδες», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση αυτού του κινδύνου και κάνει όλα όσα μπορεί να για τον αποτρέψει ενώ συμπλήρωσε ότι είναι καλύτερα να βρεθεί έστω και μία χειρότερη λύση τώρα, παρά μία καλύτερη σε πέντε μήνες.

Προβληματισμός για τη νομοθέτηση μέτρων

Την ίδια ώρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όπως είχε γράψει το newpost, παραμένει ερωτηματικό για το κατά πόσο θα μπορέσουν να νομοθετηθούν ή όχι μέτρα για μετά το 2018. Υπενθυμίζεται, ότι ανώτατα κυβερνητικά στελέχη διαμήνυαν πως δεν μπορούν να θεσμοθετηθούν μέτρα, για μετά το τέλος του προγράμματος.

Ενώ με τον καταιγιστικό ρυθμό που απέκτησαν οι εξελίξεις, καθοριστική προμηνύεται η Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου, η οποία επίσης πρέπει να ανάψει το «πράσινο φως» για τη λήψη των μέτρων.


σχετικα αρθρα